شهید محسن فخریزاده مهابادی
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
شهید مهندس محسن فخریزاده مهابادی (۱۳۳۶ – ۷ آذر ۱۳۹۹)، معاون وزیر دفاع و ریاست
سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع، عضو ارشد سابق
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و استاد فیزیک دانشگاه امام حسین (علیهالسّلام)، جزو پنج ایرانی لیست پانصد نفره قدرتمندترین افراد جهان در نشریه فارن پالیسی و دانشمند ارشد وزارت دفاع و لجستیک نیروهای مسلح بوده است.
وی به عنوان دانشمند ارشد
وزارت دفاع و رئیس پیشین مرکز تحقیقاتی فیزیک، توسط
شورای امنیت سازمان ملل در فهرست تحریم شدگان ایرانی قرار گرفت اما این امر تاثیری در عزم و ارادهاش نداشت و او همچنان در جهت رشد، تعالی و اقتدار جایگاه علمی-تحقیقاتی و دفاعی کشور در تلاش بود تا اینکه سرانجام در تاریخ ۷ آذر ۱۳۹۹ در یک عملیات تروریستی به درجه رفیع
شهادت نائل آمد.
محسن فخری زاده مهابادی با نام مستعار دکتر حسن محسنی به سال ۱۳۳۶ در
شهر قم دیده به جهان گشود.
شهید فخریزاده، دارای تحصیلات کارشناسی ارشد فیزیک هستهای بود که از سال ۱۹۹۲ بعنوان عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک
دانشگاه امام حسین (علیهالسّلام) و سپس رئیس دانشگاه صنعتی مالک اشتر انتخاب شد.
وی از ابتدای تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عضویت آن در آمد و با تشکیل واحد تحقیقات ویژه اتمی در سال ۱۹۸۳ در مرکز تحقیقات سپاه پاسداران، فخریزاده از همان ابتدای تشکیل در این مرکز فعالیت خود را شروع کرد.
مهندس فخریزاده به عنوان دانشمند ارشد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و رئیس پیشین مرکز تحقیقاتی فیزیک (PHRC)، به تاریخ ۲۴ مارس ۲۰۰۷ میلادی، در فهرست تحریمشدگان ایرانی توسط شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت.
وی تا لحظه شهادت، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی (سپند) بود و در رشد و تعالی قدرت علمی و تحقیقاتی ایران اسلامی تلاش و مجاهدت بسیار نمود. نام محسن فخریزاده به عنوان یکی از پنج شخصیت ایرانی که در فهرست ۵۰۰ نفره قدرتمندترین افراد جهان که از سوی نشریه آمریکایی فارین پالیسی منتشر شده است. شهید مهندس فخریزاده تنها دانشمند هستهای ایرانی است که دو نخست وزیر فعلی و پیشین
رژیم صهیونیستی، از او به اسم، یاد کرده بودند تا جایی که
ایهود اولمرت علناً گفته بود که فخری زاده، مصونیتی ندارد.
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر فعلی رژیم صهیونیستی نیز نام او را برده و مدعی شد که وی در برنامه تسلیحاتی اتمی کار میکرده است.
از آنجا که وزارت دفاع ایران در جریان همهگیری
بیماری کرونا در ایران به همکاری با وزارت بهداشت برای ساخت تجهیزات لازم از جمله کیت تشخیص بیماری و همچنین واکسن بیماری کرونا پرداخته بود، شهید فخریزاده در جریان مقابله با همهگیری بیماری کرونا نقش مهمی داشته است.
آمریکاییها، فخریزاده را «صندوقچهٔ اسرار» برنامه هستهای ایران قلمداد میکردند که همواره در تعیین موضع ایرانیها در مذاکرات، نقشی مخفیانه ولی مؤثر داشته است. طبق نظر
آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا زمانیکه با فخریزاده گفتگوی مستقیم انجام نشود، نمیتوان در میزان ورود ایران به
دانش هستهای، اظهار نظر کرد.
شهید فخریزاده که با نام آقای محسنی معروف بود، پدر برنامه هسته ای ایران در رسانههای غربی شناخته میشد.
در سال ۱۳۹۷، منابع رژیم صهیونیستی اعلام کرده بودند که سازمان جاسوسی این رژیم «
موساد» تلاش کرده یک دانشمند هستهای ایران را
ترور کند اما عملیات او موفق نبوده است. در این باره وبگاه «والانیوز»
گزارش داده بود عوامل موساد پیشتر تلاش کردهاند یک دانشمند هستهای ایرانی به نام «محسن فخریزاده مهابادی» که مسئول راکتور اتمی تهران است را ترور کنند. این وبگاه اذعان کرده بود تمام دانشمندان هستهای ایرانی که پیشتر ترور شدند یا سوء قصدی علیه جان آنها انجام گرفته، عملیات آن توسط عاملین موساد اجرا شده است.
نام فخریزاده از طریق لیست سازمان ملل در اختیار موساد قرار گرفته بود. وی در این لیست تحت عنوان «دانشمند ارشد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و رئیس پیشین مرکز تحقیقاتی فیزیک (PHRC)» معرفی شده بود.
روزنامه صهیونیستی جروزالم پست چند سال قبل در گزارشی نوشته بود هویت فخری زاده توسط بازرسان
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سال ۲۰۰۳ فاش شده است.
شهید محسن فخریزاده، پس از عمری مجاهدت و تلاش خستگیناپذیر در صحنههای علمی و دفاعی کشور، سرانجام در بعداز ظهر روز جمعه به تاریخ ۷ آذر ۱۳۹۹ در یک عملیات تروریستی در آبسرد دماوند، به وسیله انفجار و شلیک، مورد سوءقصد قرار گرفت و به درجه رفیع شهادت نائل آمد. در جریان این عملیات تروریستی، خودرو حامل ایشان مورد حمله قرار گرفت و در جریان درگیری تیم حفاظت ایشان با تروریستها، آقای فخریزاده به شدت مجروح شد و به بیمارستان منتقل گردید اما تلاش تیم پزشکی برای احیاء ایشان موفق نبود و این مدیر خدوم و دانشمند به دیدار معبود شتافت.
بازنویسی توسط گروه پژوهشی ویکی فقه.