• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شرح مضمونی کفایة الأصول‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب شرح مضمونی کفایة الاصول، اثر قادر حیدری فسایی، شرحی است بر متن کتاب کفایة الاصول مرحوم آخوند خراسانی می‌باشد.



«کفایة الاصول» (اثر ملا محمدکاظم، معروف به آخوند خراسانی، مشهورترین اثر شیعه در علم اصول فقه در قرن چهاردهم هجری و آخرین متن درسی علم اصول در دوره سطح حوزه‌های تشیع) که در آن، در سه جلد، مباحث الفاظ مورد شرح و بررسی قرار گرفته است. نگارنده، نخست قسمتی از متن کتاب را که به زبان عربی می‌باشد نقل کرده و سپس شرح و ترجمه آن را ارائه داده است.


در جلد اول این مجموعه، مباحث کلی مربوط به الفاظ مانند احکام مربوطه به وضع، استعمال لفظ، نسبت بین وضع و معنا، علایم وضع از قبیل تبادر، عدم صحت سلب و اطراد، حقیقت شرعیه، صحیح و اعم، نسبت‌های بین وضع و موضوع له، مشترک لفظی و معنوی، احکام مشتق، بحث از اوامر و نواهی، اجزا، مقدمه واجب، اقسام واجب، مسئله ضد، اجتماع امر و نهی و اقتضاء امر و نهی مورد شرح و بررسی قرار گرفته است. نگارنده، خلاصه‌ای از هر فصل را در پایان آن آورده است.


هدف شارح از نوشتن این شرح، چنان که خود در مقدمه فرموده، هرگز این نیست که محصلین از شرکت در درس بی‌نیاز باشند، بلکه هدف بیشتر تقسیم و استدلالی کردن مطالب است و لذا در این شرح، مطالب کفایه به نحو مختصر، ولی متقن ارائه شده است.
[۱] شرح مضمونی کفایة الأصول، حیدری فسایی، ج۱، ص۹.

گاهی محصل، طالب این است که مضمون عبارت را با بیانی منطقی بداند تا علاوه بر سهولت حفظ آن، با توجه به آن مضمون، عبارت را تجزیه و تحلیل نماید و در مقام مباحثه نیز بیانی مشخص و روشن داشته باشد. این شرح در راستای همین هدف نوشته شده است.
[۲] شرح مضمونی کفایة الأصول، حیدری فسایی، ج۱، ص۹.



از جمله اموری که لازم است محصلین همیشه به یاد داشته باشند و آن را در تمامی علوم به کار بگیرند، پیدا کردن استدلالات علما و دانشمندان هر علم است که غالبا به صورت قیاس مضمر در عبارات آمده است. در این شرح، سعی بر این بوده که مطالب ارائه شده، چه از ناحیه مرحوم مصنف و چه از ناحیه علمای دیگر، در قالب قیاس ریخته شود تا بهتر به قوت و ضعف سخن پی‌برده شود.
[۳] شرح مضمونی کفایة الأصول، حیدری فسایی، ج۱، ص۹.

در این شرح، غیر از کتاب‌هایی که در تعلیقه نام برده شده، از کتاب‌های دیگری نیز همچون حواشی علامه طباطبایی، جزائری، رشتی، شیرازی، خوئینی و... استفاده شده است.
[۴] شرح مضمونی کفایة الأصول، حیدری فسایی، ج۱، ص۹.



در مقدمه شارح، نکاتی پیرامون نحوه شرح، بیان شده است.
[۵] شرح مضمونی کفایة الأصول، حیدری فسایی، ج۱، ص۹.

فهرست مطالب، در ابتدای کتاب آمده است.
در پاورقی‌ها علاوه بر ذکر منابع، توضیحاتی پیرامون برخی از کلمات و عبارات متن داده شده است.


قادر حیدری فسایی


۱. شرح مضمونی کفایة الأصول، حیدری فسایی، ج۱، ص۹.
۲. شرح مضمونی کفایة الأصول، حیدری فسایی، ج۱، ص۹.
۳. شرح مضمونی کفایة الأصول، حیدری فسایی، ج۱، ص۹.
۴. شرح مضمونی کفایة الأصول، حیدری فسایی، ج۱، ص۹.
۵. شرح مضمونی کفایة الأصول، حیدری فسایی، ج۱، ص۹.



نرم افزار دروس حوزوی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار