سید رضی (جعفری)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
«سید رضی» تالیف سید محمدمهدی جعفری به
زبان فارسی است. نویسنده در این اثر تلاش کرده است که پردههای ابهام را از زندگی علمی، فرهنگی و سیاسی سید رضی کنار زده و اندیشه او را به جوانان امروز بهتر بشناساند.
کتاب در هشت فصل تنظیم شده که به ترتیب مشتمل بر این عناوین است: روزگار سید رضی، زندگانی سید رضی و خانواده، استادان و شاگردان، آثار و نوشتهها، میراث ادبی و هنری، در آئینه آثار، نقابت و خلافت، منزل آخر.
نویسنده در پیش گفتار کتاب گرایش خود، به تالیف کتاب را این گونه
تشریح میکند: «شناختن و شناسانیدن بنیانگذاران
فرهنگ امروز و سازندگان فرهنگ بشری و والای
اسلامی ، برای نسل
جوان و برنامه ریزان فرهنگی، از
نان شب واجب تر است».
نگارنده از هنگام انس پیدا کردن با
نهج البلاغه ، و افتخار بررسی و پژوهش در این اثر بزرگ، کوشید تا مؤثر را هم بشناسد، و برای برطرف کردن ابهامها و زدودن تیرگیهای راه رسیدن به نهج البلاغه، آن مرد بزرگ و دانشی سترگ و فرهیخته
تاریخ ادب را بشناساند. دعوت و تکلیف دست اندرکاران «طرح نو» برای شرکت در معرفی چهرهای از «بنیانگذاران فرهنگ امروز» به جوانان این نسل، مشوق من در ترسیم چهره سید رضی رحمةاللهعلیه شد. و با وجود فراوانی منابع پیرامون زندگی و اندیشه و آثار سید، اما به علت اختلاف نظرها، به اثر بی نقاب و بی
دروغ او، اشعار وی، برای شناسانیدن اندیشه و آرمان و زندگی کوتاه، اما پر بارش، دست یازیدم که گر چه طرحی است ابتدایی، لیکن امید است با همت بلند جوانان فرهنگدوست تکمیل و روشن گردد».
جعفری دانشمندان را به پرچمهای راهنمایی تشبیه میکند که پیوسته سالکان راه کمال و جویندگان رشد و تعالی را راهنمایی میکنند، و به فراز میخوانند. در این میان، تنگ نظری و باورهای کوتاه
مذهبی و تعصبهای کور فرقهای مخالفان از یکسو و شدت دوستی، و تحت تاثیر کار گران سنگ و بزرگ او قرار گرفتن موافقان از سوی دیگر، مانع روشن شدن حقیقت وجودی سید رضی رحمةاللهعلیه نویسنده بزرگ نهج البلاغه شده ا ست.
وی معتقد است که «سید رضی رحمةاللهعلیه اگر نگوییم در تاریخ
ادبیات عرب بیمانند، به جرئت میتوانیم گفت که کم مانند است؛ اما سیاسی بودن شعر او، عامل دیگری برای تیره ساختن حقیقت شخصیت او شده است».
سید رضی رحمةاللهعلیه نه تنها در شعر استادی بی مانند، که در نویسندگی و نثر و علوم بلاغت نیز، یکه تاز میدان ادبیات عرب به شمار میرود. آثاری که از میان کارهای بسیار او، بر جای مانده به دست ما رسیده است، گواهی راستین بر این گفتار است. عبداللطیف شراره درباره آثار سید رضی رحمةاللهعلیه میگوید: این مرد بزرگ، با زندگی کوتاهی که بر روی زمین داشت، و پا به پای حوادث و انقلابهای سیاسی بزرگی حرکت میکرد، خود را به ادبیات و پژوهش و تحقیقات بیانی و فقهی مشغول میداشت، وظیفه نقابت طالبیان را بر عهده گرفته، امیری حاجیان هم بر دوش او بود، و دانشگاهی به نام «
دار العلم » تاسیس کرد، و کتابهای زیادی نوشت.
مشهورترین تالیف او که تلاش ادبی بسیاری در راه آن بذل کرد، گردآوری خطبهها، نامهها، گفتهها و حکمتهایی از آثار امام
علی بن ابی طالب ، است که آن را نهج البلاغه نامید.
ابن ابی الحدید آن را در ۲۰ جلد، و امام استاد
شیخ محمد عبده آن را برای عموم مردم به اختصار
شرح کردهاند.
نرم افزار سید رضی،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.