• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سید حسن موسوی بجنوردی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیت الله سید میرزا حسن موسوی بجنوردی از علمای بزرگ و از مجتهدان سرشناس حوزه علمیه نجف اشرف و از چهره‌های درخشان فقهای شیعه در عصر حاضر بود.



آیت الله میرزا حسن بجنوردی در سال ۱۳۱۶ هجری قمری در روستای «خدا شاه» از توابع بجنورد دیده به جهان گشود. پدرش سید آقا بزرگ فرزند سید علی اصغر از سادات بزرگوار آن منطقه است. شهرستان بجنورد در شمال غربی خراسان و مجاور دشت گرگان و در مسیر راه کناره به خراسان قرار گرفته است. آب و هوای آن نسبتا معتدل و به سردسیر بودن نزدیک است. مساجد و بقاع مشهوری دارد. استخری زیبا و چشمه آبی که از زیر کوه می‌جوشد و در آن استخر می‌آید بسیار جالب و دیدنی است. از این شهر رجال و دانشمندان بزرگی برخاسته‌اند که از جمله آنان آیتالله سید میرزا حسن موسوی بجنوردی است.
[۱] گنجینه دانشمندان جلد ۳- صفحه ۱۸۴.



آیت الله میرزا حسن بجنوردی تحصیلات خود را از همان زادگاه خود آغاز نمود. وی بخشی از علوم مقدماتی و ادبیات عرب را فرا گرفت. سپس برای ادامه تحصیل عازم شهر مشهد مقدس شده و در حوزه علمیه آن شهر در جوار حرم ملکوتی امام هشتم امام رضا علیه‌السّلام سیزده سال از محضر بزرگان آن حوزه بهره مند گشت.
وی در این دوران علوم عربی و سطوح فقه و اصول را به پایان رساند. در فلسفه و حکمت از محضر حکیم معروف حاج فاضل خراسانی و شیخ آقا بزرگ شهیدی بهره برد. در فقه در مجلس درس سید آقا حسین قمی مشهور، و میرزا محمد خراسانی معروف به آقازاده، و فاضل خراسانی شرکت کرد تا آنکه خود از چهره‌های سرشناس علمی آن حوزه به شمار آمد.
وی در سال ۱۳۴۰ هجری قمری عازم نجف اشرف گردید و در حوزه درس آقا ضیاءالدین عراقی شرکت کرده و یک دوره اصول و برخی از کتابهای فقهی را از محضر ایشان بهره برد و همچنین در مجلس درس محقق بزرگ میرزا محمد حسین نائینی یک دوره اصول و ۱۶ سال در مباحث فقهی ایشان شرکت کرد.
در سال ۱۳۵۵ و پس از وفات مرحوم نائینی در مجلس درس مرجع بزرگ شیعه سید ابو الحسن اصفهانی شرکت کرده تا آنکه خود از مدرسین و اساتید بزرگ آن حوزه و از شخصیتهای نام آور در فقه و اصول و فلسفه به شمار آمد و آثاری گران بها در علوم اسلامی از خود به یادگار گذاشت.
[۲] نقباء البشر جلد ۱- صفحه ۳۸۵.



سید العلماء و المجتهدین آیتالله آقای حاج میرزا حسن موسوی بجنوردی، داماد معظم مرحوم آیتالله حاج سید حسین اصفهانی، از علمای طراز اول معاصر حوزه علمیه نجف بوده و دارای مقام علم و عمل و دقت نظر است.
معظم له عالمی محقق و فقیهی مدقق و جامع معقول و منقول و حاوی فروع و اصول می‌باشد و به اعلی درجه فقاهت و اجتهاد رسید. وی فقیهی بزرگ و دانشمندی متبحر و حجتی جلیل و مجتهدی متضلع و از چهره‌های درخشان علمای شیعه در حوزه علمیه نجف اشرف به شمار می‌آمد.
[۳] معجم رجال الفکر و الادب فی النجف، جلد ۱- صفحه ۲۰۲.



آیت الله سید میرزا حسن موسوی بجنوردی دارای فرزندانی بزرگوار است به نام‌های:
۱- سید محمد مهدی ۲- سید محمد جواد ۳- سید محمد ۴- سید محمد کاظم.


تالیفات ارزشمندی نیز از این دانشمند بزرگ به جای مانده است؛ مانند:
۱- منتهی الاصول ۲- القواعد الفقهیة ۳- حاشیة علی العروة الوثقی ۴- حاشیة علی وسیلة النجاة ۵- رسالة فی اجتماع الامر و النهی ۶- کتاب فی الحکمة ۷- حاشیة علی الوسائل ۸- ذخیرة المعاد ۹- رسالة فی الرضاع.


وی از اساتید بزرگی نیز بهره مند گشت که از جمله آنها:
۱- آقا ضیاء الدین عراقی ۲- میرزا محمد حسین نائینی ۳ - سید ابو الحسن اصفهانی ۴- حاج فاضل خراسانی ۵- شیخ آقا بزرگ شهیدی ۶- آقازاده کفایی ۷- آیتالله قمی ۸- میرزا محمد خراسانی معروف به آقازاده.


سرانجام این عالم اندیشمند پس از عمری خدمت به علوم و معارف اسلامی و تحصیل و تدریس و نگارش آثاری گران بها، در سن ۷۹ سالگی، در سال ۱۳۹۵ هجری قمری دیده از جهان فرو بست و جهان علم و دانش و عالم تشیع را در سوگ خود نشاند.


۱. گنجینه دانشمندان جلد ۳- صفحه ۱۸۴.
۲. نقباء البشر جلد ۱- صفحه ۳۸۵.
۳. معجم رجال الفکر و الادب فی النجف، جلد ۱- صفحه ۲۰۲.



نرم افزار جامع اصول فقه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.






جعبه ابزار