• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سیدنادر واعظی بحرالعلوم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سیدنادر واعظی بحرالعلوم، از فضلا و ادبا و نویسندگان شیعه افغانستان در قرن چهاردهم هجری می‌باشد.



وی فرزند براتعلی واعظ بود و در حدود ۱۳۱۶ در روستای «بغاوی»، در نزدیکی سر پل از توابع بلخ به دنیا آمد. دوران کودکی را در همانجا گذراند تحصیلات ابتدایی و ادبیات عرب را نزد پدرش فراگرفت و آنگاه به مدرسه دینی «چهارمحله» در نزدیکی مزار شریف رفت و مدت پنج سال از دروس اساتید مدرسه، به ویژه سلطان محمد ترکستانی بهره برد و دوره سطح را پایان رساند.


در ۱۳۳۷ برای ادامه تحصیل، عازم نجف اشرف شد و سطوح عالی را نزد استادان معروف آن حوزه گذراند. سپس در درس خارج فقه و اصول آیت‌الله خویی شرکت کرد و به درجه اجتهاد رسید. وی همزمان با گذراندن خارج فقه و اصول به تدریس ادبیات و سطح پرداخت.


واعظی در ۱۳۵۴ نجف اشرف را به قصد زادگاهش ترک گفت و در مزار شریف سکونت کرد و به تدریس و تبلیغ مشغول شد. پس از کودتای مارکسیستی در اردیبهشت ۱۳۵۷ در افغانستان، وی بدون بیم و درنگ در محافل و مجالس عمومی از مرام الحادی آنها به شدت انتقاد کرد. در ماه محرم آن سال او در هفت حسینیه مزار شریف سخنرانی می‌کرد و بر مقاومت و ظلم ستیزی و سازش ناپذیری قیام حسین بن علی (علیه‌السّلام) تاکید می‌نمود.


با پایان یافتن دهه اول محرم آن سال، ماموران رژیم مارکسیستی در شب ۱۳ محرم ۱۳۵۷ ش، او را دستگیر کرده و در نقطه نامعلومی به شهادت رساندند.


از واعظ بیست جلد کتاب به جا مانده که به چاپ نرسیده‌اند که از جمله آنها می‌توان به چهار جلد تقریرات خارج فقه و اصول آیت‌الله خویی با نام مناهج الاصول و پنج جلد تقریرات خارج فقه ایشان با عنوان مبانی الفقه اشاره کرد.
[۱] زندانیان روحانیت تشیع در افغانستان، ص۶۱-۶۸.
[۲] ناصری داودی، عبدالمجید، مشاهیر تشیع در افغانستان، ج۱، ص۳۹-۴۱.



۱. زندانیان روحانیت تشیع در افغانستان، ص۶۱-۶۸.
۲. ناصری داودی، عبدالمجید، مشاهیر تشیع در افغانستان، ج۱، ص۳۹-۴۱.



دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ ایران، برگرفته از مقاله «سیدنادر واعظی بحرالعلوم».    






جعبه ابزار