سَراح جمیل (لغاتقرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
سَراح جميل:(سَراحاً جَميلًا)«سَراح جميل» در آيه مورد بحث، به معنای رها كردن زنان توأم با نيكى، خوبى و بدون نزاع و قهر است.
(يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نَكَحْتُمُ الْمُؤْمِنَاتِ ثُمَّ طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِن قَبْلِ أَن تَمَسُّوهُنَّ فَمَا لَكُمْ عَلَيْهِنَّ مِنْ عِدَّةٍ تَعْتَدُّونَهَا فَمَتِّعُوهُنَّ وَسَرِّحُوهُنَّ سَرَاحًا جَمِيلًا) (اى كسانى كه ايمان آوردهايد! هنگامى كه با زنان باايمان ازدواج كرديد و آنان را قبل از آميزش طلاق داديد، عدّهاى براى شما بر آنها نيست كه بخواهيد حساب آن را نگاه داريد؛ آنها را با هديه مناسبى بهرهمند سازيد و بطرز نيكويى رهايشان كنيد.)
علامه طباطبایی در
تفسیر المیزان میفرماید: منظور از نكاح زنان، عقد كردن آنان است، و كلمه مس به معناى دخول و انجام دادن عمل زناشويى است. منظور از متعوهن اين است كه چيزى از مال به ايشان بدهند، كه مناسب حال و شان ايشان باشد. كلمه تسريح به جميل، به معناى اين است كه بدون نزاع و خصومت طلاق دهند. اين آيه مطلق است، و آن موردى را كه مهر براى زن معين كرده باشند، و نيز موردى را كه معين نكرده باشند شامل است، و خلاصه به اطلاقش شامل مىشود آنجا را هم كه مهر معين كردهاند، و مىفرمايد هم بايد مهر بدهيد، و هم به چيزى از مال بهرهمندشان كنيد.
(دیدگاه
شیخ طبرسی در
مجمع البیان:
)
•
مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «سَراح جمیل»، ص۲۹۰.