سال 570 هجری قمری
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
سال ۵۷۰ هجری قمری، هفتادمین سال از
قرن ۶ قمری و مصادف با
سال ۵۵۳ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگذشت حاکم دولت سلاجقه در
عراق و جانشینی پسرش، درگذشت پادشاهی
بیت المقدس و جانشینی پسرش، چیرگی
صلاحالدین ایوبی بر
دمشق و انقراض
دولت اتابکان در آنجا، وقوع
نبرد قرون حماه، شورش
کنزالدوله امیر قبیله کنوز بر علیه صلاحالدین، درگذشت برخی از شخصیتهای مشهور دیگر مانند:
ابن ابی حکم و ... .
- درگذشت ارسلان شاه سلجوقی پسر طغرل پسر محمد پسر ملک شاه پسر آلب ارسلان و جانشینی پسرش طغرل شاه (طغرل دوم). به علت خردسالی طغرل، محمد پسر ایلکز، ملقب به پهلوان اتابک، امور دولت را در دست گرفت.
- درگذشت آموری اول و گماشته شدن پسر سیزده سالهاش، بالدوین چهارم، به جای او. وی علاوه بر خردسالی، بیماری برص (پیسی) داشت. ریموند سوم، سن ژیلی، پس از آزادی از اسارت، قیمومت بالدوین چهارم را به عهده میگیرد.
- سلطان غیاثالدین محمد، پادشاه دولت غوریان، برادرش غیاثالدین را به جانشینی خود در هند گماشت و اولاهور را مقر خود قرار داد.
- صلاحالدین قیمومت خود را بر اسماعیل بن نورالدین محمود اعلان میکند. شمسالدین بن مقدم از صلاحالدین می خواهد دمشق را تحویل بگیرد. صلاحالدین بدون هیچ مقاومتی وارد دمشق شده و قلعه آن را در اختیار میگیرد و شمسالدین از بزرگترین امرای او میشود. صلاحالدین، برادرش طغتکین بن نجمالدین را به جای خود بر دمشق میگمارد و به حمص رفته و آنجا را تصرف میکند و آن را به برادرزادهاش محمد بن شیرکوه واگذار میکند.
- صلاح الدین روانه حلب میشود و آنجا را محاصره میکند؛ ولی حلب تسلیم نمیشود و مردم آماده رزم میشوند. صلاحالدین عقبنشینی میکند. امیر سعدالدین کمشتکین، حاکم حلب، ریموند سوم، امیر طرابلس به همراه ارناط صلیبی را آزاد کرد. این دو تن در سال ۵۵۹ق در نبرد «ارتاح» به دست نورالدین اسیر شده بودند. کمشتکین در ازای دریافت ۱۵۰ هزار دینار و آزادی هزار اسیر مسلمان و تعهد به دفاع از او در مقابل صلاحالدین، آن دو را آزاد کرد. بر این اساس، ریموند سوم بر حمص یورش برد و صلاح الدین مجبور شد دست از محاصره حلب بردارد تا به دفاع از حمص بپردازد. ریموند چون هدف و مقصود کمشتکین، یعنی شکستن محاصره حلب را برآورد، از حمص عقبنشینی کرد.
- سیفالدین غازی بن قطب الدین مودود، حاکم موصل، سپاهی را به فرماندهی برادرش، عزالدین بن مسعود، برای یاری عموزادهاش، اسماعیل بن نورالدین محمود، بر ضد صلاحالدین میفرستد. در نبردی که میان آنان در نزدیکی شهر حماه به وقوع پیوست، عزالدین مسعود شکست خورد و صلاحالدین بر حماه چیره شد و دایی خود، شهابالدین محمود حارمی را بر آنجا میگمارد.
- قبیله کنوز پس از آنکه صلاح الدین، آنان را به دلیل حمایت و دعوت به بازگشت خلافت به فاطمیان از مصر اخراج کرد، ساکن آسوان شدند. صلاحالدین، سپاهی را به فرماندهی برادرش الملک العادل میفرستد و او پس از نبردی که در آن کنز کشته میشود شورش را سرکوب میکند.
• ابن ابی حکم.
• ابن حبوس.
• ابن حماره.
• ابن فلیته.
• ابوالحسن بن نزار.
• ادلارد باثی.
• اصم مروانی.
• عنتری.
• کنزالدوله.
• ورجلانی.
عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۲۱۰.