سال 524 هجری قمری
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
سال ۵۲۴ هجری قمری، بیست و چهارمین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با
سال ۵۰۸ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند:
ترور خلیفه فاطمی به دست
باطنیان، تغییر در رهبری
دولت موحدون، انتصاب
احمد بن افضل بن بدرالجمالی به وزارت فاطمی، هجوم
صلیبیان و کشمکش بر سر شهرهای
شام،
نبرد عین زربه و کشته شدن
بوهمند دوم، درگذشت برخی از شخصیتهای مشهور مانند:
ابراهیم غزی و ...
- آمر باحکام اللّه به دست باطنیان ترور شد و پسرعمویش، میمون عبدالمجید بن ابوالقاسم مستنصر باللّه، به جانشینی او بر تخت خلافت نشست و ملقب به حافظ لدین اللّه شد.
- حافظ لدین اللّه، احمد بن افضل بن بدرالجمالی را به وزارت منصوب کرد.
- پس از مرگ محمد بن تومرت، رهبر موحدون با یار او، عبدالمؤمن بن علی کومی، به عنوان امیر موحدون بیعت کرد و به او لقب امیرالمؤمنین دادند.
- پس از کشته شدن بوهمند دوم در نبرد «عین زربه»، دخترش کنستانس، وارث حکومت او شد. مادر این دختر «آلکس» دختر بالدوین دوم، پادشاه بیت المقدس بود. از نظر قانونی کنستانس، وارث پدر بود و چون هنگام کشته شدن پدرش نابالغ بود، جد وی بالدوین دوم، قیمومت او را به عهده گرفت تا بزرگ شود.
- بالدوین دوم، فرزند ذکور از خود به جای نگذاشت؛ ازاین رو سفیرانی از دربارش به سوی لویی ششم، پادشاه فرانسه فرستاد و از او خواست یکی از فرماندهان شجاع و دلاورش را به جای او برگزیند.
- لویی ششم، امیر فولک پنجم، حاکم «آنجو» را به جانشینی بالدوین دوم نامزد می کند. بالدوین، دختر بزرگ خود «ملیسند» را به ازدواج او در می آورد و فولک با این ازدواج وارث حکومت بیت المقدس می شود. بالدوین شهرهای صور و عکا را به اقطاع او درمی آورد.
- عمادالدین زنگی، سپاهی را فرماندهی می کند و به شهرهای شام باز می گردد و به قلعه اثارب پیش میرود. این قلعه از سال ۵۱۶ق در دست صلیبیان بود و از آنجا، برای ادامه محاصره حلب استفاده می کردند. عمادالدین به نبرد با صلیبیان میپردازد و قلعه مزبور را به تصرف خود در می آورد. آن گاه روانه قلعه حارم شده و آن را به محاصره درآورد. صلیبیان نیز از در سازش با او وارد شدند.
- بوهمند دوم، حاکم انطاکیه شهر کفرطاب را که آقسنقر در سال ۵۱۹ق آن را از قلمرو انطاکیه بیرون آورده بود؛ باز پس میگیرد و پس از آن بر قلعه قدموس چیره میشود.
- پس از درگذشت حاکم ارمنی، توروس اول و درگذشت پسرش، کنستانتین بر اثر مسمومیت، بوهمند دوم و ایلغازی پسر دانشمند، هر یک به حکومت ارمنستان در کلیکیا چشم طمع میدوزند. آتش جنگ میان طمعورزان در دشت عین زربه شعلهور میشود و بوهمند دوم در آن کشته میشود.
- عمادالدین زنگی بر نصیبین چیره میشود و امرای ارتقی در «آمد»، «میافارقین»، «خرتبرت» (خرپوت) و «ماردین» متحد میشوند و در مکانی موسوم به «دارا» واقع بین نصیبین و ماردین جنگی رخ میدهد که این جنگ به شکست ارتقیها و استیلای عمادالدین بر شهرهای سروج و دارا میانجامد.
• ابراهیم غزّی.
• ابن تومرت.
• ابن معمر نفزی.
• آمر باحکام اللّه فاطمی.
• بارع بغدادی.
• بدیع دمشقی.
• فاطمه جوزدانی.
عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۱۱۸.