• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 517 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۱۷ هجری قمری، هفدهمین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۵۰۱ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: انتصاب ابونصر احمد مستوفی به وزارت محمود بن محمد سلجوقی، پیوستن دبیس بن صدقه به صلیبیان، هجوم بندقیان بر مصر، چیره شدن صلیبیان بر صور، تلاش صلیبیان به فرماندهی بالدوین دوم برای آزادی اسیران خود، نبرد منبج و کشته شدن بلک بن بهرام ارتقی، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن خیاط دمشقی و ... .



- سلطان محمود بن محمد سلجوقی، پادشاه عراق، وزیر خود شمس الملک عثمان بن نظام الملک را کشت و ابونصر احمد مستوفی را به وزارت برگزید.
- بلک بن بهرام ارتقی، امیر حلب در نبرد منبج به قتل رسید و حسام الدین تمرتاش جانشین او شد. حسام الدین تمرتاش در مقابل هشتاد هزار دینار و بازپس گرفتن شهرهای اعزاز، اتارب، زردنا و کفرطاب، اسیران صلیبی را آزاد کرد.
- مسترشد باللّه، خلیفه عباسی و سلطان محمود سلجوقی، سپاهی برای نبرد با دبیس گسیل داشتند؛ چون دبیس به یغماگری و غارت دست می‌زد. دبیس تاب مقاومت نداشت و سپاهیانش از گرد او متفرق شدند. در نتیجه گریخت و از رود فرات گذشت و به صلیبیان پیوست و آنان را به محاصره حلب و تصرف آن ترغیب کرد. پس از صلیبیان جدا شد و به سلطان طغرل برادر سلطان محمود پناهنده شد.


- ناوگان بندقی به مصر یورش برد و ناوگان مصری آن را راند.
- پس از ناتوانی ناوگان مصری در دفاع از صور، صلیبیان آن شهر را به محاصره خود درآوردند و شهر بدون خونریزی تسلیم آنان شد و پس از اشغال صور، تنها عسقلان تحت تصرف مسلمانان باقی ماند.
- بالدوین دوم، پادشاه بیت المقدس در صدد آزادی جوسلین دوکورتنای و دیگر اسیران همراه وی برآمد. بلک بن بهرام در سال ۵۱۵ق آنان را به اسارت خود درآورده، در قلعه خرتپرت (خرپوت) زندانی کرده بود. بلک بن بهرام در درگیری‌ای بر بالدوین یورش برد. این درگیری در مکانی به نام اورش نزدیک پل سنجه رخ داد. بالدوین در جنگ شکست خورد و به اسارت بلک درآمد و بلک او را پیش جوسلین و همرزمانش زندانی کرد. بلک، حلب را به تصرف خود درآورد. بلک پس از این واقعه، روانه حلب شد و آن را از تصرف عموزاده اش، سلیمان بن عبدالجبار بن ارتق درآورد؛ سپس به انطاکیه حمله کرد. بلک پس از چیرگی بر حلب، بالدوین را به همراه دیگر اسیران، به قلعه حلب نقل مکان داد.
- جوسلین توانست از قلعه حلب بگریزد و خود را به بیت المقدس برساند. او سپاهی از صلیبیان را گرد آورد. او رهسپار جنگ با بلک و آزادی دیگر اسیران شد.
- جوسلین با سپاه خود روانه حلب شد و زمانی که به منبج رسید، عیسی بن کمشتکین، حاکم منبج به او پیوست و در نبردی که میان آنان و بلک رخ داد، عیسی با تیری بلک را نشانه گرفت و او را کشت. بلک را به حلب بردند و به خاک سپردند.


• ابن خیاط دمشقی.
ابن ساره شنترینی.
عثمان بن نظام الملک.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۱۰۶.





جعبه ابزار