• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 401 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال چهارصد و یک هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگیری میان امرای اموی اندلس بر سر خلافت، حمله محمود بن سبکتکین به سرزمین‌های غور، خواندن خطبه به نام فاطمیان در عراق، انکار نسب فاطمیان به حضرت فاطمه زهرا (سلام‌الله‌علیها) توسط القادر بالله عباسی، قحطی و گرسنگی در خراسان و توقف سفر حج در عراق به سبب ترس از غارت‌های اعراب، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: استاد هرمز و ... .



- محمد المهدی پس از شکستش در جنگ «وادی آره» به قرطبه بازگشت. وی در شهوات فرورفت و در نتیجه، مردم از او رویگردان شدند. سردار واضح، جوانانی برای کشتن او می‌فرستد که سرانجام او را می‌کشند.
- سردار واضح، هشام مؤید را از بازداشتگاهش در قصر آزاد کرده، خلافت را به او باز گرداند.
- القادر بالله عباسی، رهبران، علما و اشراف را بر انکار نسبت عبیدیان فاطمی گواه گرفت. آنان منشوری مبنی بر ردّ انتساب آنان به حضرت فاطمه زهرا (سلام‌الله‌علیها) نوشته، آن را امضا کردند که از جمله امضاکنندگان، شریف رضی، برادرش سیدمرتضی، امام ابوحامد اسفراینی، امام ابوالحسن قدوری و دیگران بودند.
- الحاکم بامرالله فاطمی، ابومطاع بن حمدان بن ناصرالدوله، معروف به ذوالقرنین را به ولایت دمشق می‌گمارد. پس از آن، والیان یکی پس از دیگری به دمشق گسیل می‌شدند تا این که سردار ترک، انوشتکین دزبری در سال ۴۱۹ ق والی آن جا شد و ولایت او تا سال ۴۳۳ق. ادامه یافت.
- امیر قراوش، ابومنیع بن مقلّد، امیر موصل، مدائن و انبار دستور می‌دهد در مساجد به نام الحاکم بامرالله فاطمی خطبه خوانده شود. خلیفه القادر بالله این مطلب را به سلطان بهاءالدوله دیلمی رساند. بهاءالدوله سپاهی را به فرماندهی، سردار سپاه، ابوعلی بن استاد هرمز، روانه جنگ با قرواش می‌کند. قرواش عذر خواسته، خواندن خطبه به نام فاطمیان را ممنوع می‌کند.
- کشته شدن ابومنصور سعید بن مروان، امیردیار بکر و میافارقین و جانشینی برادرش ابونصر احمد بن مروان.
- سفر حج در عراق به سبب ترس از غارت های اعراب، متوقف شد.
- قحطی و گرسنگی در خراسان.


- محمد المهدی با گروهی از مردم برای عقب راندن مستعین روانه می‌شوند. علاوه بر علی و قاسم (پسران حمّود ادریسی) بربرها نیز به فرماندهی «زاوی بن زیری» به مستعین می‌پیوندند که دو سپاه در محلی نزدیک شهر رنده معروف به «وادی آره» با یکدیگر روبه رو می‌شوند و جنگ، با شکست ذلت‌بار مهدی پایان یافت و او به قرطبه بازگشت.
- محمود بن سبکتکین با شهرهای غور افغانستان جنگیده، اسلام را در آن مناطق می‌گستراند.


استاد هرمز
عایشه قرطبی
عیسی بن یحیی جرجانی
محسن صابی
مهدی مروانی
موید بالله اموی


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۳۷۰.





جعبه ابزار