• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۵۳۳ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۳۳ هجری قمری، سی و سومین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۵۱۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: کشته شدن شهاب الدین محمود بوری به دست غلامانش در دمشق، تصرف بعلبک توسط عمادالدین زنگی، در خواست کمک معین‌الدین انر از صلیبیان در برابر عماد الدین زنگی، اجرای معاهده قسطنطنیه و نتایج آن، جنگ میان سنجر ملک شاه و اتسز خوارزمشاه، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن باجه و ... .



- شهاب الدین محمود پسر بوری، حاکم دمشق به علت ستمگری اش به دست غلامانش ترور شد و برادرش محمد بوری به جای او نشست و به جمال الدین ملقب گشت.
- صفوه الملک زمرد خاتون، مادر امیر محمود، از عمادالدین زنگی ـ که در موصل بود ـ می خواهد انتقام خون فرزندش را از قاتلان او بگیرد. عمادالدین به این درخواست پاسخ مثبت می دهد و روانه دمشق می‌شود و در مسیر راه، بعلبک را به تصرف خود در می آورد. دیری نپایید جمال الدین بوری درگذشت و پسرش مجیرالدین ابق جانشین او شد و به علت خردسالی، تحت قیمومت معین الدین انر درآمد.
- معین الدین، امیر اسامه بن منقذ را قاصد خود می‌کند و نزد فولک، پادشاه بیت المقدس، می فرستد و از او کمک می‌خواهد تا از نفوذ و پیشروی عمادالدین زنگی ـ که به درخواست صفوه الملک زمردخاتون روانه دمشق شده جلوگیری کند. معین الدین، خطر عمادالدین زنگی را بر او و مملکت بیت المقدس گوشزد می کند. عمادالدین از این ماجرا آگاه شد و از رویارویی با صلیبیان خودداری ورزید و از اندیشه تصرف دمشق منصرف شد و به موصل بازگشت.
- وقوع زلزله‌هایی که باعث هلاکت هزاران تن شد. سخت‌ترین آن در حلب بود که باعث ویرانی دیوار اطراف شهر و برج و باروهای آن شد و مردم به بیرون از شهر گریختند.


- پس از گذشت یک سال از انعقاد معاهده میان امپراتور بیزانس، حنا کومنن و ریمون پواتیه، امیر انطاکیه، برای درهم شکستن نیروی عمادالدین زنگی، امپراتور در رأس سپاهی راهی انطاکیه شد و نیروهای صلیبی به رهبری ریمون، حاکم انطاکیه و جوسلین دوم، حاکم رها به او پیوستند و در مسیر راه خود «بزاعه» را تصرف کردند.
- چون عمادالدین از این موضوع آگاه شد، نیروهایی برای دفاع از حلب فرستاد و آنان به دفاع از مردم حلب به نبرد پرداختند.
- امپراتور و صلیبیان از حلب گریختند و به شیزر رفتند و آنجا را به محاصره خود درآوردند. حاکم شیزر، ابوالعساکر سلطان بن علی بن منقذ از عمادالدین کمک خواست. عمادالدین با سپاهیان خود به کمک او شتافت و کنار نهر العاصی در نزدیکی شیزر فرود آمد و با صلیبیان و رومیان به کشمکش پرداخت و با زیرکی خود در صدد تفرقه میان آنان افتاد و در این نقشه‌اش موفق شد.
- صلیبیان از اطراف امپراتور متفرق شدند و امپراتور به قصد بازپس گرفتن انطاکیه متوجه آنجا شد. جوسلین دوم، حاکم رها، سواران انطاکیه را بر ضد او تحریک کرد. آنان به همراه اهالی انطاکیه بر وی شوریدند و از سوی دیگر گزارش هایی مبنی بر حمله سلاجقه روم به کلیکیا و شبیخون به شهر اذنه به او رسید. این گزارش ها ساخته عمادالدین بود؛ در نتیجه امپراتور ناچار به عقب‌نشینی شده و به کشور خود بازگشت.
- اتسز پسر محمد بر سلطان سنجر، حاکم خراسان، شورید و سلطان سپاهی برای جنگ با او روانه کرد. در این جنگ خوارزمشاه شکست خورده و پسرش کشته شد و سلطان سنجر، خوارزم را تصرف کرده و آن را به اقطاع غیاث الدین سلیمان شاه، برادرزاده خود محمد واگذار کرد. اتسز به خوارزم بازگشت و به کمک مردم خوارزم، سلیمان شاه و دیگر امیران سلجوقی همراه وی را از خوارزم بیرون راند.


• ابن باجه.
ابن خفاجه.
خرقی.
زهری غرناطی.
• محمود بن بوری.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۱۳۶.





جعبه ابزار