• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۵۱۵ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۱۵ هجری قمری، پانزدهمین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۵۰۰ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: برقراری صلح میان نجم الدین ایلغازی و صلیبیان بعد از شکست صلیبیان در جنگ بلاط، انعام و بخشش سلطان سلجوقی به ایلغازی، ملزم کردن اهل ذمه به پوشیدن لباس مخصوص در بغداد، تلاش برای بازپس گیری رها از چنگ صلیبیان، نبرد سیسیل با افریقیه، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن جد فهری و ... .



- پس از جنگ بلاط در سال ۵۱۳ق که صلیبیان شکست خوردند، نجم الدین ایلغازی به محاصره شهرها و قلعه‌هایی که تحت اشغال صلیبیان بود، ادامه داد؛ سپس میان او و صلیبیان صلح برقرار شد.
- پس از مصالحه با صلیبیان، نجم الدین ایلغازی به ماردین برگشت و حکومت حلب را برای جانشینی به پسرش سلیمان واگذار کرد؛ سپس او را معزول کرد و برادرزاده اش، بدرالدوله سلیمان بن عبدالجبار بن ارتق را بر حکومت حلب گماشت.
- برای قدردانی از موضع نجم الدین ایلغازی در برابر صلیبیان، سلطان محمود بن محمد سلجوقی، شهر میافارقین را به او واگذارد و نجم الدین آن شهر را به ماردین، مرکز حکومت خود ضمیمه کرد و آن شهر تا زمان استیلای صلاح الدین ایوبی در سال ۵۸۱ق تحت تصرف خاندان نجم الدین بود.
- درگذشت امیر علی بن یحیی بن تمیم بن معز بن بادیس و جانشینی فرزندش حسن.
- درگذشت عزیز بن منصور بن ناصر، امیر دولت حمادیان؛ دولت حمادیان به دست حماد بن بلکین بن زیری در سال ۳۹۸ق تأسیس شد؛ بدین ترتیب که حماد از دولت فاطمیان جدا شد و تابع خلیفه عباسی گشت و بجایه را پایتخت خود ساخت.
- سلطان سلجوقی اهل ذمه را در بغداد ملزم کرد لباس غیار بپوشند (لباس ویژه ای که آنان را از مسلمانان متمایز کند). ذمیان در ارتباط با این دستور، به سلطان مراجعه کردند و سلطان به ازای پرداخت بیست هزار دینار به وی و چهار هزار دینار به خلیفه، از آن چشم پوشید و دستور را لغو کرد.


- نجم الدین ایلغازی، حاکم ماردین و حلب، سپاهی به رهبری برادر زاده‌اش بلک بن بهرام بن ارتق، حاکم خرتبرت (خرپوت) گسیل داشت تا رها را از چنگ صلیبیان بیرون کنند و به تصرف خود درآورند.
- سپاه سلجوقی در جنگی با صلیبیان درگیر شد و آنان را شکست داد و سردار صلیبی جوسلین به همراه پسرخاله اش گالران (galeran) و دیگر امیران صلیبی به اسارت درآمدند. اسیران را نیز به قلعه خرپوت منتقل کردند.
- روژه دوم، حاکم سیسیل، با ناوگانی متشکل از سیصد فروند کشتی به نبرد افریقیه (تونس)، سرزمین ابن بادیس پرداخت و ناوگان او در بندر دیماس لنگر انداخت و امیر حسن بن علی صنهاجی به نبرد با روژه پرداخت و او را از دیماس بیرون راند و غنایم بسیاری از اموال او به دست آورد.


• ابن جد فهری.
ابن قطاع سعدی.
افضل جمالی.
جزّار سرقسطی.
خاتون سفریه.
سنبسی.
عمر خیام.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۱۰۰.





جعبه ابزار