• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال ۱۶ هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۱۶ هجری قمری، شانزدهمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۱۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: وفات ماریه قبطیه همسر گرامی رسول‌ خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، انتصاب مغیرة بن شعبه به ولایت شهر بصره توسط عمر بن خطاب، ادامه فتوحات اسلامی در سرزمین‌های عراق و شام و روم، وقوع نبرد جلولا و ... .



- عمر بن خطاب، مغیرة بن شعبه را به ولایت شهر بصره می‌گمارد.
- رفتن عمر بن خطاب به ایلیا (بیت‌المقدس) و برقراری صلح با پاتریاک «صفر ونیوس» و تحویل گرفتن شهر.


- معاویة بن ابی‌سفیان غزّه را فتح و عمواس و بیت جبرین را بنا می‌کند. یزید بن معاویه (۲۰۲) نیز بیروت و جبیل را فتح می‌کند.
- ابوعبیده جراح و عمرو بن عاص شهر ایلیا را محاصره و پاتریاک صفرونیوس شهر را به عمر بن خطاب که به «جابیه» آمده بود تسلیم می‌کند.
- پس از فتح حلب و قنسرین، عیاض بن غنم در راس سپاهی از سمت شرق به ناحیه جزیره می‌رود و رقّه، رها، حرّان، سروج، سمیساط، آمِد و عین‌الورده (راس‌العین) را می‌گشاید. میسرة بن مسروق عبسی در راس سپاهی به سوی غرب می‌رود و از «الدرب» گذشته، مرعش را تصرف می‌کند و در نبردی با رومیان درگیر می‌شود که طی آن مسلمانان غنیمت می‌گیرند و عبدالله بن حذافه به اسارت گرفته می‌شود، سپس رومیان او را آزاد می‌کنند.
- نبرد جلولا؛ ایرانیان پس از فتح مدائن توسط مسلمانان، در «جلولا» گرد می‌آیند. مسلمانان به رهبری‌ هاشم بن عتبة بن ابی‌وقاص که سردارانی چون: قعقاع بن عمرو، سعد بن مالک، عمرو بن مرّه جهنی، قیس بن مکشوح و حجر بن عدیّ در لشکرش حضور داشتند، آنان را محاصره و پس از نبردی سهمگین، جلولا را فتح می‌کنند. (ماه ذی‌القعده)
- قعقاع بن عمرو به سوی «حلوان» می‌رود، آن‌جا را آزاد و یزدگرد پادشاه ایران از آن محل فرار کرده، آهنگ خراسان می‌کند. وی پس از فتح مدائن به حلوان پناه برده بود.
- مسلمانان، به رهبری عبدالله بن معتم، ربعی بن افکل و عرفجة بن هرثمه، تکریت و نینوا را فتح می‌کنند.
- «ماسُبذان» به دست ضرار بن خطاب فتح شده، آذین پسر هرمزان، فرمانده سپاه ایران کشته می‌شود.
- فتح صلح‌آمیز «قرقیسیا» توسط عمرو بن مالک بن عتبة قرشی.


ماریه قبطیه.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۱۳۳.





جعبه ابزار