• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دین اسحاق (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دین و شریعت اسحاق نبی همان دین حضرت ابراهیم یعنی اسلام ذکر شده، دینی که اساس آن بر توحید بنا شده و به هرگونه شرک و عبادت غیر خدا دست رد می‌زند و برای بشریت واجب و نعمت بزرگ الهی لحاظ می‌شود.
[۱] مدرسی، من هدی القرآن، ج‌۵، ص۲۰۱.




روح و جوهر آیین اسحاق علیه‌السّلام تسلیم خدا بودن می‌باشد همچنانکه قرآن می‌فرماید:
و وصی بها ابرهیم بنیه ویعقوب یـبنی ان الله اصطفی لکم الدین فلاتموتن الا وانتم مسلمون (و ابراهیم و يعقوب پسران خود را به همان آيين سفارش كردند و هر دو در وصيتشان چنين گفتند اى پسران من خداوند براى شما اين دين را برگزيد پس البته نبايد جز مسلمان بميريد). ام کنتم شهداء اذ حضر یعقوب الموت اذ قال لبنیه ما تعبدون من بعدی قالوا نعبد الـهک والـه ءابائک ابرهیم واسمـعیل واسحـق الـها وحدا ونحن له مسلمون (آيا وقتى كه یعقوب را مرگ فرا رسيد حاضر بوديد هنگامى كه به پسران خود گفت پس از من چه را خواهيد پرستيد گفتند معبود تو و معبود پدرانت ابراهيم و اسماعیل و اسحاق معبودى يگانه را مى‌پرستيم و در برابر او تسليم هستيم).


در قرآن کریم اخلاص در توحید و پرهیز از هرگونه شرک ، محور آیین اسحاق علیه‌السّلام شمرده شده است آنجاکه می‌فرماید:
و وهبنا له اسحـق ویعقوب کلا هدینا... (و به او اسحاق و يعقوب را بخشيديم و همه را به راه راست درآورديم و نوح را از پيش راه نموديم و از [[|نسل]] او داوود و سلیمان و ايوب و یوسف و موسى و هارون را هدايت كرديم و اين گونه نيكوكاران را پاداش مى‌دهيم). ذلک هدی الله یهدی به من یشآء من عباده ولو اشرکوا لحبط عنهم ما کانوا یعملون.(اين هدايت‌ خداست كه هر كس از بندگانش را بخواهد بدان هدايت مى‌كند و اگر آنان شرك ورزيده بودند قطعا آن چه انجام مى‌دادند از دستشان مى‌رفت).
واتبعت ملة ءابآءی ابرهیم واسحـق ویعقوب ما کان لنآ ان نشرک بالله من شیء...


در قرآن از دین حضرت اسحاق علیه‌السّلام ، بعنوان دینی برگزیده نامبرده شده است همچنانکه می‌فرماید:
و وصی بها ابرهیم بنیه ویعقوب یـبنی ان الله اصطفی لکم الدین فلاتموتن الا و انتم مسلمون (و ابراهيم و يعقوب پسران خود را به همان آيين سفارش كردند و هر دو در وصيتشان چنين گفتند اى پسران من خداوند براى شما اين دین را برگزيد پس البته نبايد جز مسلمان بميريد).


یکی از مواردی که در قرآن به آن اشاره شده است، یهودی نبودن حضرت اسحاق علیه‌السّلام می‌باشد آنجا که می‌فرماید:
‌ام تقولون ان ابرهیم واسمـعیل واسحـق ویعقوب والاسباط کانوا هودا او نصـری قل ءانتم اعلم‌ام الله ومن اظـلم ممن کتم شهـدة عنده من الله...(يا مى‌گوييد ابراهيم و اسماعيل و اسحاق و يعقوب و اسباط دوازده‌گانه يهودى يا نصرانى بوده‌اند بگو آيا شما بهتر مى‌دانيد يا خدا و كيست‌ ستمكارتر از آن كس كه شهادتى از خدا را در نزد خويش پوشيده دارد و خدا از آنچه مى‌كنيد غافل نيست).


همچنین در قرآن کریم به مسیحی نبودن اسحاق علیه‌السّلام اشاره شده است همچنانکه می‌فرماید:
‌ام تقولون ان ابرهیم واسمـعیل واسحـق ویعقوب والاسباط کانوا هودا او نصـری قل ءانتم اعلم‌ام الله ومن اظـلم ممن کتم شهـدة عنده من الله...(يا مى‌گوييد ابراهيم و اسماعيل و اسحاق و يعقوب و اسباط دوازده‌گانه يهودى يا نصرانی بوده‌اند بگو آيا شما بهتر مى‌دانيد يا خدا و كيست‌ ستمكارتر از آن كس كه شهادتى از خدا را در نزد خويش پوشيده دارد و خدا از آنچه مى‌كنيد غافل نيست).


در قرآن کریم به پیروی اسحاق از شریعت توحیدی پدرش، ابراهیم علیهم‌السّلام اشاره شده است آنجاکه می‌فرماید:
واتبعت ملة ءابآءی ابرهیم واسحـق ویعقوب..(و آيين پدرانم ابراهيم و اسحاق و يعقوب را پيروى نموده‌ام براى ما سزاوار نيست كه چيزى را شريك خدا كنيم اين از عنايت‌ خدا بر ما و بر مردم است ولى بيشتر مردم سپاسگزارى نمى‌كنند).از مفرد آمدن «ملة» در آیه، استفاده می‌شود که ابراهیم، اسحاق و یعقوب، از آیین یک سانی پیروی می‌کردند و چون ابراهیم، مقدم بر آن دو بوده است، آنان تابع همان شریعت ابراهیم علیهم‌السّلام بوده‌اند.


همچنین در قرآن به پیروی یوسف از آیین توحیدی اسحاق (علیهما السلام) اشاره شده است همچنانکه می‌فرماید:
واتبعت ملة ءابآءی ابرهیم واسحـق ویعقوب ما کان لنآ ان نشرک بالله من شیء..(و آيين پدرانم ابراهيم و اسحاق و یعقوب را پيروى نموده‌ام براى ما سزاوار نيست كه چيزى را شريك خدا كنيم اين از عنايت‌ خدا بر ما و بر مردم است ولى بيشتر مردم سپاسگزارى نمى‌كنند).


۱. مدرسی، من هدی القرآن، ج‌۵، ص۲۰۱.
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۳۲.    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۸، ص۱۴۳، ترجمه موسوی همدانی.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۱۳۳.    
۵. انعام/سوره۶، آیه۸۴.    
۶. انعام/سوره۶، آیه۸۸.    
۷. یوسف/سوره۱۲، آیه۳۸.    
۸. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۱، ص۲۳۵، ترجمه موسوی همدانی.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۱۳۲.    
۱۰. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۴۵۹.    
۱۱. بقره/سوره۲، آیه۱۴۰.    
۱۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۴۶۲.    
۱۳. بقره/سوره۲، آیه۱۴۰.    
۱۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۴۷۵.    
۱۵. یوسف/سوره۱۲، آیه۳۸.    
۱۶. یوسف/سوره۱۲، آیه۳۸.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۲۵۹، برگرفته از مقاله «دین حضرت اسحاق».    


رده‌های این صفحه : حضرت اسحاق | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار