• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعای امام حسین در صبح عاشورا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





دعای امام حسین در صبح عاشورا، از مباحث مرتبط به دعاهای امام حسین (علیه‌السلام) در روز عاشورا است. پس از اقامه نماز صبح و پیش از اتمام حجت بریر بن خضیر با کوفیان وقتی چشم امام (علیه‌السّلام) به انبوه سپاه دشمن افتاد دستانشان را به دعا بلند کردند و فرمودند: خداوندا تویی تکیه گاهم در هر سختی، و امیدم در هر گرفتاری.



«عن علیّ بن الحسین زین العابدین علیهما ال لَمّا صَبَّحَتِ الخَیلُ الحُسَینَ علیه السلام، رَفَعَ یَدَیهِ وقالَ: اللّهُمَّ انتَ ثِقَتی فی کُلِّ کَربٍ، ورَجائی فی کُلِّ شِدَّةٍ، وانتَ لی فی کُلِّ امرٍ نَزَلَ بی ثِقَةٌ وعُدَّةٌ، کَم مِن هَمٍّ یَضعُفُ فیهِ الفُؤادُ، وتَقِلُّ فیهِ الحیلَةُ، ویَخذُلُ فیهِ الصَّدیقُ، ویَشمَتُ فیهِ العَدُوُّ، انزَلتُهُ بِکَ وشَکَوتُهُ الَیکَ، رَغبَةً مِنّی الَیکَ عَمَّن سِواکَ، فَفَرَّجتَهُ وکَشَفتَهُ، وانتَ وَلِیُّ کُلِّ نِعمَةٍ، وصاحِبُ کُلِّ حَسَنَةٍ، ومُنتَهی کُلِّ رَغبَةٍ.»
در کتاب الارشاد از امام زین العابدین (علیه‌السّلام) روایت شده است: صبح عاشورا، چون حسین (علیه‌السّلام) چشم گشود و لشکر دشمن را دید، دستانش را بالا برد و گفت: «خداوندا! تو تکیه گاه من در هر سختی و امید من در هر گرفتاری هستی. در هر حادثه‌ای که برای من اتفاق افتاده، تو تکیه گاه و ساز و برگِ منی. بسی پریشانی که دل، در آن سست می‌شود و چاره،‌اندک می‌گردد و دوست، انسان را وا می‌گذارد و دشمن، شماتت می‌کند و من، از سرِ رغبت به تو، نه دیگران، شکایتش را نزد تو آورده‌ام و تو در آن، برایم گشایش داده‌ای و آن را برطرف ساخته ای. تویی ولیّ هر نعمت و صاحب هر نیکی و نهایت هر مقصود».
«لَمّا اصبَحَ (علیه‌السّلام)     یَومَهُ الَّذی قُتِلَ فیهِ قالَ: اللّهُمَّ انتَ ثِقَتی فی کُلِّ کَربٍ، ورَجائی فی کُلِّ شِدَّةٍ، وانتَ لی فی کُلِّ امرٍ نَزَلَ بی ثِقَةٌ، وانتَ وَلِیُّ کُلِّ نِعمَةٍ، وصاحِبُ کُلِّ حَسَنَةٍ
در کتاب الطبقات الکبری (الطبقة الخامسة من الصحابة) گزارش شده است: چون حسین (علیه‌السّلام) شبِ روزی را که در آن شهید شد، به صبح رساند، گفت: «خداوندا! تو تکیه گاه من در هر سختی و امید من در هر گرفتاری هستی. تو مورد اعتماد منی، در هر چه بر من در آید و تویی ولیّ هر نعمت و صاحب هر نیکی».


۱. محمدی ری‌شهری، محمد، دانشنامه امام حسین (علیه‌السلام) بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ، ج۱۴، ص۷۸.    
۲. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد، ج۲، ص۹۶.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۴۵، ص۴.    
۴. ابن عساکر، علی بن حسن، تاریخ دمشق، ج۱۴، ص۲۱۷.    
۵. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۴، ص۳۱۲.    
۶. محمدی ری‌شهری، محمد، دانشنامه امام حسین (علیه‌السلام) بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ، ج۱۴، ص۷۹.    
۷. محمدی ری‌شهری، محمد، دانشنامه امام حسین (علیه‌السلام) بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ، ج۱۴، ص۸۰.    
۸. ابن سعد، محمد بن سعد، الطبقات الکبری متمم الصحابه الطبقه الخامسه، ج۱، ص۴۶۸.    
۹. ذهبی، شمس‌الدین، سیر اعلام النبلاء، ج۴، ص۳۶۰.    
۱۰. محمدی ری‌شهری، محمد، دانشنامه امام حسین (علیه‌السلام) بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ، ج۱۴، ص۸۱.    



• محمدی ری‌شهری، محمد، دانشنامه امام حسین (علیه‌السلام) بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ، ج۱۴، ص۷۸-۸۱.
• پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۱، ص۷۵۰-۷۵۱.






جعبه ابزار