• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

درهاى بهشت (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





درهای بهشت:(يَدْخُلونَ عَلَيْهِم مِّن كُلِّ بابٍ)
«درهای بهشت» از آيات قرآن و هم از روايات به خوبى استفاده مى‌شود كه بهشت درهايى دارد، ولى اين تعدد درها نه به خاطر آن است كه عده وارد شوندگان به بهشت آن گونه‌اند كه اگر بخواهند از يک در وارد شوند توليد زحمت مى‌كند، و نه از جهت آن است كه يک نوع تفاوت گروهى و طبقاتى وجود دارد، كه هر گروهى موظفند از يک در وارد شوند، و نه براى نزديكى و دورى راه است، و نه به خاطر زيبايى و تنوع به خاطر كثرت درها! اصولا درهاى بهشت همانند درهاى دنیا كه در مدخل باغ‌ها و قصرها و خانه‌ها مى‌گذارند نيست.
بلكه اين درها اشاره به اعمال و كارهايى است كه سبب ورود به بهشت مى‌شوند، و لذا در پاره‌اى از اخبار مى‌خوانيم كه بهشت درهايى به نام‌هاى مختلف دارد، از جمله درى دارد كه به عنوان باب المجاهدين! (در مجاهدان) ناميده مى‌شود، و مجاهدان مسلح به همان سلاحى كه با آن جهاد كردند از آن در وارد بهشت مى‌شوند و فرشتگان به آن‌ها خوش آمد مى‌گويند.



به موردی از کاربرد «درهای بهشت» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - درهای بهشت (آیه ۲۳ سوره رعد)

(جَنّاتُ عَدْنٍ يَدْخُلونَها وَ مَنْ صَلَحَ مِنْ آبائِهِمْ وَ أَزْواجِهِمْ وَ ذُرِّيّاتِهِمْ وَ المَلائِكَةُ يَدْخُلونَ عَلَيْهِم مِّن كُلِّ بابٍ) «همان باغ‌هاى جاويدان بهشتى كه همراه پدران و همسران و فرزندان صالحشان، وارد آن مى‌شوند؛ و فرشتگان از هر درى بر آنان وارد مى‌گردند.»

۱.۲ - درهای بهشت در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: آيه مورد بحث به بيانى كه خوانديد در قبال آيه‌ (يَصِلُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ) قرار گرفته، و عاقبت اين حق (صله رحم) را كه اولوا الالباب بدان عمل نمودند بيان مى‌كند، و ايشان را نوید مى‌دهد به اين‌كه به زودى به صلحاى ارحام و دودمانشان- از قبيل پدران و مادران و ذريه‌ها و برادران، و خواهران، و غير ايشان- مى‌پيوندند.
جمله‌ (آبائِهِمْ وَ أَزْواجِهِمْ وَ ذُرِّيَّاتِهِمْ) با اين‌كه اسم مادران در آن نيست مع ذلک همه نام‌بردگان بالا را شامل است، چون مادران همسران پدرانند كه كلمه ازواج شامل ايشان است، و برادران و خواهران و عموها و دايى‌ها و اولاد آنان هم جزو ذريه‌هاى پدرانند، كه کلمه «آبائهم» شامل آنان مى‌شود. و در آيه شريفه اختصار لطيفى بكار رفته است. (سَلامٌ عَلَيْكُمْ بِما صَبَرْتُمْ فَنِعْمَ عُقْبَى الدَّارِ) اين عقبى، سرانجام اعمال صالحى است كه در هر بابى از ابواب زندگى بر آن مداومت دارند.

۱. رعد/سوره۱۳، آیه۲۳.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۰، ص۱۹۴.    
۳. رعد/سوره۱۳، آیه۲۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۵۲.    
۵. رعد/سوره۱۳، آیه۲۱.    
۶. رعد/سوره۱۳، آیه۲۴.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۱، ص۴۷۴.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۱، ص۳۴۷.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۳، ص۵۶.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۶، ص۴۴۵.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «درهای بهشت»، ج۱، ص ۲۵۷.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره رعد | لغات قرآن




جعبه ابزار