• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خوف از کافران (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در اصول تربیتی اسلام نباید از کافران ترس داشت، غیر از مواردی که خداوند جایز دانسته است.



روا نیست به جای خوف از خدا، از کافران، خوف داشت.
«...الیوم یئس الذین کفروا من دینکم فلا تخشوهم واخشون...؛....امروز، کافران از (زوال) آیین شما، مایوس شدند بنابراین، از آنها نترسید! و از (مخالفت) من بترسید! امروز، دین شما را کامل کردم و نعمت خود را بر شما تمام نمودم و اسلام را به عنوان آیین (جاودان) شما پذیرفتم- اما آنها که در حال گرسنگی، دستشان به غذای دیگری نرسد، و متمایل به گناه نباشند، (مانعی ندارد که از گوشتهای ممنوع بخورند) خداوند، آمرزنده و مهربان است.»

۱.۱ - سبب یاس کفار

نزول احکام سبب یاس کفار نمی‌شود، چیزی که سبب یاس کفار می‌شود، فراهم ساختن پشتوانه محکمی برای آینده اسلام است، و به عبارت دیگر نزول این احکام و مانند آن تاثیر چندانی در روحیه کافران ندارد و اینکه گوشتهایی حلال یا حرام باشد آنها حساسیتی روی آن ندارند.


خوف از کافران، مجوز شکسته خواندن نماز برای مسافر است.
«واذا ضربتم فی الارض فلیس علیکم جناح ان تقصروا من الصلوة ان خفتم ان یفتنکم الذین کفروا ان الکـفرین کانوا لکم عدوا مبینا؛ هنگامی که سفر می‌کنید، گناهی بر شما نیست که نماز را کوتاه کنید اگر از فتنه (و خطر) کافران بترسید زیرا کافران، برای شما دشمن آشکاری هستند.»

۲.۱ - نماز خوف

معنای آیه این است که اگر از کفار ترسیدید که شما را شکنجه کنند و مورد حمله قرار دهند و به قتل برسانند، می‌توانید نماز را به صورت نماز خوف بخوانید.
و در جمله مورد بحث قید و یا شرط است برای جمله "فلا جناح علیکم... " و می‌فهماند که ابتداء شکستن نماز برای خوف فتنه و ترس از دشمن تشریع شد، و این خصوصی بودن مورد، منافات ندارد با اینکه برای بار دوم بطور عموم و برای همه سفرهای مشروع تشریع شود. هر چند که پای خوف در میان نباشد. آری، کتاب خدا یک قسم از نماز شکسته را بیان می‌کند و سنت رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آن را برای همه صور، عمومی می‌سازد.


خوف از کافران، موجب جواز تقیه است.
«لا یتخذ المؤمنون الکـفرین اولیاء من دون المؤمنین ومن یفعل ذلک فلیس من الله فی شیء الا ان تتقوا منهم تقـة...؛ افراد باایمان نباید به جای مؤمنان، کافران را دوست و سرپرست خود انتخاب کنند و هر کس چنین کند، هیچ رابطه ‌ای با خدا ندارد (و پیوند او بکلی از خدا گسسته می‌شود) مگر اینکه از آنها بپرهیزید (و به خاطر هدفهای مهم‌تری تقیه کنید). خداوند شما را از (نافرمانی) خود، بر حذر می‌دارد و بازگشت (شما) به سوی خداست.»

۳.۱ - اظهار کفر

"الا ان تتقوا منهم تقاة" آیه مورد تقیه را استثنا کرده، چون تقیه معنایش این است که مؤمن از ترس کافر اظهار ولایت برای او می‌کند، و حقیقت ولایت را ندارد.


۱. مائده/سوره۵، آیه۳.    
۲. شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۲۶۳.    
۳. نساء/سوره۴، آیه۱۰۱.    
۴. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۵، ص۹۸.    
۵. آل عمران/سوره۳، آیه۲۸.    
۶. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۳، ص۲۳۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «خوف از کافران».    




جعبه ابزار