• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خصومت (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





خصومت: «خصومت» و «مخاصمه» در اصل به معنای «گلاویز شدن دو نفر به یکدیگر که هر کدام پهلوی دیگری را بگیرد» آمده، سپس به گفتگوها و مشاجرات لفظی اطلاق گردیده است. به گفته مرحوم «علّامه مجلسی»، در «بحار الانوار»، «مخاصمه» در امور دنیوی است.



(مَا يُجَادِلُ فِي آيَاتِ اللَّهِ إِلَّا الَّذِينَ كَفَرُوا فَلَا يَغْرُرْكَ تَقَلُّبُهُمْ فِي الْبِلَادِ • كَذَّبَتْ قَبْلَهُمْ قَوْمُ نُوحٍ وَ الْأَحْزَابُ مِن بَعْدِهِمْ وَ هَمَّتْ كُلُّ أُمَّةٍ بِرَسُولِهِمْ لِيَأْخُذُوهُ وَ جَادَلُوا بِالْبَاطِلِ لِيُدْحِضُوا بِهِ الْحَقَّ فَأَخَذْتُهُمْ فَكَيْفَ كَانَ عِقَابِ)(آنها كسانى در آيات ما مجادله مى‌كنند كه از روى عناد کافر شده‌اند؛ پس مبادا رفت و آمد آنان در شهرها و قدرت‌نماييشان تو را فريب دهد! • پيش از آنها قوم نوح و گروه‌هايى كه بعد از آنها بودند پيامبرانشان را تكذيب كردند؛ و هر امّتى در پى آن بودند كه پيامبرشان را بگيرند و آزار دهند، و براى محو حق به مجادله باطل دست زدند؛ امّا من آنها را مجازات كردم؛ ديدى كه مجازات من چگونه بود!)
در این آیه لفظ خصومت به کار نرفته و سخن از جدال است که بیانگر خصومت کفار با رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) است. علامه طباطبایی در تفسیر المیزان در خصوص این جدال می‌فرماید: کفار با شخص رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) درباره حق جدال می‌کردند و جدالشان براى از بين بردن حق بود، نه براى دفاع از حق. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. مؤمن/سوره۴۰، آیه۴ و ۵.    
۲. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۶، ص۵۸.    
۳. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ج۱، ص۲۸۴.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۰، ص۳۳.    
۵. مؤمن/سوره۴۰، آیه۴ و ۵.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۴۶۷.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۷، ص۴۶۲.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۷، ص۳۰۵.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۱، ص۲۲۹.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۴۲۵.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «خصومت»، ص۲۱۰.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره غافر | لغات قرآن




جعبه ابزار