• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خانه زلیخا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیاتی از قرآن کریم به رخداد‌هایی که در خانه زلیخا اتفاق افتاده است مانند درخواست زلیخا از یوسف علیه السلام، به منظور کام جویی در خانه خود و بستن درب‌های خانه از سوی او، پرداخته است.



"ورودته التی هو فی بیتها عن نفسه وغلقت الابوب وقالت هیت لک.. و آن زن که یوسف در خانه او بود، از او تمنای کامجویی کرد درها را بست و گفت: «بیا (بسوی آنچه برای تو مهیاست! ) » (یوسف) گفت: «پناه می‌برم به خدا! او(عزیز مصر) صاحب نعمت من است مقام مرا گرامی داشته (آیا ممکن است به او ظلم و خیانت کنم؟! ) مسلما ظالمان رستگار نمی‌شوند! » "
و در مجمع البیان گفته: " مراوده" به معنای مطالبه چیزی است به رفق و مدارا و نرمی تا کاری که در نظر است به آن چیز انجام یابد، و از همین باب است که به میله سرمه می‌گویند" مرود" زیرا با آن سرمه می‌کشند، ولی در مطالبه قرض نمی‌گویند" راوده". و اصل این کلمه از ماده" راد، یرود" به معنای طلب چراگاه است، و در مثل آمده که: " الرائد لا یکذب اهله" کسی که در جستجوی چراگاه است به اهل خود دروغ نمی‌گوید
زلیخا از تمامی وسائلی که داشت ناامید گشت، زیرا کمترین اشاره‌ای از یوسف ندید، ناگزیر با او در اتاق شخصیش خلوت کرد، اما خلوتی که با نقشه قبلی انجام شده بود. آری، او را به خلوتی برد و همه درها را بست و در آنجا غیر او و یوسف کس دیگری نبود، عزیزه خیلی اطمینان داشت که یوسف به خواسته اش گردن می‌نهد، چون تا کنون از او تمردی ندیده بود، اوضاع و احوالی را هم که طراحی کرده بود همه به موفقیتش گواهی می‌دادند.


خانه زلیخا، دارای دربهای فراوان بود.
"ورودته التی هو فی بیتها عن نفسه وغلقت الابوب.. "
«و غلقت الابواب» و درها را یکی پس از دیگری بروی او و خویشتن بست، و گویند: هفت در بوده و بعضی گفته‌اند: منظور در خانه و در اطاق است.


زلیخا، برای کامجویی از یوسف علیه‌السّلام دربهای خانه را قفل نمود.
"ورودته التی هو فی بیتها عن نفسه وغلقت الابوب.. "
" غلقت" معنی مبالغه را می‌رساند و نشان می‌دهد که او همه درها را محکم بست، و این خود می‌رساند که یوسف را به محلی از قصر کشانده که از اطاقهای تو در تویی تشکیل شده بود، و بطوری که در بعضی از روایات آمده است او هفت در را بست.
تا یوسف هیچ راهی برای فرار نداشته باشد.
به علاوه او شاید با این عمل می‌خواست به یوسف بفهماند که نگران از فاش شدن نتیجه کار نباشد، چرا که هیچکس را قدرت نفوذ به پشت این درهای بسته نیست.


۱. یوسف/سوره۱۲، آیه۲۳.    
۲. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۱، ص۱۶۱.    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۱، ص۱۶۲.    
۴. یوسف/سوره۱۲، آیه۲۳.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۵، ص۳۸۳.    
۶. یوسف/سوره۱۲، آیه۲۳.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۳۶۷.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۲، ص۲۹۶، برگرفته از مقاله « خانه زلیخا »    


رده‌های این صفحه : خانه | زلیخا | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار