• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حضرت مهدی فروغ تابان ولایت‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف فروغ تابان ولایت» اثر محمد محمدی اشتهاردی، نوشتاری است در شرح احوال و تاریخ زندگانی حضرت مهدی علیه‌السّلام که به زبان فارسی نوشته شده است.تلاش در راه خودسازی و به وجود آوردن زمینه‌های حکومت جهانی، مؤلف را به نوشتن کتاب ترغیب کرده است.



کتاب با پیشگفتار مؤلف در بیان احادیثی درباره حضرت مهدی علیه‌السّلام آغاز شده و مطالب در هشت فصل به شیوه گزارشی- تحلیلی نگارش یافته است.
مؤلف ابتدا نمای کلی از سیمای حضرت مهدی علیه‌السّلام ، ویژگی‌های ایشان و وقایع هنگام ولادت آن حضرت را ارائه کرده و در قالب پرسش و پاسخ به بحث پیرامون غیبت صغری، نواب اربعه، غیب کبری، قیام قبل از ظهور، ولایت فقیه و عقیده به مصلح جهانی پرداخته است.


فصل اول کتاب به معرفی پدر و مادر امام زمان علیه‌السّلام و ویژگی‌های ایشان پرداخته و بعد از ذکر احادیثی در مورد نیمه شعبان از جمله فرمایش امام صادق علیه‌السّلام مبنی بر اینکه هیچ نوزادی در آن متولد نخواهد شد مگر اینکه به برکت امام مهدی علیه‌السّلام مؤمن خواهد شد، توضیحاتی راجع به جعفر کذاب و اعمال او داده می‌شود.

۲.۱ - فصل دوم

در فصل دوم، دوران زندگی امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف به سه دوران کودکی، غیبت صغری و کبری تقسیم شده و بعد از توضیح مختصری در مورد غیبت صغری و نواب چهارگانه، شرح کوتاهی درباره ولایت فقیه و احادیث مربوط به آن ارائه شده است.

۲.۲ - فصل سوم

در فصل سوم، به بیست وهفت پرسش پیرامون عقیده مهدویت و خصوصیات شخصی امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، نشانه‌های ظهور، بحث رجعت و حکومت آنحضرت پاسخ داده شده است؛ به عنوان مثال، مؤلف در پاسخ به این سؤال که آیا عقیده به ظهور مصلح جهانی مخصوص شیعیان است؟ چنین پاسخ می‌دهد که این عقیده حتی در کتب زرتشتیان، هندویان، مصری‌ها و تورات و انجیل وجود داشته و منابعی از اهل سنت که روایات متواتری در این زمینه در آنها آمده را نام می‌برد که از آن جمله است: نورالابصار، الجوامع الاصول و الصواعق المحرقه.
در مورد سؤال دیگری مبنی بر اینکه منظور از کشته شدن شیطان به دست آنحضرت چیست؟ با استناد به احادیث، چنین پاسخ داده شده که منظور این است که ریشه‌های فساد و عوامل انحراف در آن عصر نابود شده و به جای آن عقل و ایمان حکومت می‌کند.

۲.۳ - فصل چهارم

فصل چهارم، با اشاره به این نکته که مفهوم واقعی انتظار که در روایات به عنوان بالاترین عمل شمرده شده، زمینه سازی است نه امید ذهنی، به ذکر و توضیح یازده عامل مهم که در انقلاب عظیم اسلام به رهبری پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نقش مهمی در زمینه سازی حکومت اسلامی داشت می‌پردازد؛ برخی از این عوامل عبارتند از: جاذبه قرآن و حقانیت اسلام، ایمان و توکل به خدا، تعاون و همکاری، برخوردها و روش‌های منطقی با یکدیگر، توجه به طبقه مستضعف، اتحاد و انسجام مسلمانان، رهبر شایسته و لزوم برنامه ریزی.

۲.۴ - فصل پنجم

در فصل پنجم، مؤلف معتقد است با توجه به اینکه بهترین حکومت آن است که به طور طبیعی و خودجوش روی کار آید، نه به صورت تحمیلی، آنان که می‌گویند حکومت حضرت مهدی علیه‌السّلام بدون معجزه امکان پذیر نیست، به این اشکال توجه ندارند که اگر بنا بر معجزه و اجبار- هرچند اجبار فکری- باشد، نظام حالت طبیعی خود را از دست داده و یک نوع حکومت تحمیلی درست می‌شود.
وی در پی آن است تا اثبات کند همانگونه که یاران آگاه و با استقامت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم در صدر اسلام نقش مؤثر و مهمی در تشکیل حکومت اسلامی ایفا کردند، حکومت حضرت حجت علیه‌السّلام نیز از این قانون مستثنی نیستند و لذا به بیان ویژگی‌های یاران آنحضرت از منظر آیات و روایات پرداخته است. نخستین بیعت کنندگان با امام قائم عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، پرچم داران و حاکمان روی زمین، امت معدوده و همچون پاره‌های ابرهای متراکم، از جمله ویژگی‌های یاران آنحضرت است.

۲.۵ - فصل ششم

فصل ششم، به ذکر چند نمونه از ماجرای کسانی که در زمان غیبت به حضور حضرت قائم عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف شرفیاب شده‌اند می‌پردازد به امید آنکه شاید ره گشایی برای پاک سیرتان باشد و آنها نیز با ایجاد شرایط به این سعادت نائل شوند.

۲.۶ - فصل هفتم

نویسنده در فصل هفتم، سعی کرده با ذکر چند ویژگی از خصوصیات حکومت حضرت مهدی علیه‌السّلام در همه زمینه‌ها، دورنمایی از این نظام سراسر عدل را توصیف کرده و آن را در معرض خواننده قرار دهد؛ ویژگی‌هایی همچون: توحید سراسری در همه زمینه‌ها، پیشرفت عجیب علوم، برادری و صمیمیت، امنیت و وفور نعمت، رشد کشاورزی، توسعه عدالت و توجه کامل به اماکن مقدسه و توسعه شهرها.

۲.۷ - فصل هشتم

در فصل هشتم، مهمترین هدف امام زمان علیه‌السّلام پس از ظهور را تهذیب و تکمیل نفوس معرفی کرده و به بیان فواید و مؤلفه‌های خودسازی در عصر غیبت از جمله رعایت حقوق برادران، مبارزه و جهاد برای خدا، ایستادگی در سختی‌ها، معرفت امام علیه‌السّلام و پیروی از آنحضرت، توجه به قرآن و اجرای آن پرداخته است.
مؤلف درپی آن است تا خواننده به این نتیجه برسد که باید هشیار بود و دانست که انگیزه غیبت آنحضرت چه بوده و فواید آن چیست؟ انتظار یعنی چه؟ یاران خاص مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف باید چه ویژگی‌ها و شرایطی داشته باشند؟
وی معتقد است که امکانات دنیای اسلام بسیار وسیع بوده و با بکارگیری صحیح آن می‌توان به حکومت جهانی رسید.


فهرست مطالب در ابتدای کتاب آمده و پاورقی‌ها به ذکر منابع و توضیح برخی عبارات پرداخته است.
[۱] «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم، کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۱، ص۴۴۷.



۱. «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم، کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۱، ص۴۴۷.



نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار