• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تفسیر خراسانی حائری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تفسیر خراسانی حائری اثر سیدمیرزا‌هادی (۱۲۹۷ - ۱۳۶۸ ق) فرزند سیدعلی بن بجستانی معروف به خراسانی حائری، از متکلمان و مراجع تقلید شیعه و مشاهیر مدرسین حوزه علمیه کربلا می‌باشد.



مؤلف از مفسران شیعه است که چهار اثر در علوم تفسیر نگاشته است و آنها به شرح زیر است:
۱) البیان فی تفسیر القرآن، در یک مجلد به زبان عربی و شیوه ادبی شامل بخشی از قرآن. مؤلف در مقدمه خود می‌نویسد مقصود از تالیف این تفسیر عرض معنی و تفسیر الفاظ و لغات و اعراب می‌باشد و نسخه موجود قسمتی از قرآن است.
۲) تفسیر الکبیر، در چند مجلد به زبان عربی و شیوه کلامی مؤلف در این اثر خود تمامی وجوه تفسیر آیه را با بهره‌گیری از روایات و احادیث ائمه اطهار (علیهم‌السّلام) نگاشته است و مجلد اول از آغاز قرآن کریم تا سوره مبارکه هود می‌باشد.
۳) تفسیر الوسیط، در یک مجلد به زبان عربی و شیوه ادبی و روائی دارای مقدمه و ظاهرا مؤلف موفق به اتمام آن نگشته است. مؤلف در تفسیر هر آیه جوانب ادبی آیه را از لغت و اعراب و سایر موارد ذکر نموده و از روایات ائمه معصومین (علیهم‌السّلام) بهره گرفته است.
۴) تکمله بر تفسیر القمی، در یک مجلد به زبان عربی و شیوه روائی، شامل بخشی از قرآن. مؤلف در این اثر خود که در نوع خویش بی نظیر است روایات و احادیث عامه را که موافق با روایات علی بن ابراهیم قمی در تفسیر اوست گردآوری نموده و تکمله‌ای بر تفسیر قمی از طرق عامه نگاشته است.
تمامی تفسیرهای چهارگانه مفسر به خط مؤلف نزد سبط وی سیدحسین جلالی در کربلا محفوظ بوده و امروزه نسخه‌های مذکور نزد سیدمحمدرضا جلالی از محققین معاصر موجود است.
[۱] موسوی اصفهانی، سیدمحمدمهدی، احسن الودیعه، ج۱، ص۲۱۵.
[۲] زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۸، ص۵۹.
[۴] معارف الرجال، ج۳، ص۲۳۲.



۱. موسوی اصفهانی، سیدمحمدمهدی، احسن الودیعه، ج۱، ص۲۱۵.
۲. زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۸، ص۵۹.
۳. آقابزرگ تهرانی، محمدمحسن، الذریعة، ج۶، ص۴۶.    
۴. معارف الرجال، ج۳، ص۲۳۲.
۵. کحاله، عمررضا، معجم المؤلفین، ج۱۳، ص۱۲۶.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تفاسیر قرن چهاردهم»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۶/۱۵.    






جعبه ابزار