• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انحراف بنی‌اسرائیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از دلایلی که باعث شد بنی اسرائیل دچار انحراف شوند اذیت و آزار موسی علیه‌السّلام بوده است.



اذیت و آزار موسی علیه‌السّلام از سوی بنی اسرائیل، باعث انحراف دلهای آنان از مسیر حق ذکر شده است که در قرآن هم می فرماید:
واذ قال موسی لقومه یـقوم لم تؤذوننی وقد تعلمون انی رسول الله الیکم فلما زاغوا ازاغ الله قلوبهم... (به یاد آورید) هنگامی را که موسی به قومش گفت: «ای قوم من! چرا مرا آزار می‌دهید با اینکه می‌دانید من فرستاده خدا به سوی شما هستم؟! » هنگامی که آنها از حق منحرف شدند، خداوند قلوبشان را منحرف ساخت؛ و خدا فاسقان را هدایت نمی‌کند! (لغت «زیغ» به معنای انحراف و میل از راه مستقیم است.).این نسبتها بسیار بود، گاه او را متهم به قتل برادرش هارون کردند! و گاه (العیاذ بالله ) به روابط نامشروع با یک زن بدکار (توطئه اى که توسط قارون حیله گر چیده شده بود تا زیر بار فرمان زکات نرود!) و گاه او را متهم به سحر و جنون ، و یا پاره اى از عیوب جسمانى که شرح آن ذیل آیه فوق در سوره احزاب آمده است کردند.
چگونه ممکن است کسى مدعى ایمان به پیامبرى باشد، و چنین نسبتهائى را به او بدهند؟ آیا این روشنترین نمونه جدائى گفتار از کردار نیست ؟ و لذا موسى مى گوید: با اینکه شما یقین دارید من رسول خدا هستم این سخنان ناروا چیست ؟!
ولى این عمل بدون مجازات نماند چنانکه در پایان آیه مورد بحث مى خوانیم : ((هنگامى که آنها از حق منحرف شدند خداوند قلوبشان را منحرف ساخت ، و خدا فاسقان را هدایت نمى کند (فلما زاغوا ازاغ الله قلوبهم و الله لا یهدى القوم الفاسقین ).
چه مصیبتی از این بزرگتر؟ که انسان از هدایت الهى محروم گردد و قلبش از حق منحرف شود؟
انحراف دلهای بنی اسرائیل از راه حق و صواب، مایه گمراهی و محرومیت آنان از لطف و هدایت الهی گردید که این موضوع در قرآن هم ذکر شده در آنجا که می فرماید:
واذ قال موسی لقومه یـقوم لم تؤذوننی وقد تعلمون انی رسول الله الیکم فلما زاغوا ازاغ الله قلوبهم والله لایهدی القوم الفـسقین. (به یاد آورید) هنگامی را که موسی به قومش گفت: «ای قوم من! چرا مرا آزار می‌دهید با اینکه می‌دانید من فرستاده خدا به سوی شما هستم؟! » هنگامی که آنها از حق منحرف شدند، خداوند قلوبشان را منحرف ساخت؛ و خدا فاسقان را هدایت نمی‌کند!


۱. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۳۸۷، «زیغ».    
۲. صف/سوره۶۱، آیه۵.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۷۱.    
۴. صف/سوره۶۱، آیه۵.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۳۱۳، برگرفته از مقاله «انحراف بنی‌اسرائیل».    


رده‌های این صفحه : بنی اسرائیل | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار