• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

العبقری الحسان‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«العبقری الحسان فی احوال مولانا صاحب الزمان»، آیت‌الله حاج شیخ علی اکبر نهاوندی ، کتابی است به زبان فارسی در نه جلد درباره احوالات و شئون حضرت صاحب الزمان مهدی موعود عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف .کتاب در سال ۱۳۶۴ ق. به رشته تحریر درآمده است.



جلد نخست کتاب مشتمل بر سخن ناشر، شرح حال مولف به قلم محققان و مصححان آقایان: صادق برزگر بفرویی و حسین احمدی قمی، مقدمه مولف و پنج بخش (بساط) و هر بساط مشتمل بر چند عبقریه است.


به گفته مولف، این کتاب به منزله جلد دوم کتاب دیگر مولف به نام « انوار المواهب » است که در شرح احوال حضرت ولی عصر علیه‌السّلام نوشته شده است.
بخش نخست کتاب که «الرفرف الاخضر فی بشارات ظهور الحجة المنتظر» نام دارد، مشتمل بر آیات قرآن و سایر کتب آسمانی و نیز پاره‌ای از اقوال کاهنان و ساحران و نیز احادیث نبوی و اخبار وارده از ائمه علیهم‌السّلام در بشارت ظهور حضرت حجت است که خود این بساط به چند عبقریه و هر عبقریه به چند رفرفه تقسیم شده است.

۲.۱ - محتوای بخش دوم

بخش دوم کتاب به «المسک الاذفر فی ولادة الحجة المنتظر و معجزاته و خوارق عاداته» موسوم و محتوی چند عبقریه و مسکه است. در این بخش نام ۴۵ نفر از علمای اهل سنت که قایل به تولد و حیات حضرت حجت هستند، آمده است.
بخش سوم «الصبح الاسفر فی اثبات مهدویة الحجة المنتظر» نام گرفته و شامل تعیین شخص مهدی علیه‌السّلام و چند اشکال وارده بر وجود، غیبت و سایر خصوصیات آن بزرگوار است. همچنین احوال معمرین و سالمندان به صورت طبقه بندی از یکصد و بیست سال تا سه هزار و هشتصد سال در آن آمده است. در این بخش همچنین از غیبت انبیای عظام از قوم خود سخن به میان آمده است.
بخش چهارم «الیاقوت الاحمر فی من رای الحجة المنتظر» نام یافته است. در این بخش نام هزار نفر یا بیشتر از کسانی که به هر نحوی از هنگام تولد تا زمان مولف توفیق دیدار آن امام را چه در خواب و چه در بیداری و چه در عالم کشف و شهود داشته‌اند، ذکر شده است.

۲.۲ - محتوای بخش پنجم

بخش پنجم کتاب «النجم الازهر فی علائم ظهور الحجة المنتظر» است که شامل مدح انتظار فرج و نیز بیان علائم ظهور است.
لازم به ذکر است، این کتاب از مشهورترین کتاب‌های نوشته شده، حول مشرف شدگان به محضر امام زمان علیه‌السّلام است. مرحوم نهاوندی در دو بخش اول این کتاب ۵۰ حکایت زیبا را از گذشتگان و معاصرین نقل کرده است. در بخش سوم مورد مشاهده حضرت صاحب الامر آمده است. در بخش چهارم به رؤیاهای صادقه و راستین پرداخته شده و حکایت جذاب نقل شده است. در بخش پنجم نیز حکایت نقل شده و در ادامه نیز مورد قضیه مرتبط با بحث ذکر گردیده و در نهایت نیز داستان و حکایت نقل شده است.


کتاب حاضر نسخه اصلاح و تصحیح شده چاپ سنگی کتاب است که در زمان خود مولف در دو جلد منتشر شده است. این نسخه مشتمل بر پاورقی‌هایی به قلم مصححان می‌باشد و جلد نهم آن به فهرست‌ها اختصاص یافته و مشتمل بر فهرست‌های ذیل می‌باشد:
فهرست آیات ،احادیث عربی، احادیث فارسی، اسامی ائمه، اسامی پیامبران ، اسامی حضرت حجت عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، اماکن، کتب و مقالات، اشعار فارسی، اشعار عربی، اشخاص، کلمات مشکل، مندرجات و منابع.


کتابخانه مهدویت،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار