• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

إِبْرٰاهِیمُ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





إِبْرٰاهِیمُ: (قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِنًا)
«إِبْرٰاهِیمُ» ابراهیم (علیه‌السّلام) جدّ اوّل حضرت رسول (صلّی‌اللَّه‌علیه‌و‌آله) و پیامبران بنی اسرائیل، مورد تصدیق مسلمین و یهود و نصاری است.

از آن‌جا كه قبل از این آیه در آیات قبلی از يک سو بحث از مؤمنان راستين و شاكران در برابر نعمت‌هاى خدا در ميان بود، به دنبال آن در آیه مورد بحث گوشه‌اى از دعاها و درخواست‌هاى ابراهيم (علیه‌السلام) بنده مقاوم و شاكر خدا را بيان مى‌كند تا تكميلى باشد براى هر بحث گذشته و سرمشق و الگويى براى آن‌ها كه مى‌خواهند از نعمت‌هاى الهى بهترين بهره را بگيرند.
نخست مى‌گويد: "به خاطر بياوريد زمانى را كه ابراهيم (علیه‌السلام) به پيش‌گاه خدا عرضه داشت، پروردگارا اين شهر (مکه) را سرزمین امن و امان قرار ده.
بعد می فرماید: و من و فرزندانم را مشمول لطف و عنايتت بنما و از پرستش بت‌ها دور نگاهدار.
در حقيقت ابراهيم (علیه‌السلام) با اين تعبير مى‌خواهد به پيش‌گاه خداوند چنين عرض كند كه حتى اگر فرزندان من از مسير توحید منحرف گردند، و به بت توجه كنند از من نيستند، و اگر بيگانگان در اين خط باشند آن‌ها همچون فرزندان و برادران منند.




به موردی از کاربرد «إِبْرٰاهِیمُ» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - إِبْرٰاهِیمُ (آیه ۳۵ سوره ابراهیم)

(وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِنًا وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ أَن نَّعْبُدَ الأَصْنَامَ) «به ياد آوريد زمانى را كه ابراهيم گفت: «پروردگارا! اين شهر مكه را شهر امنى قرار ده؛ و من و فرزندانم را از پرستش بت‌ها دور نگاه دار.»

۱.۲ - إِبْرٰاهِیمُ در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: ابراهيم خليل (علیه‌السلام) دو نوبت اين دعا را كرده، يكى موقعى كه مكه صورت شهر به خود نگرفته بوده و بار ديگر موقعى كه به صورت شهر در آمده بود، چون ابراهيم (علیه‌السلام) مكرر به مكه و به سركشى هاجر و اسماعیل (علیه‌السلام) رفته بود. و آن وقت كه اسماعيل و مادرش را در آن‌جا اسكان داد و به سرزمين فلسطین برگشت، و براى نوبت دوم به ديدن آن‌ها رفت ديد كه قوم جرهم دور فرزندش را گرفته و به وى روى آورده‌اند، در اين موقع از خدای تعالی خواسته است كه اين محل را شهرى امن قرار دهد- چون شهر نبود- و مؤمنين از اهلش را از ثمرات روزى فرمايد. و آن وقت كه سرزمين مزبور را به صورت شهرى ديده از خداى خواسته است كه اين شهر را محل امنى قرار دهد.

۱. ابراهیم/سوره۱۴، آیه۳۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌ ط-دار الکتب الاسلامیه، ج۱۰، ص۳۶۱.    
۳. ابراهیم/سوره۱۴، آیه۳۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۶۰.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۲، ص۹۸.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۲، ص۶۸.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۳، ص۱۴۱.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۶، ص۴۸۹.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «ابراهیم»، ج۱، ص۱۶.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره ابراهیم | لغات قرآن




جعبه ابزار