• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

گسترش هیئت‌ها در عصر قاجار

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





گسترش هیئت‌ها در عصر قاجار، از مباحث مرتبط با تاریخچه عزاداری برای امام حسین (علیه‌السّلام) است. در دوره قاجار مراسم عزاداری و سوگواری امام حسین (علیه‌السّلام) وارد مرحله جدیدی شد و هم از لحاظ شکلی و هم از لحاظ محتوایی دگرگونی‌هایی یافت. یکی از مهم‌ترین شاخصه عزاداری در عصر قاجار، توسعه هیئت‌های عزاداری است.



یکی از مهم‌ترین شاخصه عزاداری در عصر قاجار توسعه هیئت‌های عزاداری است. این هیئت‌های مذهبی را می‌توان مردمی‌ترین تشکلهای موجود در جهان خواند که بدون کمک دولتها، و حتی گاهی با وجود مخالفت و خشونت حکومتها، به وجود آمده و به حیات خود ادامه داده‌اند. برخی از همان هیئت‌های تاسیس شده در دوره قاجار، حتی علی رغم فشار دولت پهلوی تا به الان به کار خود ادامه دادند. برای مثال: «هیئت جان نثاران حسینی» صنف بزازان بازار تهران که از سال ۱۳۰۰ قمـری بـه صـورت رسمی تاسیس شده است؛ «مجمع هیئت ثارات الحسین» که در سال ۱۳۳۰ قمری فعالیت خود را آغاز کرد؛ «هیئت متحده تهرانیان ارض اقدس» که تهرانی‌های مقیم مشهد آن را در سال ۱۳۲۸ قمری تاسیس کردند. این هیئت‌ها هنوز هم به کار خود ادامه می‌دهند.
[۱] فقیه حقانی، موسی، «هیئتهای مذهبی به روایت تصویر»، فصلنامه تخصصی تاریخ معاصر، ش٢٨، ص٢٨٤-٣٠٤.

کارکردهای هیئت‌های مذهبی را می‌توان اقامه عزا، تعظیم شعایر دینی، تعمیق دانش دینی و تقویت حافظه تاریخی در جامعه شیعه ایران دانست. جلسات هیئت‌های مذهبی در منازل، مساجد، حسینیه‌ها، تکایا و محلات تشکیل می‌شود و به جز ایام خاص نظیـر ماه محرم معمولاً در طول سال جلسات خود را به صورت هفتگی و بعضی هـم ماهانه تشکیل می‌دهند. در انتخاب روز برپایی جلسه نیز هیئت‌ها با توجه به میل و سلیقه اعضا و با تکیه بر مستندات دینی و تاریخی، روز خاصی را انتخاب می‌کنند. تعلیم قرآن، آموزش احکام، وعظ و سخنرانی، خواندن روضه و دعاهای مختلف و... ‌امـوری است که در هیئت‌ها رواج دارد.
[۲] فقیه حقانی، موسی، «هیئتهای مذهبی به روایت تصویر»، فصلنامه تخصصی تاریخ معاصر، ش ۲۸، ص۲۸۱-۲۸۲.

رشد هیئت‌های مذهبی و عزاداری در دوره ناصرالدین شاه به اوج رسید.
[۳] نجمی، ناصر، دارالخلافه تهران، ص١١٣-١١٤.
رونق هئیت‌های مذهبی تنها مختص تهران نبود؛ در شهرهای دیگر نیز، بـه ویژه در مراکز استانها، هیئتهایی فعال بودند. برای نمونه در یزد هر یک از هفده محله، یک هیئت عزاداری و دسته سینه‌زنی مخصوص به خود داشتند.
[۴] سایکس، سرپرسی، شکوه عالم تشیع، سفرنامه و سرگذشت زندگی نورالله خلف مرحوم محمدحسین خـان اصفهانی، ص۱۹۹.



۱. فقیه حقانی، موسی، «هیئتهای مذهبی به روایت تصویر»، فصلنامه تخصصی تاریخ معاصر، ش٢٨، ص٢٨٤-٣٠٤.
۲. فقیه حقانی، موسی، «هیئتهای مذهبی به روایت تصویر»، فصلنامه تخصصی تاریخ معاصر، ش ۲۸، ص۲۸۱-۲۸۲.
۳. نجمی، ناصر، دارالخلافه تهران، ص١١٣-١١٤.
۴. سایکس، سرپرسی، شکوه عالم تشیع، سفرنامه و سرگذشت زندگی نورالله خلف مرحوم محمدحسین خـان اصفهانی، ص۱۹۹.



• پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۲، ص۴۱۷-۴۱۸.






جعبه ابزار