گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
(وَ لَئِن مُّتُّمْ أَوْ قُتِلْتُمْ لَإِلَی اللَّهِ تُحْشَرُونَ)
۱۵۸ناصر مکارم شیرازی:
و اگر بمیرید یا کشته شوید، به سوى خدا محشور مىشوید. (و در جوار رحمت او خواهید بود.)
مهدی الهی قمشهای:
و اگر (در راه خدا) بميريد يا كشته شويد (به رحمت ايزدى در پيوسته و) به سوى خدا محشور خواهيد شد.
حسین انصاریان:
و اگر بمیرید یا شهید شوید، به سوی خدا محشور خواهید شد.
محمدمهدی فولادوند:
و اگر (در راه جهاد) بميريد يا كشته شويد قطعا به سوى خدا گردآورده خواهيد شد.
(فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللَّهِ لِنتَ لَهُمْ ۖ وَ لَوْ کُنتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لَانفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ ۖ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَ اسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَ شَاوِرْهُمْ فِی الْأَمْرِ ۖ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَی اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُتَوَکِّلِینَ)
۱۵۹ناصر مکارم شیرازی:
به سبب رحمت الهى، در برابر مؤمنان، نرم و مهربان شدى! و اگر خشن و سنگدل بودى، از اطراف تو، پراکنده مىشدند. پس آنها را ببخش و براى آنها آمرزش بطلب; و در کارها، با آنان مشورت کن! امّا هنگامى که تصمیم گرفتى، (قاطع باش و) بر خدا توکّل کن; زیرا خداوند توکّلکنندگان را دوست دارد.
مهدی الهی قمشهای:
به مرحمت خدا بود كه با خلق مهربان گشتى و اگر تندخو و سختدل بودى مردم از گِرد تو متفرق مىشدند، پس از (بدىِ) آنان درگذر و براى آنها طلب آمرزش كن و (براى دلجويى آنها) در كارِ (جنگ) با آنها مشورت نما، ليكن آنچه تصميم گرفتى با توكل به خدا انجام ده، كه خدا آنان را كه بر او اعتماد كنند دوست دارد.
حسین انصاریان:
(ای پیامبر!) پس به مهر و رحمتی از سوی خدا با آنان نرم خوی شدی، و اگر درشت خوی و سخت دل بودی از پیرامونت پراکنده میشدند؛ بنابراین از آنان گذشت کن، و برای آنان آمرزش بخواه، و در کارها با آنان مشورت کن، و چون تصمیم گرفتی بر خدا توکل کن؛ زیرا خدا توکلکنندگان را دوست دارد.
محمدمهدی فولادوند:
پس به (بركت) رحمت الهى با آنان نرمخو (و پرمهر) شدى و اگر تندخو و سختدل بودى قطعا از پيرامون تو پراكنده مىشدند پس از آنان درگذر و برايشان آمرزش بخواه و در كار(ها) با آنان مشورت كن و چون تصميم گرفتى بر خدا توكل كن زيرا خداوند توكلكنندگان را دوست مىدارد.
(إِن یَنصُرْکُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَکُمْ ۖ وَ إِن یَخْذُلْکُمْ فَمَن ذَا الَّذِی یَنصُرُکُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَ عَلَی اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ)
۱۶۰ناصر مکارم شیرازی:
اگر خداوند شما را یارى کند، هیچ کس بر شما غلبه نخواهد کرد; و اگر دست از یارى شما بردارد، کیست که بعد از او، شما را یارى کند؟! و مؤمنان باید، تنها بر خداوند توکّل کنند.
مهدی الهی قمشهای:
اگر خدا شما را يارى كند محال است كسى بر شما غالب آيد، و اگر به خوارى واگذارد آن كيست كه بتواند بعد از آن شما را يارى كند؟ و اهل ايمان تنها به خدا بايد اعتماد كنند.
حسین انصاریان:
اگر خدا شما را یاری کند، هیچ کس بر شما چیره و غالب نخواهد شد، و اگر شما را واگذارد، چه کسی بعد از او شما را یاری خواهد داد؟ و مؤمنان باید فقط بر خدا توکل کنند.
محمدمهدی فولادوند:
اگر خدا شما را يارى كند هيچ كس بر شما غالب نخواهد شد و اگر دست از يارى شما بردارد چه كسى بعد از او شما را يارى خواهد كرد و مؤمنان بايد تنها بر خدا توكل كنند.
(وَ مَا کَانَ لِنَبِیٍّ أَن یَغُلَّ ۚ وَ مَن یَغْلُلْ یَأْتِ بِمَا غَلَّ یَوْمَ الْقِیَامَةِ ۚ ثُمَّ تُوَفَّیٰ کُلُّ نَفْسٍ مَّا کَسَبَتْ وَ هُمْ لَا یُظْلَمُونَ)
۱۶۱ناصر مکارم شیرازی:
ممکن نیست هیچ پیامبرى خیانت کند. و هر کس خیانت کند، روز رستاخیز، آنچه را در آن خیانت کرده، (با خود به صحنه محشر) مىآورد; سپس (نتیجه) اعمال هرکس، به طور کامل به او داده مى شود; و به آنها ستم نخواهد شد.
مهدی الهی قمشهای:
و هيچ پيغمبرى خيانت نخواهد كرد، و هر كس خيانت كند روز قيامت با همان خيانت بيايد (و به كيفر آن برسد) و هر كس هر عمل به جا آرد به جزاى كامل آن مىرسد و به هيچ كس ستمى نخواهد شد.
حسین انصاریان:
هیچ پیامبری را نَسِزد که (در اموال، غنایم، سایر امور به امت خود) خیانت ورزد و هر که خیانت کند، روز قیامت با آنچه در آن خیانت کرده بیاید؛ سپس به هر کس آنچه را مرتکب شده به طور کامل میدهند، و آنان مورد ستم قرار نمیگیرند.
محمدمهدی فولادوند:
و هيچ پيامبرى را نسزد كه خيانت ورزد و هر كس خيانت ورزد روز قيامت با آنچه در آن خيانت كرده بيايد آنگاه به هر كس (پاداش) آنچه كسب كرده به تمامى داده مىشود و بر آنان ستم نرود.
(أَفَمَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَ اللَّهِ کَمَن بَاءَ بِسَخَطٍ مِّنَ اللَّهِ وَ مَأْوَاهُ جَهَنَّمُ ۚ وَ بِئْسَ الْمَصِیرُ)
۱۶۲ناصر مکارم شیرازی:
آیا کسى که به دنبال رضاى خدا بوده، همانند کسى است که به خشم الهى گرفتار شده و جایگاه او جهنّم، و پایان کار او بسیار بد است؟!
مهدی الهی قمشهای:
آيا كسى كه (به ايمان) در راه رضاى خدا قدم بردارد مانند كسى است كه (به كفر) راه غضب خدا پيمايد؟ كه منزلگاه او جهنم است و بسيار بد جايگاهى است.
حسین انصاریان:
پس آیا کسی که (با طاعت و عبادت) از خشنودی خدا پیروی کرده، همانند کسی است که
اثر گناه به خشمی از سوی خدا سزاوار شده؟ و جایگاه او دوزخ است و آن بد بازگشت گاهی است.
محمدمهدی فولادوند:
آيا كسى كه خشنودى خدا را پيروى مىكند چون كسى است كه به خشمى از خدا دچار گرديده و جايگاهش جهنم است و چه بد بازگشتگاهى است.
(هُمْ دَرَجَاتٌ عِندَ اللَّهِ ۗ وَ اللَّهُ بَصِیرٌ بِمَا یَعْمَلُونَ)
۱۶۳ناصر مکارم شیرازی:
هر یک از آنان، درجه و مقامى در پیشگاه خدا دارند; و خداوند به آنچه انجام مىدهند، بیناست.
مهدی الهی قمشهای:
اين دو گروه را (به مراتب ايمان و كفر) نزد خدا درجات (مختلفه) است و خدا به هر چه مىكنند بيناست.
حسین انصاریان:
همه آنان را (چه مؤمن، چه کافر) نزد خدا درجات و منزلتهایی (متفاوت) است، و خدا به آنچه انجام میدهند، بیناست.
محمدمهدی فولادوند:
(هر يک از) ايشان را نزد خداوند درجاتى است و خدا به آنچه مىكنند بيناست.
(لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ یَتۡلُواْ عَلَیْهِمْ آیَاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتَابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ إِن کَانُوا مِن قَبْلُ لَفِی ضَلَالٍ مُّبِینٍ)
۱۶۴ناصر مکارم شیرازی:
خداوند بر مؤمنان نعمت بزرگى بخشید، هنگامى که در میان آنها، پیامبرى از خودشان برانگیخت; تا آیات او را بر آنها بخواند، و آنها را پاکیزه سازد و کتاب و حکمت بیاموزد; هر چند پیش از آن، در گمراهى آشکارى بودند.
مهدی الهی قمشهای:
خدا بر اهل ايمان منّت گذاشت كه رسولى از خودشان در ميان آنان برانگيخت كه بر آنها آيات او را تلاوت مىكند و آنان را پاک مىگرداند و به آنها علم كتاب (احكام شريعت) و حقايق حكمت مىآموزد، و همانا پيش از آن در گمراهى آشكار بودند.
حسین انصاریان:
یقیناً خدا بر مؤمنان منّت نهاد که در میان آنان پیامبری از خودشان برانگیخت که آیات او را بر آنان میخواند و (از آلودگی های فکری و روحی) پاکشان میکند، و کتاب و حکمت به آنان میآموزد، و به راستی که آنان پیش از آن در گمراهی آشکاری بودند.
محمدمهدی فولادوند:
به يقين خدا بر مؤمنان منت نهاد (كه) پيامبرى از خودشان در ميان آنان برانگيخت تا آيات خود را بر ايشان بخواند و پاكشان گرداند و كتاب و حكمت به آنان بياموزد قطعا پيش از آن در گمراهى آشكارى بودند.
(أَوَلَمَّا أَصَابَتْکُم مُّصِیبَةٌ قَدْ أَصَبْتُم مِّثْلَیْهَا قُلْتُمْ أَنَّیٰ هَٰذَا ۖ قُلْ هُوَ مِنْ عِندِ أَنفُسِکُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ عَلَیٰ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ)
۱۶۵ناصر مکارم شیرازی:
آیا هنگامى که مصیبتى (در اُحُد) به شما رسید، در حالى که دو برابر آن را (در بدر بر دشمن) وارد ساخته بودید، گفتید «این مصیبت از کجاست»؟! بگو «از ناحیه خود شماست (که در جنگ احد، با دستور پیامبر مخالفت کردید)! خداوند بر هر چیزى توانا است.
مهدی الهی قمشهای:
آيا هر گاه به شما آسيبى رسد در صورتى كه دو برابر آن آسيب را به دشمنان رسانديد (باز از روى تعجب) گوييد اين از كجاست؟ بگو اين مصيبت از دست خود كشيديد، همانا خدا بر هر چيز تواناست.
حسین انصاریان:
آیا زمانی که (در جنگ احد) آسیبی به شما رسید که بی تردید دو برابرش را (در جنگ بدر به دشمن) رساندید، (از روی بی صبری، جزع، ناراحتی و اضطراب) میگویید این آسیب چگونه و از کجاست؟ بگو از ناحیه خود شماست (که بر اثر سستی در جنگ، نافرمانی از پیامبر، نزاع و اختلاف، به شما رسید). یقیناً خدا بر هر کاری تواناست.
محمدمهدی فولادوند:
آيا چون به شما (در نبرد احد) مصيبتى رسيد (با آنكه در نبرد بدر) دو برابرش را (به دشمنان خود) رسانديد گفتيد اين (مصيبت) از كجا (به ما رسيد) بگو آن از خود شما (و ناشى از بى انضباطى خودتان) است آرى خدا به هر چيزى تواناست.