گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
(أَفَرَأَیْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَٰهَهُ هَوَاهُ وَ أَضَلَّهُ اللَّهُ عَلَیٰ عِلْمٍ وَ خَتَمَ عَلَیٰ سَمْعِهِ وَ قَلْبِهِ وَ جَعَلَ عَلَیٰ بَصَرِهِ غِشَاوَةً فَمَن یَهْدِیهِ مِن بَعْدِ اللَّهِ ۚ أَفَلَا تَذَکَّرُونَ)
۲۳ناصر مکارم شیرازی:
آیا دیدى کسى را که معبود خود را هواى نفس خویش قرار داده و خداوند او را با آگاهى (بر این که شایسته هدایت نیست) گمراه ساخته و برگوش و قلبش مهر زده و بر چشمش پرده اى قرار داده است؟! با این حال، غیر از خدا چه کسى مى تواند او را هدایت کند؟! آیا متذکّر نمى شوید؟!
حسین انصاریان:
پس آیا کسی که معبودش را هوای نفسش قرار داده دیدی؟ و خدا او را از روی علم و آگاهی خود (بر اینکه شایسته هدایت نیست) گمراه کرد، و بر گوش و دلش مُهرِ (تیره بختی) نهاد، و بر چشم (دلش) پرده ای قرار داده است، پس چه کسی است که بعد از خدا او را هدایت کند؟ آیا متذکّر (حقایق) نمی شوید؟
محمدمهدی فولادوند:
پس آيا ديدى كسى را كه هوس خويش را معبود خود قرار داده و خدا او را دانسته گمراه گردانيده و بر گوش او و دلش مهر زده و بر ديده اش پرده نهاده است آيا پس از خدا چه كسى او را هدايت خواهد كرد آيا پند نمى گيريد؟
(وَ قَالُوا مَا هِیَ إِلَّا حَیَاتُنَا الدُّنْیَا نَمُوتُ وَ نَحْیَا وَ مَا یُهْلِکُنَا إِلَّا الدَّهْرُ ۚ وَ مَا لَهُم بِذَٰلِکَ مِنْ عِلْمٍ ۖ إِنْ هُمْ إِلَّا یَظُنُّونَ)
۲۴ناصر مکارم شیرازی:
آنها گفتند «چیزى جز همین زندگى دنیاى ما در کار نیست; گروهى از ما مى میرند وگروهى جاى آنها را مى گیرند; و جز طبیعت روزگار (طبیعت) ما را هلاک نمى کند.» آنان به این سخن که مى گویند علمى ندارند، بلکه تنها گمانى بى پایه دارند.
حسین انصاریان:
گفتند زندگی و حیاتی جز همین زندگی و حیات دنیای ما نیست که (همواره گروهی از ما) می میریم و (گروهی) زندگی می کنیم، و ما را فقط روزگار هلاک می کند. آنان را نسبت به آنچه می گویند یقینی در کار نیست، آنان فقط حدس و گمان می زنند.
محمدمهدی فولادوند:
و گفتند غير از زندگانى دنياى ما (چيز ديگرى) نيست مى ميريم و زنده مى شويم و ما را جز طبيعت هلاك نمى كند و(لى) به اين (مطلب) هيچ دانشى ندارند (و) جز (طريق) گمان نمى سپرند.
(وَ إِذَا تُتْلَیٰ عَلَیْهِمْ آیَاتُنَا بَیِّنَاتٍ مَّا کَانَ حُجَّتَهُمْ إِلَّا أَن قَالُوا ائْتُوا بِآبَائِنَا إِن کُنتُمْ صَادِقِینَ)
۲۵ناصر مکارم شیرازی:
و هنگامى که آیات روشن ما بر آنها خوانده مى شود، دلیلى در برابر آن ندارند جز این که مى گویند «اگر راست مى گویید پدران ما را (زنده کنید و) بیاورید (تا گواهى دهند)!»
حسین انصاریان:
چون آیات روشن ما (درباره معاد و زنده شدن مردگان) بر آنان خوانده شود، برهان و دلیلی جز این ندارند که می گویند اگر شما (در زمینه زنده شدن مردگان) راستگویید (با درخواست از خدا) پدران ما را (زنده کنید و) نزد ما بیاورید (تا به زنده شدن مردگان یقین پیدا کنیم.)
محمدمهدی فولادوند:
و چون آيات روشن ما بر آنان خوانده شود دليلشان همواره جز اين نيست كه مى گويند اگر راست مى گوييد پدران ما را (حاضر) آوريد.
(قُلِ اللَّهُ یُحْیِیکُمْ ثُمَّ یُمِیتُکُمْ ثُمَّ یَجْمَعُکُمْ إِلَیٰ یَوْمِ الْقِیَامَةِ لَا رَیْبَ فِیهِ وَ لَٰکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لَا یَعْلَمُونَ)
۲۶ناصر مکارم شیرازی:
بگو «خداوند شما را زنده مى کند، سپس مى میراند، بار دیگر در روز قیامت که در آن تردیدى نیست گردآورى مى کند; ولى بیشتر مردم نمى دانند.»
حسین انصاریان:
بگو خدا شما را (ابتدا از لابه لای عناصر مرده برای قرار گرفتن در دنیا) حیات می بخشد، سپس می میراند، آن گاه همه شما را به روز قیامت که هیچ شکی در آن نیست گرد می آورد، ولی بیشتر مردم (به این حقایق) معرفت و آگاهی ندارند.
محمدمهدی فولادوند:
بگو خدا(ست كه) شما را زندگى مى بخشد سپس مى ميراند آنگاه شما را به سوى روز رستاخيز كه ترديدى در آن نيست گرد مى آورد ولى بيشتر مردم (اين را) نمى دانند.
(وَ لِلَّهِ مُلْکُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ ۚ وَ یَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ یَوْمَئِذٍ یَخْسَرُ الْمُبْطِلُونَ)
۲۷ناصر مکارم شیرازی:
مالکیّت و حاکمیّت آسمانها و زمین براى خداست; و آن روز که قیامت برپا شود اهل باطل زیان مى بینند.
حسین انصاریان:
و مالکیّت و فرمانروایی آسمان ها و زمین فقط در سیطره خداست، و روزی که قیامت برپا شود، آن روز است که اهل باطل زیان خواهند دید،
محمدمهدی فولادوند:
و فرمانروايى آسمانها و زمين از آن خداست و روزى كه رستاخيز بر پا شود آن روز است كه باطل انديشان زيان خواهند ديد.
(وَ تَرَیٰ کُلَّ أُمَّةٍ جَاثِیَةً ۚ کُلُّ أُمَّةٍ تُدْعَیٰ إِلَیٰ کِتَابِهَا الْیَوْمَ تُجْزَوْنَ مَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ)
۲۸ناصر مکارم شیرازی:
در آن روز هر امّتى را مى بینى (که از شدّت ترس و وحشت) به زانو درآمده; هر امّتى به سوى کتابش خوانده مى شود، و (به آنها مى گویند) امروز (جزاى) آنچه را انجام مى دادید به شما داده مى شود.
حسین انصاریان:
و هر امتی را در آن روز به زانو درافتاده می بینی، (آن روز) هر امتی به سوی نامه اعمالش خوانده می شود (و به آنان می گویند) امروز همان اعمالی که همواره انجام می دادید به شما پاداش می دهند.
محمدمهدی فولادوند:
و هر امتى را به زانو در آمده مى بينى هر امتى به سوى كارنامه خود فراخوانده مى شود (و بديشان مى گويند) آنچه را میکرديد امروز پاداش مى يابيد.
(هَٰذَا کِتَابُنَا یَنطِقُ عَلَیْکُم بِالْحَقِّ ۚ إِنَّا کُنَّا نَسْتَنسِخُ مَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ)
۲۹ناصر مکارم شیرازی:
این نامه اعمال شماست که ما نوشتهایم و به حق بر ضد شما سخن مىگوید; ما آنچه را انجام مى دادید مىنوشتیم.
حسین انصاریان:
این نوشته ماست که بر پایه حقّ و درستی بر ضد شما سخن میگوید؛ زیرا ما آنچه را همواره انجام می دادید، مینوشتیم.
محمدمهدی فولادوند:
اين است كتاب ما كه عليه شما به حق سخن مىگويد ما از آنچه میکرديد نسخه بر مىداشتيم.
(فَأَمَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَیُدْخِلُهُمْ رَبُّهُمْ فِی رَحْمَتِهِ ۚ ذَٰلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْمُبِینُ)
۳۰ناصر مکارم شیرازی:
امّا کسانى که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند، پروردگارشان آنها را در رحمت خود وارد مى کند; این همان پیروزى آشکار است.
حسین انصاریان:
و اما کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام داده اند، پس پروردگارشان آنان را در رحمت خود درآورد؛ این همان کامیابی آشکار است،
محمدمهدی فولادوند:
و اما كسانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده اند پس پروردگارشان آنان را در جوار رحمت خويش داخل مى گرداند اين همان كاميابى آشكار است.
(وَ أَمَّا الَّذِینَ کَفَرُوا أَفَلَمْ تَکُنْ آیَاتِی تُتْلَیٰ عَلَیْکُمْ فَاسْتَکْبَرْتُمْ وَ کُنتُمْ قَوْمًا مُّجْرِمِینَ)
۳۱ناصر مکارم شیرازی:
امّا کسانى که کافر شدند (به آنها گفته مى شود) مگر آیات من بر شما خوانده نمى شد و شما استکبار کردید و قوم مجرمى بودید؟!
حسین انصاریان:
و اما کسانی که کفر ورزیدند (به آنان گفته می شود) مگر آیات من همواره بر شما خوانده نمی شد؟ ولی شما (نسبت به پذیرش آن) تکبّر ورزیدید و قومی گنهکار بودید.
محمدمهدی فولادوند:
و اما كسانى كه كافر شدند (بدانها مىگويند) پس مگر آيات من بر شما خوانده نمى شد و(لى) تكبر نموديد و مردمى بدكار بوديد.
(وَ إِذَا قِیلَ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَ السَّاعَةُ لَا رَیْبَ فِیهَا قُلْتُم مَّا نَدْرِی مَا السَّاعَةُ إِن نَّظُنُّ إِلَّا ظَنًّا وَ مَا نَحْنُ بِمُسْتَیْقِنِینَ)
۳۲ناصر مکارم شیرازی:
و هنگامى كه گفته مىشد «وعده خداوند حق است، و در قيامت هيچ شكى نيست»، شما مىگفتيد «ما نمىدانيم قيامت چيست؟ ما تنها گمانى داريم، و به هيچ وجه به آن يقين نداريم.»
حسین انصاریان:
و چون می گفتند یقیناً وعده خدا حق است و در وقوع قیامت هیچ شکی نیست، می گفتید ما نمی دانیم قیامت چیست (و برپا شدنش را گمان نمی بریم) مگر گمانی ضعیف و غیر قابل اعتماد، و نمی توانیم به آن یقین پیدا کنیم!
محمدمهدی فولادوند:
و چون گفته شد وعده خدا راست است و شكى در رستاخيز نيست گفتيد ما نمىدانيم رستاخيز چيست جز گمان نمىورزيم و ما يقين نداريم.