گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
(وَ بَدَا لَهُم سَیِّئَاتُ مَا کَسَبُوا وَ حَاقَ بِهِم مَّا کَانُوا بِهِ یَسْتَهْزِئُونَ)
۴۸ناصر مکارم شیرازی:
(در آن روز) اعمال بدى را که انجام داده اند براى آنها آشکار مى شود، و آنچه را (از عذاب الهى) استهزا مى کردند بر آنها واقع مى گردد.
حسین انصاریان:
و زشتی های آنچه را که مرتکب شده اند برای آنان پدیدار می گردد، و آنچه (از عذاب هایی) که مسخره می کردند، آنان را احاطه خواهد کرد.
محمدمهدی فولادوند:
و (نتيجه) گناهانى كه مرتكب شده اند برايشان ظاهر مى شود و آنچه را كه بدان ريشخند میکردند آنها را فرا مى گيرد.
(وَ إِذَا مَسَّ الْإِنسَانَ ضُرٌّ دَعَانَا ثُمَّ إِذَا خَوَّلْنَاهُ نِعْمَةً مِّنَّا قَالَ إِنَّمَا أُوتِیتُهُ عَلَیٰ عِلْمٍ ۚ بَلْ هِیَ فِتْنَةٌ وَ لَٰکِنَّ أَکْثَرَهُمْ لَا یَعْلَمُونَ )
۴۹ناصر مکارم شیرازی:
هنگامى که انسان را زیانى رسد، ما را (براى حل مشکلش) مى خواند; سپس هنگامى که از جانب خود به او نعمتى دهیم، مى گوید «این نعمت بخاطر کاردانى خودم به من داده شده;» (چنین نیست) بلکه این وسیله آزمایش (آنها) است، هرچند بیشترشان نمى دانند.
حسین انصاریان:
پس چون انسان را آسیبی رسد، ما را (برای برطرف کردنش) بخواند، سپس هنگامی که (برای برطرف شدن آسیب) از سوی خود نعمتی به او می دهیم، می گوید فقط آن را بر پایه دانش و کاردانی خود یافته ام! (چنین نیست که می پندارد) بلکه آن نعمت آزمایشی است (که آیا به خاطر آن سپاس گزاری می کند یا به طغیان برمی خیزد؟) ولی بیشتر آنان (به این واقعیت) معرفت و آگاهی ندارند.
محمدمهدی فولادوند:
و چون انسان را آسيبى رسد ما را فرا مى خواند سپس چون نعمتى از جانب خود به او عطا كنيم مى گويد تنها آن را به دانش خود يافته ام نه چنان است بلكه آن آزمايشى است ولى بيشترشان نمى دانند.
(قَدْ قَالَهَا الَّذِینَ مِن قَبْلِهِمْ فَمَا أَغْنَیٰ عَنْهُم مَّا کَانُوا یَکْسِبُونَ )
۵۰ناصر مکارم شیرازی:
این سخن را کسانى که قبل ازآنها بودند نیز گفتند، ولى آنچه را به دست مى آوردند براى آنها سودى نداشت.
حسین انصاریان:
همین (سخن بیهوده و باطل) را کسانی که پیش از آنان بودند، گفتند، ولی آنچه را (از مقام و ثروت همواره) به دست می آوردند، عذاب و هلاکت را از آنان برطرف نکرد.
محمدمهدی فولادوند:
قطعا كسانى كه پيش از آنان بودند (نيز) اين (سخن) را گفتند و آنچه به دست آورده بودند كارى برايشان نكرد.
(فَأَصَابَهُمْ سَیِّئَاتُ مَا کَسَبُوا ۚ وَ الَّذِینَ ظَلَمُوا مِنْ هَٰؤُلَاءِ سَیُصِیبُهُمْ سَیِّئَاتُ مَا کَسَبُوا وَ مَا هُم بِمُعْجِزِینَ )
۵۱ناصر مکارم شیرازی:
سپس بدیهاى اعمالشان به آنها رسید; و ستمکاران این گروه (بت پرستان اهل مکّه) نیز بزودى گرفتار بدیهاى اعمالى که انجام داده اند خواهند شد، و هرگز نمى توانند از عذاب الهى بگریزند.
حسین انصاریان:
پس عذاب های آنچه را مرتکب شدند به آنان رسید، و کسانی از این (مردم مکه) که (به آیات ما) ستم ورزیدند، به زودی عذاب های آنچه را که مرتکب شدند به آنان خواهد رسید؛ و آنان عاجزکننده ما نیستند (تا بتوانند از دسترس قدرت ما بیرون روند.)
محمدمهدی فولادوند:
تا (آنكه) كيفر آنچه مرتكب شده بودند بديشان رسيد و كسانى از اين (گروه) كه ستم كرده اند به زودى نتايج سوء آنچه مرتكب شده اند بديشان خواهد رسيد و آنان درمانده كننده (ما) نيستند.
(أَوَلَمْ یَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ یَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن یَشَاءُ وَ یَقْدِرُ ۚ إِنَّ فِی ذَٰلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ )
۵۲ناصر مکارم شیرازی:
آیا آنها ندانستند که خداوندروزى را براى هر کس بخواهد گسترده یا تنگ مى سازد؟! در این، نشانه هایى است براى گروهى که ایمان مى آورند.
حسین انصاریان:
آیا ندانسته اند که خدا رزق و روزی را برای هر که بخواهد وسعت می دهد یا تنگ می گیرد؟ بی تردید در این (اندازه گیری) برای مردمی که ایمان دارند، نشانه هایی (از حکمت و مصلحت خدا)ست.
محمدمهدی فولادوند:
آيا ندانسته اند كه خداست كه روزى را براى هر كس كه بخواهد گشاده يا تنگ مى گرداند قطعا در اين (اندازه گيرى) براى مردمى كه ايمان دارند نشانه هايى (از حكمت) است.
(قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَیٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ )
۵۳ناصر مکارم شیرازی:
بگو «اى بندگان من که برخود اسراف و ستم کرده اید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را مى آمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است.
حسین انصاریان:
بگو ای بندگان من که (با ارتکاب گناه) بر خود زیاده روی کردید! از رحمت خدا نومید نشوید، یقیناً خدا همه گناهان را می آمرزد؛ زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است؛
محمدمهدی فولادوند:
بگو اى بندگان من كه بر خويشتن زياده روى روا داشته ايد از رحمت خدا نوميد مشويد در حقيقت خدا همه گناهان را مى آمرزد كه او خود آمرزنده مهربان است.
(وَ أَنِیبُوا إِلَیٰ رَبِّکُمْ وَ أَسْلِمُوا لَهُ مِن قَبْلِ أَن یَأْتِیَکُمُ الْعَذَابُ ثُمَّ لَا تُنصَرُونَ )
۵۴ناصر مکارم شیرازی:
و به درگاه پروردگارتان بازگردید و در برابر او تسلیم شوید، پیش از آن که عذاب به سراغ شما آید، سپس (از سوى هیچ کس) یارى نشوید.
حسین انصاریان:
و به سوی پروردگارتان بازگردید و تسلیم (فرمان ها و احکام) او شوید، پیش از آنکه شما را عذاب آید آن گاه یاری نشوید.
محمدمهدی فولادوند:
و پيش از آنكه شما را عذاب در رسد و ديگر يارى نشويد به سوى پروردگارتان بازگرديد و تسليم او شويد.
(وَ اتَّبِعُوا أَحْسَنَ مَا أُنزِلَ إِلَیْکُم مِّن رَّبِّکُم مِّن قَبْلِ أَن یَأْتِیَکُمُ الْعَذَابُ بَغْتَةً وَ أَنتُمْ لَا تَشْعُرُونَ )
۵۵ناصر مکارم شیرازی:
و از بهترین دستورهایى که از سوى پروردگارتان بر شما نازل شده پیروى کنید پیش از آن که عذاب (الهى) ناگهان به سراغ شما آید در حالى که از آن آگاه نیستند!»
حسین انصاریان:
و از نیکوترین چیزی که از طرف پروردگارتان به سوی شما نازل شده است پیروی کنید، پیش از آنکه ناگهان و در حالی که بی خبرید، عذاب به شما رسد؛
محمدمهدی فولادوند:
و پيش از آنكه به طور ناگهانى و در حالى كه حدس نمى زنيد شما را عذاب در رسد نيكوترين چيزى را كه از جانب پروردگارتان به سوى شما نازل آمده است پيروى كنيد.
(أَن تَقُولَ نَفْسٌ یَا حَسْرَتَا عَلَیٰ مَا فَرَّطتُ فِی جَنبِ اللَّهِ وَ إِن کُنتُ لَمِنَ السَّاخِرِینَ)
۵۶ناصر مکارم شیرازی:
(این دستورها براى آن است که) مبادا کسى روز قیامت بگوید «افسوس بر من از کوتاهى هایى که در اطاعت فرمان خدا کردم و از مسخره کنندگان (آیات او) بودم!»
حسین انصاریان:
تا مبادا آنکه کسی بگوید دریغ و افسوس بر اهمال کاری و تقصیری که درباره خدا کردم، و بی تردید (نسبت به احکام الهی و آیات ربّانی) از مسخره کنندگان بودم.
محمدمهدی فولادوند:
تا آنكه (مبادا) كسى بگويد دريغا بر آنچه در حضور خدا كوتاهى ورزيدم بى ترديد من از ريشخندكنندگان بودم.