گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
(وَ لَقَدْ آتَیْنَا لُقْمَانَ الْحِکْمَةَ أَنِ اشْکُرْ لِلَّهِ ۚ وَ مَن یَشْکُرْ فَإِنَّمَا یَشْکُرُ لِنَفْسِهِ ۖ وَ مَن کَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِیٌّ حَمِیدٌ )
۱۲ناصر مکارم شیرازی:
ما به لقمان حکمت دادیم; (و به او گفتیم) شکر خدا را به جاى آور. هر کس شکرگزارى کند، تنها به سود خویش شکر مى کند; و آن کس که کفران کند، (زیانى به خدا نمى رساند); چرا که خداوند بى نیاز و ستوده است.
حسین انصاریان:
و به راستی ما به لقمان حکمت عطا کردیم که نسبت به خدا سپاس گزار و شاکر باش و هرکه سپاس گزارد تنها به سود خود سپاس می گزارد، و هرکه ناسپاسی کند (به خدا زیان نمی زند، زیرا) خدا بی نیاز و ستوده است.
محمدمهدی فولادوند:
و به راستى لقمان را حكمت داديم كه خدا را سپاس بگزار و هر كه سپاس بگزارد تنها براى خود سپاس مى گزارد و هر كس كفران كند در حقيقت خدا بى نياز ستوده است.
(وَ إِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ وَ هُوَ یَعِظُهُ یَا بُنَیَّ لَا تُشْرِکْ بِاللَّهِ ۖ إِنَّ الشِّرْکَ لَظُلْمٌ عَظِیمٌ)
۱۳ناصر مکارم شیرازی:
(به خاطر بیاور) هنگامى را که لقمان به فرزندش ـ در حالى که او را موعظه مى کرد ـ گفت «پسرم! چیزى را همتاى خدا قرار مده که شرک، ظلم بزرگى است.»
حسین انصاریان:
و (یاد کن) هنگامی که لقمان به پسرش در حالی که او را موعظه می کرد، گفت پسرکم! به خدا شرک نورز، بی تردید شرک ستمی بزرگ است.
محمدمهدی فولادوند:
و (ياد كن) هنگامى را كه لقمان به پسر خويش در حالى كه وى او را اندرز مى داد گفت اى پسرک من به خدا شرک مياور كه به راستى شرک ستمى بزرگ است.
(وَ وَصَّیْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَیْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَیٰ وَهْنٍ وَ فِصَالُهُ فِی عَامَیْنِ أَنِ اشْکُرْ لِی وَ لِوَالِدَیْکَ إِلَیَّ الْمَصِیرُ )
۱۴ناصر مکارم شیرازی:
و ما به انسان درباره پدر و مادرش سفارش کردیم; مادرش او را با ناتوانى روز افزون حمل کرد و دوران شیرخوارگى او در دوسال پایان مى یابد; (آرى به او توصیه کردم) که براى من و براى پدر و مادرت شکر به جا آور که بازگشت (همه شما) به سوى من است.
حسین انصاریان:
و انسان را درباره پدر و مادرش سفارش کردیم، مادرش به او حامله شد (در حالی که) سستی به روی سستی (به او دست می داد) و باز گرفتنش (از شیر) در دو سال است (و سفارش کردیم) که برای من و پدر و مادرت سپاس گزاری کن؛ بازگشت (همه) فقط به سوی من است.
محمدمهدی فولادوند:
و انسان را در باره پدر و مادرش سفارش كرديم مادرش به او باردار شد سستى بر روى سستى و از شير باز گرفتنش در دو سال است (آرى به او سفارش كرديم) كه شكرگزار من و پدر و مادرت باش كه بازگشت (همه) به سوى من است.
(وَ إِن جَاهَدَاکَ عَلَیٰ أَن تُشْرِکَ بِی مَا لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا ۖ وَ صَاحِبْهُمَا فِی الدُّنْیَا مَعْرُوفًا ۖ وَ اتَّبِعْ سَبِیلَ مَنْ أَنَابَ إِلَیَّ ۚ ثُمَّ إِلَیَّ مَرْجِعُکُمْ فَأُنَبِّئُکُم بِمَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ)
۱۵ناصر مکارم شیرازی:
و هر گاه آن دو، تلاش کنند که تو چیزى را همتاى من قرار دهى، که از آن آگاهى ندارى (بلکه مى دانى باطل است)، از ایشان اطاعت مکن، ولى با آن دو، در دنیا بطرز شایسته اى رفتار کن; و از راه کسانى پیروى کن که (توبه کنان) به سوى من آمده اند; سپس بازگشت همه شما به سوى من است و من شما را از آنچه انجام مى دادید، باخبر مى سازم.
حسین انصاریان:
و اگر آن دو نفر تلاش کنند تا بر پایه جهالت و نادانی (و بدون معرفت و دانش که روشنگر حقایق است) چیزی را شریک من قرار دهی، از آنان اطاعت مکن؛ ولی در دنیا با آن دو نفر به شیوه ای پسندیده معاشرت کن و راه کسی را پیروی کن که (با توبه و ایمان و اخلاص) به من بازگشته است؛ سپس بازگشت شما فقط به سوی من است، پس شما را از آنچه انجام می دادید، آگاه می کنم.
محمدمهدی فولادوند:
و اگر تو را وادارند تا در باره چيزى كه تو را بدان دانشى نيست به من شرك ورزى از آنان فرمان مبر و(لى) در دنيا به خوبى با آنان معاشرت كن و راه كسى را پيروى كن كه توبه كنان به سوى من بازمى گردد و (سرانجام) بازگشت شما به سوى من است و از (حقيقت) آنچه انجام مى داديد شما را با خبر خواهم كرد.
(یَا بُنَیَّ إِنَّهَا إِن تَکُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِّنْ خَرْدَلٍ فَتَکُن فِی صَخْرَةٍ أَوْ فِی السَّمَاوَاتِ أَوْ فِی الْأَرْضِ یَأْتِ بِهَا اللَّهُ ۚ إِنَّ اللَّهَ لَطِیفٌ خَبِیرٌ )
۱۶ناصر مکارم شیرازی:
پسرم! اگر به اندازه سنگینى دانه خردلى (کار نیک یا بد) باشد، و در دل سنگى یا در (گوشه اى از) آسمانها و زمین قرار گیرد، خداوند آن را (در قیامت براى حساب) مى آورد; خداوند از اسرار دقیق باخبر و آگاه است.
حسین انصاریان:
پسرکم! اگر عمل هموزن دانه خردلی و در درون سنگی یا در آسمان ها یا در دل زمین باشد، خدا آن را (در قیامت برای حسابرسی) می آورد؛ یقیناً خدا لطیف و آگاه است.
محمدمهدی فولادوند:
اى پسرک من اگر (عمل تو) هموزن دانه خردلى و در تخته سنگى يا در آسمانها يا در زمين باشد خدا آن را مى آورد كه خدا بس دقيق و آگاه است.
(یَا بُنَیَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَ أْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَ انْهَ عَنِ الْمُنکَرِ وَ اصْبِرْ عَلَیٰ مَا أَصَابَکَ ۖ إِنَّ ذَٰلِکَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ )
۱۷ناصر مکارم شیرازی:
پسرم! نماز را برپا دار، و امر به معروف و نهى از منکر کن، و در برابر مصایبى که به تو مى رسد شکیبا باش که این از کارهاى مهمّ است.
حسین انصاریان:
پسرکم! نماز را برپا دار و مردم را به کار پسندیده وادار و از کار زشت بازدار و بر آنچه (از مشکلات و سختی ها) به تو می رسد شکیبایی کن، که اینها از اموری است که ملازمت بر آن از واجبات است.
محمدمهدی فولادوند:
اى پسرک من نماز را برپا دار و به كار پسنديده وادار و از كار ناپسند باز دار و بر آسيبى كه بر تو وارد آمده است شكيبا باش اين (حاكى) از عزم (و اراده تو در) امور است.
(وَ لَا تُصَعِّرْ خَدَّکَ لِلنَّاسِ وَ لَا تَمْشِ فِی الْأَرْضِ مَرَحًا ۖ إِنَّ اللَّهَ لَا یُحِبُّ کُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ )
۱۸ناصر مکارم شیرازی:
(پسرم!) با بى اعتنایى از مردم روى مگردان، و با تکبر و غرور بر زمین راه مرو که خداوند هیچ متکبّر فخر فروشى را دوست ندارد.
حسین انصاریان:
متکبرانه روی از مردم برمگردان، و در زمین با ناز و غرور راه مرو، همانا خدا هیچ خودپسند فخرفروش را دوست ندارد.
محمدمهدی فولادوند:
و از مردم (به نخوت) رخ برمتاب و در زمين خرامان راه مرو كه خدا خودپسند لافزن را دوست نمى دارد.
(وَ اقْصِدْ فِی مَشْیِکَ وَ اغْضُضْ مِن صَوْتِکَ ۚ إِنَّ أَنکَرَ الْأَصْوَاتِ لَصَوْتُ الْحَمِیرِ )
۱۹ناصر مکارم شیرازی:
(پسرم!) در راه رفتن، اعتدال را رعایت کن; از صداى خود بکاه (و هرگز فریاد مزن) که زشت ترین صداها صداى خران است.
حسین انصاریان:
و در راه رفتنت میانه رو باش، و از صدایت بکاه که بی تردید ناپسندترین صداها صدای خران است.
محمدمهدی فولادوند:
و در راه رفتن خود ميانه رو باش و صدايت را آهسته ساز كه بدترين آوازها بانگ خران است.