گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
(وَ مِنْ آیَاتِهِ أَن تَقُومَ السَّمَاءُ وَ الْأَرْضُ بِأَمْرِهِ ۚ ثُمَّ إِذَا دَعَاکُمْ دَعْوَةً مِّنَ الْأَرْضِ إِذَا أَنتُمْ تَخْرُجُونَ )
۲۵ناصر مکارم شیرازی:
از نشانه هاى او این است که آسمان و زمین به فرمان او برپاست; سپس هنگامى که شما را (در قیامت) از زمین فرا خواند، ناگهان همه شما خارج مى شوید (و در صحنه محشر حضور مى یابید)!
حسین انصاریان:
و از نشانه های (قدرت و ربوبیت) او این است که آسمان و زمین به فرمانش برپایند، سپس زمانی که شما را با یک دعوت از زمین بخواند، ناگاه (از گورها) بیرون می آیید،
محمدمهدی فولادوند:
و از نشانه هاى او اين است كه آسمان و زمين به فرمانش برپايند پس چون شما را با يک بار خواندن فرا خوان د بناگاه (از گورها) خارج مى شويد.
(وَ لَهُ مَن فِی السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ ۖ کُلٌّ لَّهُ قَانِتُونَ )
۲۶ناصر مکارم شیرازی:
و از آن اوست همه کسانى که در آسمانها و زمین اند و همگى در برابر او خاضع و مطیع اند.
حسین انصاریان:
و هر که در آسمان ها و زمین است، فقط در سیطره مالکیّت و فرمانروایی اوست، و همه برای او فروتن و خاضع اند،
محمدمهدی فولادوند:
و هر كه در آسمانها و زمين است از آن اوست همه او را گردن نهاده اند.
(وَ هُوَ الَّذِی یَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ یُعِیدُهُ وَ هُوَ أَهْوَنُ عَلَیْهِ ۚ وَ لَهُ الْمَثَلُ الْأَعْلَیٰ فِی السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ ۚ وَ هُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ )
۲۷ناصر مکارم شیرازی:
او کسى است که آفرینش را آغاز مى کند، سپس آن را باز مى گرداند، و این کار براى او آسانتر است; و برترین اوصاف در آسمانها و زمین براى اوست; و اوست توانا و حکیم.
حسین انصاریان:
و اوست که مخلوقات را می آفریند سپس آنان را (پس از مرگشان) باز می گرداند؛ و این (کار) برای او آسان تر است. و برترین وصف ها در آسمان ها و زمین ویژه اوست؛ و او توانای شکست ناپذیر و حکیم است.
محمدمهدی فولادوند:
و اوست آن كس كه آفرينش را آغاز مى كند و باز آن را تجديد مى نمايد و اين (كار) بر او آسانتر است و در آسمانها و زمين نمونه والا(ى هر صفت برتر) از آن اوست و اوست شكست ناپذير سنجيده كار.
(ضَرَبَ لَکُم مَّثَلًا مِّنْ أَنفُسِکُمْ ۖ هَل لَّکُم مِّن مَّا مَلَکَتْ أَیْمَانُکُم مِّن شُرَکَاءَ فِی مَا رَزَقْنَاکُمْ فَأَنتُمْ فِیهِ سَوَاءٌ تَخَافُونَهُمْ کَخِیفَتِکُمْ أَنفُسَکُمْ ۚ کَذَٰلِکَ نُفَصِّلُ الْآیَاتِ لِقَوْمٍ یَعْقِلُونَ )
۲۸ناصر مکارم شیرازی:
خداوند مثالى از خودتان، براى شما زده است آیا (اگر مملوک و برده اى داشته باشید)، این برده هاى شما هرگز در روزیهایى که به شما داده ایم شریک شما مى باشند، آنچنان که هر دو در آن مساوى بوده و از (تصرّف مستقل و بدون اجازه) آنان بیم داشته باشید، آن گونه که در مورد (شرکاى آزاد) خود بیم دارید؟! اینچنین آیات خود را براى کسانى که مى اندیشند شرح مى دهیم.
حسین انصاریان:
خدا از (وضع و حال) خودتان برای شما مثلی زده است، آیا از بردگانتان در آنچه (از نعمت ها و ثروت ها) به شما روزی داده ایم، شریکانی دارید که شما در آن (نعمت ها و ثروت ها) با هم برابر و یکسان باشید، و همان گونه که از یکدیگر می ترسید (که یکی از شما نعمت و ثروت مشترک را ویژه خود کند) از بردگانتان هم بترسید؟ (بی تردید در میان آزاد و برده و مولا و عبد و مالک و مملوک چنین شرکتی وجود ندارد، پس چگونه ممکن است مملوک خدا در خدایی، ربوبیت، خالقیت و مالکیّت شریک او باشد؟!) این گونه آیات خود را برای مردمی که تعقّل می کنند، بیان می کنیم.
محمدمهدی فولادوند:
(خداوند) براى شما از خودتان مثلى زده است آيا در آنچه به شما روزى داده ايم شريكانى از بردگانتان داريد كه در آن (مال با هم) مساوى باشيد و همان طور كه شما از يكديگر بيم داريد از آنها بيم داشته باشيد اين گونه آيات خود را براى مردمى كه مى انديشند به تفصيل بيان مى كنيم.
(بَلِ اتَّبَعَ الَّذِینَ ظَلَمُوا أَهْوَاءَهُم بِغَیْرِ عِلْمٍ ۖ فَمَن یَهْدِی مَنْ أَضَلَّ اللَّهُ ۖ وَ مَا لَهُم مِّن نَّاصِرِینَ )
۲۹ناصر مکارم شیرازی:
ولى ستمکاران بدون علم و آگاهى، از هوى و هوسهاى خود پیروى کردند. پس چه کسى مى تواند آنان را که خدا گمراه کرده است هدایت کند؟! و براى آنها هیچ یاورى نخواهد بود.
حسین انصاریان:
(اعتقاد و عمل مشرکان بر پایه تعقّل نیست) بلکه آنان که (با شرک ورزی) ستم کرده اند از روی جهل و نادانی از هواهای نفسانی خود پیروی نموده اند؛ پس کسانی را که خدا (به کیفر پیروی از هواها) گمراه کرده است، چه کسی هدایت می کند؟ و آنان هیچ یاری کننده ای (که از گمراهی و عذاب نجاتشان دهد) نخواهند داشت.
محمدمهدی فولادوند:
نه (اين چنين نيست) بلكه كسانى كه ستم كرده اند بدون هيچ گونه دانشى هوسهاى خود را پيروى كرده اند پس آن كس را كه خدا گمراه كرده چه كسى هدايت مى كند و براى آنان ياورانى نخواهد بود.
(فَأَقِمْ وَجْهَکَ لِلدِّینِ حَنِیفًا ۚ فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا ۚ لَا تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ۚ ذَٰلِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ وَ لَٰکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لَا یَعْلَمُونَ )
۳۰ناصر مکارم شیرازی:
پس روى خود را متوجه آیین خالص پروردگار کن. این سرشت الهى است که خداوند، انسانها را بر آن آفریده; دگرگونى در آفرینش الهى نیست; این است آیین استوار; ولى اکثر مردم نمى دانند.
حسین انصاریان:
پس (با توجه به بی پایه بودن شرک) حق گرایانه و بدون انحراف با همه وجودت به سوی این دین (توحیدی) روی آور، (پای بند و استوار بر) سرشت خدا که مردم را بر آن سرشته است باش برای آفرینش خدا هیچگونه تغییر و تبدیلی نیست؛ این است دین درست و استوار؛ ولی بیشتر مردم معرفت و دانش (به این حقیقت اصیل) ندارند.
محمدمهدی فولادوند:
پس روى خود را با گرايش تمام به حق به سوى اين دين كن با همان سرشتى كه خدا مردم را بر آن سرشته است آفرينش خداى تغييرپذير نيست اين است همان دين پايدار ولى بيشتر مردم نمى دانند.
۞ (مُنِیبِینَ إِلَیْهِ وَ اتَّقُوهُ وَ أَقِیمُوا الصَّلَاةَ وَ لَا تَکُونُوا مِنَ الْمُشْرِکِینَ )
۳۱ناصر مکارم شیرازی:
(رو به سوى فطرت الهى آورید) در حالى که (توبه کنان) به سوى او باز مى گردید و از (مخالفت فرمان) او بپرهیزید، نماز را برپا دارید و از مشرکان نباشید،
حسین انصاریان:
(پای بند به همان سرشت خدایی باشید) در حالی که روی آورندگان به سوی او هستید و از او پروا کنید و نماز را برپا دارید و از مشرکان نباشید.
محمدمهدی فولادوند:
به سويش توبه بريد و از او پروا بداريد و نماز را برپا كنيد و از مشركان مباشيد.
(مِنَ الَّذِینَ فَرَّقُوا دِینَهُمْ وَ کَانُوا شِیَعًا ۖ کُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَیْهِمْ فَرِحُونَ )
۳۲ناصر مکارم شیرازی:
از کسانى که در دین خود تفرقه ایجاد کردند و به دسته ها و گروهها تقسیم شدند; و (عجب این که) هر گروهى به آنچه نزد آنهاست دل خوشند!
حسین انصاریان:
مشرکانی که دینشان را بخش بخش کردند و (سرانجام) گروه گروه شدند، در حالی که هر گروهی به آنچه (از بخشی از دین) نزد آنان است (به تصور اینکه حق است) شادمانند!
محمدمهدی فولادوند:
از كسانى كه دين خود را قطعه قطعه كردند و فرقه فرقه شدند هر حزبى بدانچه پيش آنهاست دلخوش شدند.