• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صفحه ۳۸۴ قرآن کریم سوره نمل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ترجمه:
گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.




(وَ إِنَّهُ لَهُدًی وَ رَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِینَ )

۷۷
ناصر مکارم شیرازی:
و مایه هدایت و رحمت براى مؤمنان است.
حسین انصاریان:
و یقیناً قرآن برای مؤمنان، سراسر هدایت و رحمت است.
محمدمهدی فولادوند:
و به راستى كه آن رهنمود و رحمتى براى مؤمنان است.



(إِنَّ رَبَّکَ یَقْضِی بَیْنَهُم بِحُکْمِهِ ۚ وَ هُوَ الْعَزِیزُ الْعَلِیمُ )

۷۸
ناصر مکارم شیرازی:
پروردگار تو میان آنها در قیامت به حکم خود داورى مى کند; و اوست توانا و دانا.
حسین انصاریان:
قطعاً پروردگارت (روز قیامت) به حکم خود میان بنی اسرائیل (در آنچه از امور دینی و معنوی اختلاف دارند) داوری می کند؛ و او توانای شکست ناپذیر و داناست.
محمدمهدی فولادوند:
در حقيقت پروردگار تو طبق حكم خود ميان آنان داورى مى ‌كند و اوست‌ شكست‌ ناپذير دانا.



(فَتَوَکَّلْ عَلَی اللَّهِ ۖ إِنَّکَ عَلَی الْحَقِّ الْمُبِینِ )

۷۹
ناصر مکارم شیرازی:
پس بر خدا توکّل کن، به یقین تو بر حق آشکار هستى.
حسین انصاریان:
پس بر خدا توکل کن؛ زیرا تو (متکی بر آیین) حقّ آشکاری.
محمدمهدی فولادوند:
پس بر خدا توكل كن كه تو واقعا بر حق آشكارى.



(إِنَّکَ لَا تُسْمِعُ الْمَوْتَیٰ وَ لَا تُسْمِعُ الصُّمَّ الدُّعَاءَ إِذَا وَلَّوْا مُدْبِرِینَ )

۸۰
ناصر مکارم شیرازی:
مسلّماً تو نمى توانى صداى خود را به گوش مردگان برسانى، و نه سخنت را به گوش کران هنگامى که روى برگردانند و دور شوند.
حسین انصاریان:
بی تردید تو نمی توانی (دعوتت را) به مردگان بشنوانی، و نیز نمی توانی آن را به کران که پشت کنان روی برمی گردانند بشنوانی،
محمدمهدی فولادوند:
البته تو مردگان را شنوا نمى‌ گردانى و اين ندا را به كران چون پشت بگردانند نمى‌ توانى بشنوانى.



(وَ مَا أَنتَ بِهَادِی الْعُمْیِ عَن ضَلَالَتِهِمْ ۖ إِن تُسْمِعُ إِلَّا مَن یُؤْمِنُ بِآیَاتِنَا فَهُم مُّسْلِمُونَ )

۸۱
ناصر مکارم شیرازی:
و نیز نمى توانى نابینایان را از گمراهیشان هدایت کنى; تو فقط مى توانى سخن خود را به گوش کسانى برسانى که آماده پذیرش ایمان به آیات ما هستند و (در برابر حق) تسلیمند.
حسین انصاریان:
و تو هدایت کننده کوردلان از گمراهی شان نیستی، و نمی توانی (دعوتت را) جز به آنان که به آیات ما ایمان می آورند و تسلیم (فرمان ها و احکام) خدا هستند، بشنوانی.
محمدمهدی فولادوند:
و راهبر كوران (و بازگرداننده) از گمراهي‌شان نيستى تو جز كسانى را كه به نشانه‌ هاى ما ايمان آورده‌ اند و مسلمانند نمى‌ توانى بشنوانى.



(وَ إِذَا وَقَعَ الْقَوْلُ عَلَیْهِمْ أَخْرَجْنَا لَهُم دَابَّةً مِّنَ الْأَرْضِ تُکَلِّمُهُمْ أَنَّ النَّاسَ کَانُوا بِآیَاتِنَا لَا یُوقِنُونَ )

۸۲
ناصر مکارم شیرازی:
و هنگامى که فرمان عذاب آنها فرارسد (و در آستانه رستاخیز قرار گیرند)، جنبنده اى را از زمین براى آنها خارج مى کنیم که با آنان سخن مى گوید که مردم به آیات ما ایمان نمى آوردند.
حسین انصاریان:
و هنگامی که (در اوقات پایانی دنیا) وعده عذاب ما بر آنان حتمی و لازم شود، جنبنده ای را از زمین برای آنان بیرون می آوریم که با آنان سخن می گوید (تا به آیات ما وآخرت واصول آن یقین کنند)؛ زیرا مردم پیش از این به آیات ما یقین نداشتند.
محمدمهدی فولادوند:
و چون قول (عذاب) بر ايشان واجب گردد جنبنده‌ اى را از زمين براى آنان بيرون مى ‌آوريم كه با ايشان سخن گويد كه مردم (چنانكه بايد) به نشانه‌ هاى ما يقين نداشتند.



(وَ یَوْمَ نَحْشُرُ مِن کُلِّ أُمَّةٍ فَوْجًا مِّمَّن یُکَذِّبُ بِآیَاتِنَا فَهُمْ یُوزَعُونَ )

۸۳
ناصر مکارم شیرازی:
(به خاطر آور) روزى را که ما از هر امّتى، گروهى را از کسانى که آیات ما را تکذیب مى کردند محشور مى کنیم; و آنها را نگه مى داریم تا به یکدیگر ملحق شوند.
حسین انصاریان:
و (یاد کن) روزی را که از هر امتی گروهی از آنان را که آیات ما را تکذیب می کنند، محشور می کنیم و آنان را (از حرکت) باز می دارند (تا گروه های دیگر به آنان ملحق شوند،)
محمدمهدی فولادوند:
و آن روز كه از هر امتى گروهى از كسانى را كه آيات ما را تكذيب كرده‌ اند محشور مى‌ گردانيم پس آنان نگاه داشته مى ‌شوند تا همه به هم بپيوندند.



(حَتَّیٰ إِذَا جَاءُوا قَالَ أَکَذَّبْتُم بِآیَاتِی وَ لَمْ تُحِیطُوا بِهَا عِلْمًا أَمَّا ذَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ )

۸۴
ناصر مکارم شیرازی:
تا زمانى که (به پاى حساب) مى آیند، (خداوند به آنان) مى گوید «آیا آیات مرا تکذیب کردید در حالى که احاطه علمى بر آن نداشتید؟! (بگویید) شما چه اعمالى انجام مى دادید؟!»
حسین انصاریان:
تا وقتی که (به محل حساب) آیند، (خدا) می گوید آیا آیات مرا تکذیب کردید در حالی که هیچ احاطه علمی به آنها نداشتید؟ یا شما (غیر از تکذیب آیات) چه کارها(ی دیگری) انجام می دادید؟
محمدمهدی فولادوند:
تا چون (همه كافران) بيايند (خدا) مى‌ فرمايد آيا نشانه‌ هاى مرا به دروغ گرفتيد و حال آنكه از نظر علم بدانها احاطه نداشتيد آيا (در طول حيات) چه می‌کرديد؟



(وَ وَقَعَ الْقَوْلُ عَلَیْهِم بِمَا ظَلَمُوا فَهُمْ لَا یَنطِقُونَ )

۸۵
ناصر مکارم شیرازی:
در این هنگام، به سبب ظلمشان فرمان عذاب بر آنها واقع مى شود، و آنها سخنى براى گفتن ندارند.
حسین انصاریان:
و به سبب ستمی که (به آیات ما) روا داشتند، عذاب ما بر آنان حتمی و لازم می شود، پس (برای معذور نشان دادن خود) سخن نمی گویند.
محمدمهدی فولادوند:
و به (كيفر) آنكه ستم كردند حكم (عذاب) بر آنان واجب گردد در نتيجه ايشان د م برنيارند.



(أَلَمْ یَرَوْا أَنَّا جَعَلْنَا اللَّیْلَ لِیَسْکُنُوا فِیهِ وَ النَّهَارَ مُبْصِرًا ۚ إِنَّ فِی ذَٰلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ )

۸۶
ناصر مکارم شیرازی:
آیا ندیدند که ما شب را براى آرامش آنها قرار دادیم و روز را روشنى بخش؟! در این امور نشانه هاى روشنى است براى کسانى که ایمان مى آورند (وآماده قبول حقند).
حسین انصاریان:
آیا ندانسته اند که ما شب را قرار داده ایم تا در آن بیارامند، و روز را روشن نموده ایم (تا در آن به تلاش اقتصادی برخیزند؟) به راستی در این امور برای مردمی که ایمان می آورند، نشانه هایی (بر توحید، ربوبیت و قدرت خدا)ست.
محمدمهدی فولادوند:
آيا نديده‌ اند كه ما شب را قرار داده‌ ايم تا در آن بياسايند و روز را روشنى‌ بخش (گردانيديم) قطعا در اين (امر) براى مردمى كه ايمان مى ‌آورند مايه ‌هاى عبرت است.



(وَ یَوْمَ یُنفَخُ فِی الصُّورِ فَفَزِعَ مَن فِی السَّمَاوَاتِ وَ مَن فِی الْأَرْضِ إِلَّا مَن شَاءَ اللَّهُ ۚ وَ کُلٌّ أَتَوْهُ دَاخِرِینَ )

۸۷
ناصر مکارم شیرازی:
و (به خاطر آورید) روزى را که در «صور» دمیده مى شود، و تمام کسانى که در آسمانها و زمین هستند در وحشت فرو مى روند، جز کسانى که خدا خواسته; و همگى با خضوع در پیشگاه او حاضر مى شوند.
حسین انصاریان:
و (یاد کن) روزی را که در صور می دمند، پس هر که در آسمان ها و هر که در زمین است دچار هراس شود، مگر کسی که خدا بخواهد؛ و همه خوار و فروتن به پیشگاه او آیند،
محمدمهدی فولادوند:
و روزى كه در صور دميده شود پس هر كه در آسمانها و هر كه در زمين است به هراس افتد مگر آن كس كه خدا بخواهد و جملگى با زبونى رو به سوى او آورند.



(وَ تَرَی الْجِبَالَ تَحْسَبُهَا جَامِدَةً وَ هِیَ تَمُرُّ مَرَّ السَّحَابِ ۚ صُنْعَ اللَّهِ الَّذِی أَتْقَنَ کُلَّ شَیْءٍ ۚ إِنَّهُ خَبِیرٌ بِمَا تَفْعَلُونَ )

۸۸
ناصر مکارم شیرازی:
کوهها را مى بینى، و آنها را ساکن و بى حرکت مى پندارى، در حالى که مانند ابرها در حرکتند; این صنع و آفرینش خداوندى است که همه چیز را متقن و استوار آفریده; به یقین او از کارهایى که شما انجام مى دهید آگاه است.
حسین انصاریان:
و کوه ها را می بینی (و) آنها را (در جای خود) بی حرکت می پنداری، در حالی که آنها مانند ابر گذر می کنند. آفرینش خداست که (آفرینش) هر چیزی را محکم و استوار کرده است؛ یقیناً او به آنچه انجام می دهید، آگاه است.
محمدمهدی فولادوند:
و كوهها را مى ‌بينى (و) مى ‌پندارى كه آنها بى‌حركتند و حال آنكه آنها ابرآسا در حركتند (اين) صنع خدايى است كه هر چيزى را در كمال استوارى پديد آورده است در حقيقت او به آنچه انجام مى‌ دهيد آگاه است.





جعبه ابزار