گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
(وَ اللَّهُ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَحْیَا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ۚ إِنَّ فِی ذَٰلِکَ لَآیَةً لِّقَوْمٍ یَسْمَعُونَ)
۶۵ناصر مکارم شیرازی:
خداوند از آسمان، آبى فرو فرستاد; و زمین را، پس از آن که مرده بود، با آن حیات بخشید. در این، نشانه روشنى است براى گروهى که گوش شنوا دارند.
مهدی الهی قمشهای:
و خدا از آسمان باران را فرستاد تا زمين را پس از مرگ زنده كرد، البته در اين كار آيتى (از قدرت و حكمت الهى) بر آنان كه بشنوند پديدار است.
حسین انصاریان:
و خدا از آسمان آبی نازل کرد، و زمین را به وسیله آن پس از مردگیش زنده ساخت، یقیناً در این (فعل و انفعالات) نشانهای (بر توحید، ربوبیّت و قدرت خدا)ست برای قومی که شنوای (حقایق)اند.
محمدمهدی فولادوند:
و خدا از آسمان آبى فرود آورد و با آن زمين را پس از پژمردنش زنده گردانيد قطعا در اين (امر) براى مردمى كه شنوايى دارند نشانهاى است.
(وَ إِنَّ لَکُمْ فِی الْأَنْعَامِ لَعِبْرَةً ۖ نُّسْقِیکُم مِّمَّا فِی بُطُونِهِ مِن بَیْنِ فَرْثٍ وَ دَمٍ لَّبَنًا خَالِصًا سَائِغًا لِّلشَّارِبِینَ)
۶۶ناصر مکارم شیرازی:
و در آفرینش چهارپایان، براى شما (درسهاى) عبرتى است از درون شکم آنها، از میان غذاهاى هضم شده و خون، شیر خالص و گوارابه شما مىنوشانیم.
مهدی الهی قمشهای:
و البته براى شما ملاحظه حال چهار پايان (از شتر و گاو و گوسفند) همه عبرت و حكمت است، كه ما از آنچه در شكم آن است از ميان (دو جسم ناپاک) سرگين و خون، شما را شير پاک مىنوشانيم كه در طبع همه نوشندگان گواراست.
حسین انصاریان:
و بی تردید برای شما در دامها عبرتی است، (عبرت در اینکه) از درون شکم آنان از میان علفهای هضم شده وخون، شیری خالص و گوارا به شما مینوشانیم که برای نوشندگان گواراست.
محمدمهدی فولادوند:
و در دامها قطعا براى شما عبرتى است از آنچه در (لابهلاى) شكم آنهاست از ميان سرگين و خون شيرى ناب به شما مىنوشانيم كه براى نوشندگان گواراست.
(وَ مِن ثَمَرَاتِ النَّخِیلِ وَ الْأَعْنَابِ تَتَّخِذُونَ مِنْهُ سَکَرًا وَ رِزْقًا حَسَنًا ۗ إِنَّ فِی ذَٰلِکَ لَآیَةً لِّقَوْمٍ یَعْقِلُونَ)
۶۷ناصر مکارم شیرازی:
و از میوههاى درختان خرما و انگور، مسکرات (ناپاک) و روزى خوب و پاکیزه مىگیرید; در این، نشانه روشنى است براى گروهى که مىاندیشند.
مهدی الهی قمشهای:
و هم از ميوههاى درخت خرما و انگور كه از آن نوشابههاى شيرين و رزق حلال نيكو به دست آريد، كه در اين كار نيز آيتى (از قدرت حق) براى خردمندان پديدار است.
حسین انصاریان:
و از محصولات درختان خرما و انگور (گاهی بر خلاف خواسته خدا) نوشابهای مستکننده و (زمانی دیگر) رزقی پاکیزه و نیکو میگیرید؛ در این (حقیقت) نشانهای (بر توحید، ربوبیّت و قدرت خدا) ست برای گروهی که تعقّل میکنند.
محمدمهدی فولادوند:
و از ميوه درختان خرما و انگور باده مستى بخش و خوراكى نيكو براى خود مىگيريد قطعا در اين(ها) براى مردمى كه تعقل مىكنند نشانهاى است.
(وَ أَوْحَیٰ رَبُّکَ إِلَی النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذِی مِنَ الْجِبَالِ بُیُوتًا وَ مِنَ الشَّجَرِ وَ مِمَّا یَعْرِشُونَ)
۶۸ناصر مکارم شیرازی:
و پروردگار تو، به زنبور عسل «وحى» (الهام غریزى) نمود که «از کوهها و درختان و داربستهایى که (مردم) مىسازند، خانههایى برگزین.
مهدی الهی قمشهای:
و خدايت به زنبور عسل وحى كرد كه از كوهها و درختان و سقفهاى رفيع، منزل گير.
حسین انصاریان:
و پروردگارت به زنبور عسل الهام کرد که از کوهها و درختان و آنچه (از دار بستهایی) که (مردم) بر میافرازند، برای خود خانههایی برگیر.
محمدمهدی فولادوند:
و پروردگار تو به زنبور عسل وحى (الهام غريزى) كرد كه از پارهاى كوهها و از برخى درختان و از آنچه داربست (و چفتهسازى) مىكنند خانه هايى براى خود درست كن.
(ثُمَّ کُلِی مِن کُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُکِی سُبُلَ رَبِّکِ ذُلُلًا ۚ یَخْرُجُ مِن بُطُونِهَا شَرَابٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِیهِ شِفَاءٌ لِّلنَّاسِ ۗ إِنَّ فِی ذَٰلِکَ لَآیَةً لِّقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ)
۶۹ناصر مکارم شیرازی:
سپس از تمام ثمرات (و شیره گلها) بخور و راههایى را که پروردگارت براى تو تعیین کرده است، به راحتى بپیما.» از درون (چینه دان) آنها، نوشیدنى با رنگهاى مختلف خارج مىشود که در آن، شفا و درمانى براى مردم است; به یقین در این امر، نشانه روشنى است براى گروهى که فکر مىکنند.
مهدی الهی قمشهای:
و سپس از انواع ميوههاى شيرين (و از حلاوت و شهد گلهاى خوشبو) تغذيه كن و راه پروردگارت را به اطاعت بپوى، آن گاه از درون آن، شربت شيرينى به رنگهاى مختلف بيرون آيد كه در آن شفاء مردمان است. در اين كار نيز آيتى (از قدرت خدا) براى متفكران پيداست.
حسین انصاریان:
آن گاه از همه محصولات و میوهها بخور، پس در راههای پروردگارت که برای تو هموار شده (به سوی کندو) برو؛ از شکم آنها (شهدی) نوشیدنی با رنگهای گوناگون بیرون میآید که در آن درمانی برای مردم است. قطعاً در این (حقیقت) نشانهای (بر قدرت، لطف و رحمت خدا) ست برای مردمی که میاندیشند.
محمدمهدی فولادوند:
سپس از همه ميوهها بخور و راههاى پروردگارت را فرمانبردارانه بپوى (آنگاه) از درون (شكم) آن شهدى كه به رنگهاى گوناگون است بيرون مىآيد در آن براى مردم درمانى است راستى در اين (زندگى زنبوران) براى مردمى كه تفكر مىكنند نشانه (قدرت الهى) است.
(وَ اللَّهُ خَلَقَکُمْ ثُمَّ یَتَوَفَّاکُمْ ۚ وَ مِنکُم مَّن یُرَدُّ إِلَیٰ أَرْذَلِ الْعُمُرِ لِکَیْ لَا یَعْلَمَ بَعْدَ عِلْمٍ شَیْئًا ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ قَدِیرٌ)
۷۰ناصر مکارم شیرازی:
خداوند شما را آفرید; سپس شما را مىمیراند; بعضى از شما به نامطلوب ترین (مراحل) عمر مىرسند، که بعد از آگاهى، چیزى نمىدانند (و همه چیز را فراموش مىکنند); خداونددانا و تواناست.
مهدی الهی قمشهای:
و خدا شما را آفريده و سپس مىميراند؛ و بعضى از شما را به سن انحطاط پيرى مىرسانند كه هر چه دانسته همه را فراموش مىكند. همانا خداست كه هميشه دانا و تواناست.
حسین انصاریان:
و خدا شما را آفرید، آن گاه شما را میمیراند، برخی از شما به سوی پستترین مرحله عمر (که سالخوردگی و فرتوتی است) برگردانده میشود، تا پس از دانش اندکی که داشت چیزی را نداند؛ یقیناً خدا دانا و تواناست.
محمدمهدی فولادوند:
و خدا شما را آفريد سپس (جان) شما را مىگيرد و بعضى از شما تا خوارترين (دوره) سالهاى زندگى (فرتوتى) بازگردانده مىشود به طورى كه بعد از (آن همه) دانستن (ديگر) چيزى نمىدانند قطعا خدا داناى تواناست.
(وَ اللَّهُ فَضَّلَ بَعْضَکُمْ عَلَیٰ بَعْضٍ فِی الرِّزْقِ ۚ فَمَا الَّذِینَ فُضِّلُوا بِرَادِّی رِزْقِهِمْ عَلَیٰ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانُهُمْ فَهُمْ فِیهِ سَوَاءٌ ۚ أَفَبِنِعْمَةِ اللَّهِ یَجْحَدُونَ)
۷۱ناصر مکارم شیرازی:
خداوند بعضى از شما را بر بعضى دیگر از نظر روزى برترى داد (چرا که تلاشهایتان متفاوت است). ولى کسانى که برترى داده شدهاند، حاضر نیستند از روزى خود به بردگانشان بدهند تا همگى در آن مساوى گردند; آیا آنان نعمت خدا را انکار مى نمایند (که شکر او را ادا نمىکنند)؟!
مهدی الهی قمشهای:
و خدا رزق بعضى از شما را بر بعضى ديگر فزونى داده، آنان كه رزقشان افزون شده (زيادى) رزقشان را به زيردستان و غلامان نمىدهند تا با هم مساوى شوند (ليكن مقام خدايى را به بتى يا بشرى مىدهند تا با خدا شريک و مساوى دانند، زهى جهل و ناسپاسى!) آيا نعمت ايمان به خدا را (به عصيان و شرك) بايد انكار كنند؟!
حسین انصاریان:
خدا برخی از شما را در رزق و روزی بر برخی فزونی داده است؛ پس آنانکه فزونی یافتهاند، حاضر نیستند از روزی خود (به صورتی قابل توجه و به اندازه لازم) به بردگان خود بپردازند که در بهرهوری از رزق و روزی باهم برابر باشند؛ پس آیا (با این تبعیض ظالمانهای که به بردگان و زیردستان خود روا میدارند) نعمت خدا را (که عطای اوست و خود اختیار و استقلالی در تأمینش ندارند) منکرند؟!
محمدمهدی فولادوند:
و خدا بعضى از شما را در روزى بر بعضى ديگر برترى داده است و(لى) كسانى كه فزونى يافتهاند روزى خود را به بندگان خود نمىدهند تا در آن با هم مساوى باشند آيا باز نعمت خدا را انكار مىكنند.
(وَ اللَّهُ جَعَلَ لَکُم مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَاجًا وَ جَعَلَ لَکُم مِّنْ أَزْوَاجِکُم بَنِینَ وَ حَفَدَةً وَ رَزَقَکُم مِّنَ الطَّیِّبَاتِ ۚ أَفَبِالْبَاطِلِ یُؤْمِنُونَ وَ بِنِعْمَتِ اللَّهِ هُمْ یَکْفُرُونَ)
۷۲ناصر مکارم شیرازی:
خداوند براى شما از جنس خودتان همسرانى قرارداد; و از همسرانتان براى شما فرزندان و نوههایى به وجود آورد; و از نعمتهاى پاکیزه به شما روزى داد; آیا به باطل ایمان مىآورند، و نعمت خدا را انکار مىکنند؟!
مهدی الهی قمشهای:
و خدا از جنس خودتان براى شما جفتهايى آفريد و از آن جفتها پسران و دختران و دامادان و نوادگان بر شما خلق فرمود، و از نعمتهاى پاكيزه لذيذ روزى داد؛ آيا مردم باز به باطل مىگروند و به نعمت خدا كافر مىشوند؟!
حسین انصاریان:
و خدا برای شما همسرانی از جنس خودتان قرار داد و از همسرانتان، فرزندان و نوادگانی پدید آورد، و از نعمتهای پاکیزه و دلپذیر به شما روزی داد، (با این همه لطف و رحمت) آیا به باطل ایمان میآورند و نعمتهای خدا را ناسپاسی میکنند؟!
محمدمهدی فولادوند:
و خدا براى شما از خودتان همسرانى قرار داد و از همسرانتان براى شما پسران و نوادگانى نهاد و از چيزهاى پاكيزه به شما روزى بخشيد آيا (باز هم) به باطل ايمان مىآورند و به نعمت خدا كفر مىورزند.