گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
(لَهُ دَعْوَةُ الْحَقِّ ۖ وَ الَّذِینَ یَدْعُونَ مِن دُونِهِ لَا یَسْتَجِیبُونَ لَهُم بِشَیْءٍ إِلَّا کَبَاسِطِ کَفَّیْهِ إِلَی الْمَاءِ لِیَبْلُغَ فَاهُ وَ مَا هُوَ بِبَالِغِهِ ۚ وَ مَا دُعَاءُ الْکَافِرِینَ إِلَّا فِی ضَلَالٍ)
۱۴ناصر مکارم شیرازی:
دعوت حق (و دعاى مستجاب) از آن اوست; و کسانى را که (مشرکان) غیر از او مىخوانند، (هرگز) به دعوت آنها پاسخ نمىگویند. آنها همچون کسى هستند که کفهاى (دست) خود را به سوى آب مىگشاید تا آب به دهانش برسد، و هرگز نخواهد رسید. و دعاى کافران، جز در ضلال (و گمراهى) نیست.
مهدی الهی قمشهای:
دعوت خدا (و رسولانش) به حق و حقيقت است و بتهايى كه مشركان به جاى خدا مىخوانند هيچ حاجتى را از آنها برنياورند و تنها مانند آن كساند كه به سوى آبى دست دراز كند كه بياشامد ولى آب به دهانش نرسد، و دعاى كافران جز در (حرمان و) ضلالت نيست.
حسین انصاریان:
دعوت حق (که اجابتش مایه سعادت دنیا و آخرت است) فقط ویژه خداست. و کسانی را که مشرکان به جای خدا میخوانند، چیزی (از درخواستها و نیازهایشان را) برای آنان برآورده نمیکنند (درخواست این بی خردان از بتان بی جان و جاندار نیست) مگر مانند کسی که دو دستش را به سوی آبی (که با آن فاصله زیادی دارد) میگشاید تا آب به دهانش برسد و حال آنکه هرگز نخواهد رسید، و دعا و درخواست کافران (از غیر خدا) جز در گمراهی و تباهی (که به نتیجه و هدف نمیرسد) نیست.
محمدمهدی فولادوند:
دعوت حق براى اوست و كسانى كه (مشركان) جز او مىخوانند هيچ جوابى به آنان نمىدهند مگر مانند كسى كه دو دستش را به سوى آب بگشايد تا (آب) به دهانش برسد در حالى كه (آب) به (دهان) او نخواهد رسيد و دعاى كافران جز بر هدر نباشد.
(وَ لِلَّهِ یَسْجُدُ مَن فِی السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ طَوْعًا وَ کَرْهًا وَ ظِلَالُهُم بِالْغُدُوِّ وَ الْآصَالِ)
۩۱۵ناصر مکارم شیرازی:
کسانى که در آسمانها و زمین هستند از روى اختیار یا اجبار ـ و همچنین سایههایشان ـ هر صبح و شام براى خدا سجده مىکنند.
مهدی الهی قمشهای:
هر كه در آسمانها و زمين است با همه آثار وجوديش به رغبت و اشتياق و به اكراه و الزام، شب و روز به سجده (و طاعت) خدا مشغول است.
حسین انصاریان:
کسانی که در آسمانها و زمین هستند، از روی میل و رغبت یا بی میلی و کراهت و نیز سایههایشان بامداد و شام گاه برای خدا سجده میکنند.
محمدمهدی فولادوند:
و هر كه در آسمانها و زمين است خواه و ناخواه با سايههايشان بامدادان و شامگاهان براى خدا سجده مىكنند.
(قُلْ مَن رَّبُّ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ قُلِ اللَّهُ ۚ قُلْ أَفَاتَّخَذْتُم مِّن دُونِهِ أَوْلِیَاءَ لَا یَمْلِکُونَ لِأَنفُسِهِمْ نَفْعًا وَ لَا ضَرًّا ۚ قُلْ هَلْ یَسْتَوِی الْأَعْمَیٰ وَ الْبَصِیرُ أَمْ هَلْ تَسْتَوِی الظُّلُمَاتُ وَ النُّورُ ۗ أَمْ جَعَلُوا لِلَّهِ شُرَکَاءَ خَلَقُوا کَخَلْقِهِ فَتَشَابَهَ الْخَلْقُ عَلَیْهِمْ ۚ قُلِ اللَّهُ خَالِقُ کُلِّ شَیْءٍ وَ هُوَ الْوَاحِدُ الْقَهَّارُ)
۱۶ناصر مکارم شیرازی:
بگو «چه کسى پروردگار آسمانها و زمین است؟» بگو خداوند یگانه! (سپس) بگو «آیا خدایانى غیر از او براى خود برگزیدهاید که (حتى) مالک سود و زیان خود نیستند (تا چه رسد به شما؟)!» بگو «آیانابینا و بینا یکسانند؟! یا ظلمتها و نور برابرند؟! آیا آنها همتایانى براى خدا قرار دادند به خاطر این که آنان همچون خدا آفرینشى داشتند، و این آفرینشها بر آنها مشتبه شده است؟!» بگو «خدا آفریننده همه چیز است; و اوست یکتا و حاکم بر همه چیز.»
مهدی الهی قمشهای:
بگو كه آفريننده آسمانها و زمين كيست؟ بگو خداست، پس بگو آيا شما خدا را گذارده و غير خدا (مانند بتان و فرعونان) را براى نگهبانى و يارى خود برگرفتيد در صورتى كه آنها بر سود و زيان خود هم قادر نيستند؟ آن گاه بگو آيا چشم نابينا(ى جاهل) و ديده بينا(ى عالم) يكسان است؟ يا ظلمات (شرک و بتپرستى) با نور (معرفت و خداپرستى) مساوى است؟ يا آنكه اين مشركان شريكانى براى خدا قرار دادند كه آنها هم مانند خدا چيزى خلق كردند و بر مشركان، خلق خدا و خلق شريكان خدا مشتبه گرديد؟ (هرگز چنين نيست) بگو تنها خدا خالق هر چيز است و او خداى يكتايى است كه همه عالم مقهور اراده اوست.
حسین انصاریان:
(به مشرکان) بگو پروردگار آسمانها و زمین کیست؟ (خود بی درنگ) بگو خدای یکتاست. بگو آیا سرپرستان و معبودانی به جای او انتخاب کرده اید که اختیار هیچ سود و زیانی را برای خودشان ندارند (چه رسد برای شما؟) بگو آیا نابینا و بینا یکسانند یا تاریکی و نور برابرند؟ یا آنان شریکانی برای خدا قرار دادند (به خیال آنکه) مانند آفرینش خدا چیزی آفریدهاند، آن گاه آفریده خدا و آفریده شریکان بر آنان مشتبه شده؟ بگو آفریننده همه چیز فقط خداست و تنها او یکتای پیروز است.
محمدمهدی فولادوند:
بگو پروردگار آسمانها و زمين كيست بگو خدا بگو پس آيا جز او سرپرستانى گرفتهايد كه اختيار سود و زيان خود را ندارند بگو آيا نابينا و بينا يكسانند يا تاريكیها و روشنايى برابرند يا براى خدا شريكانى پنداشتهاند كه مانند آفرينش او آفريدهاند و در نتيجه (اين دو) آفرينش بر آنان مشتبه شده است بگو خدا آفريننده هر چيزى است و اوست يگانه قهار.
(أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَسَالَتْ أَوْدِیَةٌ بِقَدَرِهَا فَاحْتَمَلَ السَّیْلُ زَبَدًا رَّابِیًا ۚ وَ مِمَّا یُوقِدُونَ عَلَیْهِ فِی النَّارِ ابْتِغَاءَ حِلْیَةٍ أَوْ مَتَاعٍ زَبَدٌ مِّثْلُهُ ۚ کَذَٰلِکَ یَضْرِبُ اللَّهُ الْحَقَّ وَ الْبَاطِلَ ۚ فَأَمَّا الزَّبَدُ فَیَذْهَبُ جُفَاءً ۖ وَ أَمَّا مَا یَنفَعُ النَّاسَ فَیَمْکُثُ فِی الْأَرْضِ ۚ کَذَٰلِکَ یَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ)
۱۷ناصر مکارم شیرازی:
(خداوند) از آسمان آبى فرو فرستاد; و از هر درّه و رودخانهاى به اندازه آنها سیلابى جارى شد; سپس سیلاب بر روى خود کفى حمل کرد; (همچنین) و از آنچه (در کورهها،) براى به دست آوردن زینت آلات یا وسایل زندگى، آتش بر آن مىافروزند، کفهایى مانند آن به وجود مىآید ـ خداوند براى، حق و باطل چنین مثالى مىزند ـ سرانجام کفها به بیرون پرتاب مىشوند، ولى آنچه به مردم سود مىرساند (آب یا فلزّ خالص) در زمین مىماند; خداوند اینچنین مثال مىزند!
مهدی الهی قمشهای:
خدا از آسمان آبى نازل كرد كه در هر رودى به قدر وسعت و ظرفيتش سيل آب جارى شد و بر روى سيل كفى بر آمد چنان كه فلزاتى را نيز كه براى تجمل و زينت (مانند طلا و نقره) يا براى اثاث و ظروف (مانند آهن و مس) در آتش ذوب كنند مثل آب كفى برآورد، خدا به مثل اين (آب و فلزات و كف روى آنها) براى حق و باطل مثل مىزند كه (باطل چون) آن كف به زودى نابود مىشود و اما (حق چون) آن آب و فلز كه به خير و منفعت مردم است در زمين درنگ مىكند. خدا مثلها را بدين روشنى بيان مىكند.
حسین انصاریان:
خدا از آسمان آبی نازل کرد که در هر درّه و رودی به اندازه گنجایش و وسعتش (سیلابی) جاری شد، سپس سیلاب، کفی پُف کرده را به روی خود حمل کرد، و نیز از فلزاتی که برای به دست آوردن زینت و زیور یا کالا و متاع، آتش بر آن میافروزند، کفی پُف کرده مانند سیلاب بر میآید؛ این گونه خدا حق و باطل را (به امور محسوس) مَثَل می زند. اما آن کفِ (روی سیل و روی فلز گداخته در حالی که کناری رفته) به حالتی متلاشی شده از میان می رود، و اما آنچه (چون آب و فلز خالص) به مردم سود میرساند، در زمین میماند. خدا مَثَل ها را این گونه بیان میکند (تا مردم در همه امور حق را از باطل بشناسند.)
محمدمهدی فولادوند:
(همو كه) از آسمان آبى فرو فرستاد پس رودخانههايى به اندازه گنجايش خودشان روان شدند و سيل كفى بلند روى خود برداشت و از آنچه براى به دست آوردن زينتى يا كالايى در آتش مىگدازند هم نظير آن كفى برمىآيد خداوند حق و باطل را چنين مثل مىزند اما كف بيرون افتاده از ميان مىرود ولى آنچه به مردم سود مىرساند در زمين (باقى) مىماند خداوند مثلها را چنين مىزند.
(لِلَّذِینَ اسْتَجَابُوا لِرَبِّهِمُ الْحُسْنَیٰ ۚ وَ الَّذِینَ لَمْ یَسْتَجِیبُوا لَهُ لَوْ أَنَّ لَهُم مَّا فِی الْأَرْضِ جَمِیعًا وَ مِثْلَهُ مَعَهُ لَافْتَدَوْا بِهِ ۚ أُولَٰئِکَ لَهُمْ سُوءُ الْحِسَابِ وَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ ۖ وَ بِئْسَ الْمِهَادُ)
۱۸ناصر مکارم شیرازی:
براى آنها که دعوت پروردگارشان را اجابت کردند، پاداش نیکو است; و کسانى که دعوت او را اجابت نکردند، (آنچنان در وحشت عذاب الهى فرو مىروند، که) اگر تمام آنچه در روى زمین است، و همانندش، از آن آنها باشد، همه را براى رهایى از عذاب فدیه مى دهند. (ولى از آنها پذیرفته نخواهد شد.) براى آنها حساب بدى است; و جایگاهشان جهنم، وچه بد جایگاهى است!
مهدی الهی قمشهای:
آنان كه دعوت حق را اجابت كرده و به خدا ايمان آوردند بر آنها بهترين پاداش و خوشترين زندگانى است، و آنان كه اجابت نكردند اگر مالک همه آنچه در روى زمين است باشند هر آينه آن را فداى آسايش خود كنند (مگر از عذاب برهند و هرگز نجات نيابند)، آنها را حساب سخت و جايگاه دوزخ باشد كه بسيار بد آرامگاهى است.
حسین انصاریان:
برای آنان که دعوت پروردگارشان را اجابت کردند، بهترین سرانجام است؛ و آنان که دعوت او را پاسخ نگفتند، اگر مالک دو برابر همه آنچه روی زمین است باشند، بی تردید آن را برای رهایی خود از عذاب خواهند داد؛ آنان را حساب سختی است، و جایگاهشان دوزخ است، و دوزخ بد بستری است.
محمدمهدی فولادوند:
براى كسانى كه پروردگارشان را اجابت كرده اند پاداش بس نيكوست و كسانى كه وى را اجابت نكردهاند اگر سراسر آنچه در زمين است و مانند آن را با آن داشته باشند قطعا آن را براى بازخريد خود خواهند داد آنان به سختى بازخواست شوند و جايشان در دوزخ است و چه بد جايگاهى است.