گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
(وَ لَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ کَثِیرًا مِّنَ الْجِنِّ وَ الْإِنسِ ۖ لَهُمْ قُلُوبٌ لَّا یَفْقَهُونَ بِهَا وَ لَهُمْ أَعْیُنٌ لَّا یُبْصِرُونَ بِهَا وَ لَهُمْ آذَانٌ لَّا یَسْمَعُونَ بِهَا ۚ أُولَٰئِکَ کَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ ۚ أُولَٰئِکَ هُمُ الْغَافِلُونَ)
۱۷۹ناصر مکارم شیرازی:
به یقین، گروه بسیارى از جنّ و انس را براى دوزخ آفریدیم; آنها دلها (عقلها) یى دارند که با آن (اندیشه نمىکنند، و) نمىفهمند; و چشمانى که با آن نمىبینند; و گوشهایى که با آن نمى شنوند; آنها همچون چهارپایانند; بلکه گمراهتر! اینان همان غافلانند (چون امکان هدایت دارند و بهره نمىگیرد).
مهدی الهی قمشهای:
و محققا بسيارى از جن و انس را براى جهنم آفريديم، چه آنكه آنها را دلهايى است بىادراك و معرفت، و ديدههايى بىنور و بصيرت، و گوشهايى ناشنواى حقيقت، آنها مانند چهارپايانند بلكه بسى گمراهترند، آنها همان مردمى هستند كه غافلاند.
حسین انصاریان:
و مسلماً بسیاری از جنّیان و آدمیان را برای دوزخ آفریدهایم (زیرا) آنان را دلهایی است که به وسیله آن (معارف الهی را) در نمییابند، و چشمانی است که توسط آن (حقایق و نشانه های حق را) نمیبینند، و گوش هایی است که به وسیله آن (سخن خدا و پیامبران را) نمیشنوند، آنان مانند چهارپایانند بلکه گمراهترند؛ اینانند که بی خبر و غافل (ازمعارف و آیات خدای)اند.
محمدمهدی فولادوند:
و در حقيقت بسيارى از جنيان و آدميان را براى دوزخ آفريدهايم (چرا كه) دلهايى دارند كه با آن (حقايق را) دريافت نمىكنند و چشمانى دارند كه با آنها نمىبينند و گوشهايى دارند كه با آنها نمىشنوند آنان همانند چهارپايان بلكه گمراه ترند (آرى) آنها همان غافل ماندگانند.
(وَ لِلَّهِ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَیٰ فَادْعُوهُ بِهَا ۖ وَ ذَرُوا الَّذِینَ یُلْحِدُونَ فِی أَسْمَائِهِ ۚ سَیُجْزَوْنَ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ)
۱۸۰ناصر مکارم شیرازی:
و بهترین نام ها براى خداست; خدا را به آن (نامها) بخوانید. و کسانى که نامهاى او را تحریف مىکنند (و بر غیر او مى نهند)، رها سازید. آنها به زودى جزاى اعمالى را که انجام مى دادند، مىبینند.
مهدی الهی قمشهای:
و خدا را نيكوترين نامهاست، بدانها خدا را بخوانيد، و آنان را كه در نامهاى او به انحراف مىگرايند به خود واگذاريد، كه به زودى كردار بدشان را مجازات خواهند ديد.
حسین انصاریان:
و نیکوترین نامها (به لحاظ معانی) ویژه خداست، پس او را با آن نامها بخوانید؛ و آنان که در نامهای خدا به انحراف میگرایند (و او را با نامهایی که نشان دهنده کاستی و نقص است، میخوانند) رها کنید؛ آنان به زودی به همان اعمالی که همواره انجام میدادند، جزا داده میشوند.
محمدمهدی فولادوند:
و نامهاى نيكو به خدا اختصاص دارد پس او را با آنها بخوانيد و كسانى را كه در مورد نامهاى او به كژى مىگرايند رها كنيد زودا كه به (سزاى) آنچه انجام مى دادند كيفر خواهند يافت.
(وَ مِمَّنْ خَلَقْنَا أُمَّةٌ یَهْدُونَ بِالْحَقِّ وَ بِهِ یَعْدِلُونَ)
۱۸۱ناصر مکارم شیرازی:
و از آنها که آفریدیم، گروهى به سوى حق هدایت مىکنند، و با آن اجراى عدالت مىنمایند.
مهدی الهی قمشهای:
و از خلقى كه آفريدهايم فرقهاى به حق هدايت مىكنند و به حق حكم و دادگرى مىكنند.
حسین انصاریان:
و از میان کسانی که آفریدهایم (یعنی جنّیان و آدمیان) گروهی (هستند که هم نوعان خود را) به حق هدایت میکنند و به درستی و راستی داوری مینمایند.
محمدمهدی فولادوند:
و از ميان كسانى كه آفريدهايم گروهى هستند كه به حق هدايت مىكنند و به حق داورى مىنمايند.
(وَ الَّذِینَ کَذَّبُوا بِآیَاتِنَا سَنَسْتَدْرِجُهُم مِّنْ حَیْثُ لَا یَعْلَمُونَ)
۱۸۲ناصر مکارم شیرازی:
و کسانى که آیات ما را تکذیب کردند، ما آنان را از جایى که نمىدانند، به تدریج به سوى عذاب پیش مىبریم.
مهدی الهی قمشهای:
و آنان كه آيات ما را تكذيب كردند به زودى آنها را به عذاب و هلاكت مىافكنيم از جايى كه فهم آن نكنند.
حسین انصاریان:
و کسانی که آیات ما را تکذیب کردند، به تدریج ازجایی که نمیدانند (به ورطه سقوط و هلاکت میکشانیم تا عاقبت به عذاب دنیا و آخرت دچار شوند.)
محمدمهدی فولادوند:
و كسانى كه آيات ما را تكذيب كردند به تدريج از جايى كه نمىدانند گريبانشان را خواهيم گرفت.
(وَ أُمْلِی لَهُمْ ۚ إِنَّ کَیْدِی مَتِینٌ)
۱۸۳ناصر مکارم شیرازی:
و به آنها مهلت مىدهم (تا مجازاتشان دردناکتر باشد); زیرا تدبیر من، قوى و متین است. (و هیچ کس را قدرت فرار از آن نیست.)
مهدی الهی قمشهای:
روزى چند به آنها مهلت دهيم، كه همانا مكر و عقاب من بس شديد است.
حسین انصاریان:
و به آنان مهلت میدهیم؛ (زیرا از سیطره قدرت ما بیرون رفتنی نیستند) یقیناً تدبیر و نقشه من استوار است.
محمدمهدی فولادوند:
و به آنان مهلت مىدهم كه تدبير من استوار است.
(أَوَلَمْ یَتَفَکَّرُوا ۗ مَا بِصَاحِبِهِم مِّن جِنَّةٍ ۚ إِنْ هُوَ إِلَّا نَذِیرٌ مُّبِینٌ)
۱۸۴ناصر مکارم شیرازی:
آیا فکر نکردند که همنشین آنها (پیامبر) هیچ گونه (اثرى از) جنون ندارد؟! (پس چگونه چنین نسبت ناروایى به او مىدهند؟!) او فقط بیمدهندهاى روشنگر است. (که مردم را متوجّه وظایفشان مىسازد).
مهدی الهی قمشهای:
آيا اين مردم فكر نكردند كه صاحب آنها (يعنى پيامبر) هرگز جنونى در او نيست؟ او فقط ترساننده خلق است (از اهوال قيامت) به بيانى روشن.
حسین انصاریان:
آیا اندیشه نکردند که در همنشین آنان (یعنی پیامبر اسلام) هیچ نوع جنونی نیست؛ او فقط بیمدهندهای آشکار (نسبت به سرانجام شوم بدکاران) است.
محمدمهدی فولادوند:
آيا نينديشيدهاند كه همنشين آنان هيچ جنونى ندارد او جز هشداردهندهاى آشكار نيست.
(أَوَلَمْ یَنظُرُوا فِی مَلَکُوتِ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ وَ مَا خَلَقَ اللَّهُ مِن شَیْءٍ وَ أَنْ عَسَیٰ أَن یَکُونَ قَدِ اقْتَرَبَ أَجَلُهُمْ ۖ فَبِأَیِّ حَدِیثٍ بَعْدَهُ یُؤْمِنُونَ)
۱۸۵ناصر مکارم شیرازی:
آیا در ملکوت آسمانها و زمین (و حاکمیت مطلق خداوند بر آنها)، و آنچه خدا آفریده است، (از روى دقّت و عبرت) نظر نیفکندند؟! (و آیا در این نیز اندیشه نکردند که) شاید پایان زندگى آنها نزدیک شده باشد؟! (اگر به این کتاب آسمانى روشن ایمان نیاورند،) بعد از آن به کدام سخن ایمان خواهند آورد؟!
مهدی الهی قمشهای:
آيا فكر و نظر در ملكوت آسمانها و زمين و در هر چه خدا آفريده نكردند و در اين كه اجل و مرگ آنها بسا باشد كه به آنان بسيار نزديک شده باشد؟ پس به چه حديثى بعد از اين (كتاب مبارک آسمانى) ايمان خواهند آورد؟
حسین انصاریان:
آیا در (فرمانروایی و) مالکیّت (و ربوبیّت) بر آسمانها و زمین و هر چیزی که خدا آفریده و اینکه شاید پایان عمرشان نزدیک شده باشد با تأمل ننگریستهاند؟ (و اگر به قرآن مجید، این کتاب هدایتگر ایمان نیاورند) پس بعد ازآن به کدام سخن ایمان میآورند؟!
محمدمهدی فولادوند:
آيا در ملكوت آسمانها و زمين و هر چيزى كه خدا آفريده است ننگريستهاند و اينكه شايد هنگام مرگشان نزديک شده باشد پس به كدام سخن بعد از قرآن ايمان مىآورند.
(مَن یُضْلِلِ اللَّهُ فَلَا هَادِیَ لَهُ ۚ وَ یَذَرُهُمْ فِی طُغْیَانِهِمْ یَعْمَهُونَ)
۱۸۶ناصر مکارم شیرازی:
هر کس را خداوند (به جرم اعمال زشتش) گمراه سازد، هدایت کنندهاى ندارد; و آنها را در طغیان و سرکشىشان رها مىسازد، و سرگردان مىشوند.
مهدی الهی قمشهای:
هر كه را خدا گمراه خواست هيچ كس رهنماى او نباشد، و چنين گمراهان را خدا در طغيان و سركشى خود به حيرت و ضلالت واگذارد.
حسین انصاریان:
برای کسانی که خدا (به سبب لجاجت و عنادشان) گمراهشان کند، هدایتکنندهای نیست؛ و آنان را در سرکشی و تجاوزشان وا میگذارد تا در (گمراهیشان) سرگردان و حیران بمانند.
محمدمهدی فولادوند:
هر كه را خداوند گمراه كند براى او هيچ رهبرى نيست و آنان را در طغيانشان سرگردان وا مىگذارد.
(یَسْأَلُونَکَ عَنِ السَّاعَةِ أَیَّانَ مُرْسَاهَا ۖ قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ رَبِّی ۖ لَا یُجَلِّیهَا لِوَقْتِهَا إِلَّا هُوَ ۚ ثَقُلَتْ فِی السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ ۚ لَا تَأْتِیکُمْ إِلَّا بَغْتَةً ۗ یَسْأَلُونَکَ کَأَنَّکَ حَفِیٌّ عَنْهَا ۖ قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ اللَّهِ وَ لَٰکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لَا یَعْلَمُونَ)
۱۸۷ناصر مکارم شیرازی:
از تو درباره زمان رستاخیز سؤال مىکنند، کى فرا مىرسد؟ بگو «علمش فقط نزد پروردگار من است; و جز او (نمى تواند) وقت آن را آشکار سازد; (و آن، حتّى) در آسمانها و زمین، سنگین (و بسیار پر اهمیّت) است; و جز به طور ناگهانى، به سراغ شما نمىآید.» (باز) از تو سؤال مىکنند، چنان که گویى تو از زمان وقوع آن باخبرى. بگو «عِلمش تنها نزد خداست; ولى بیشتر مردم نمىدانند.»
مهدی الهی قمشهای:
(اى رسول ما) از تو احوال و ساعت قيامت را سؤال خواهند كرد كه چه وقت فراخواهد رسيد؟ پاسخ ده كه علم آن منحصرا نزد ربّ و خداى من است، كسى به جز او آن را به هنگامش آشكار نكند، (شأن) آن ساعت در آسمانها و زمين بسى سنگين و عظيم است، نيايد شما را مگر ناگهانى. از تو مىپرسند گويى تو كاملا بدان آگاهى. بگو علم آن ساعت محققا نزد خداست، ليكن اكثر مردم آگاه نيستند.
حسین انصاریان:
همواره درباره قیامت از تو میپرسند که وقوع آن چه وقت است؟ بگو دانش آن فقط نزد پروردگار من است، غیر او آن را در وقت معینش آشکار نمیکند؛ (تحملِ این حادثه عظیم و هولناک،) بر آسمانها و زمین سنگین و دشوار است، جز به طور ناگهانی بر شما نمیآید. آن گونه از تو میپرسند که گویا تو از وقت وقوعش به شدت کنجکاوی کردهای (و کاملاً از آن آگاهی)، بگو دانش آن فقط نزد خداست، ولی بیشتر مردم نمیدانند (که این دانش، مخصوص به خدا و فقط در اختیار اوست.)
محمدمهدی فولادوند:
از تو در باره قيامت مىپرسند (كه) وقوع آن چه وقت است بگو علم آن تنها نزد پروردگار من است جز او (هيچ كس) آن را به موقع خود آشكار نمىگرداند (اين حادثه) بر آسمانها و زمين گران است جز ناگهان به شما نمىرسد (باز) از تو مىپرسند گويا تو از (زمان وقوع) آن آگاهى بگو علم آن تنها نزد خداست ولى بيشتر مردم نمىدانند.