گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
۞۞ (وَ لَوْ أَنَّنَا نَزَّلْنَا إِلَیْهِمُ الْمَلَائِکَةَ وَ کَلَّمَهُمُ الْمَوْتَیٰ وَ حَشَرْنَا عَلَیْهِمْ کُلَّ شَیْءٍ قُبُلًا مَّا کَانُوا لِیُؤْمِنُوا إِلَّا أَن یَشَاءَ اللَّهُ وَ لَٰکِنَّ أَکْثَرَهُمْ یَجْهَلُونَ)
۱۱۱ناصر مکارم شیرازی:
و (حتّى) اگر فرشتگان را بر آنها نازل مىکردیم، و مردگان با آنان سخن مىگفتند، و همه چیز را در برابر آنها جمع مىنمودیم، هرگز ایمان نمىآوردند; مگر آن که خدا بخواهد; ولى بیشتر آنها جهل مىورزند.
مهدی الهی قمشهای:
و اگر فرشتگان را بر آنها مىفرستاديم و مردگان با آنان سخن مىگفتند و هر چيزى را رويارويشان فراهم مىآورديم باز ايمان نمىآوردند مگر به مشيّت خدا، ليكن اكثرشان (مشيّت نافذ حق را) نمىدانند.
حسین انصاریان:
و مسلماً اگر ما فرشتگان را به سوی آنان نازل میکردیم، و مردگان با آنان سخن میگفتند، و همه چیز را گروه گروه در برابرشان گرد میآوردیم، باز هم (از روی اراده و اختیار) ایمان نمیآوردند؛ مگر آنکه خدا (ایمان آوردنشان را به طور اجبار) بخواهد، ولی بیشترشان نادانی و جهالت میورزند.
محمدمهدی فولادوند:
و اگر ما فرشتگان را به سوى آنان مىفرستاديم و اگر مردگان با آنان به سخن مىآمدند و هر چيزى را دسته دسته در برابر آنان گرد مى آورديم باز هم ايمان نمىآوردند جز اينكه خدا بخواهد ولى بيشترشان نادانى مىكنند.
(وَ کَذَٰلِکَ جَعَلْنَا لِکُلِّ نَبِیٍّ عَدُوًّا شَیَاطِینَ الْإِنسِ وَ الْجِنِّ یُوحِی بَعْضُهُمْ إِلَیٰ بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُورًا ۚ وَ لَوْ شَاءَ رَبُّکَ مَا فَعَلُوهُ ۖ فَذَرْهُمْ وَ مَا یَفْتَرُونَ)
۱۱۲ناصر مکارم شیرازی:
این گونه در برابرهر پیامبرى، دشمنى از شیاطین انس و جنّ قرار دادیم; آنها بطور سرّى سخنان ظاهر فریب و بى اساس (براى اغفال مردم) به یکدیگر القا مىکردند; و اگر پروردگارت مىخواست، چنین نمىکردند; (ولى ایمان اجبارى سودى ندارد.) بنابراین، آنها و تهمتهایشان را به حال خود واگذار.
مهدی الهی قمشهای:
و همچنين ما هر پيغمبرى را از شيطانهاى انس و جن دشمنى در مقابل برانگيختيم كه آنها برخى با برخى ديگر براى اغفال مؤمنان سخنان آراسته ظاهر فريب اظهار كنند. و اگر پروردگار تو مىخواست چنين نمىكردند، پس اينها را با دروغشان واگذار.
حسین انصاریان:
و این گونه برای هر پیامبری دشمنانی از شیاطین انس و جن قرار دادیم، که برای فریب مردم همواره گفتاری باطل ولی به ظاهر آراسته و دلپسند به یکدیگر القاء میکنند، و اگر پروردگارت می خواست چنین نمیکردند، پس آنان و آنچه را به دروغ به هم میبافند واگذار.
محمدمهدی فولادوند:
و بدين گونه براى هر پيامبرى دشمنى از شيطانهاى انس و جن برگماشتيم بعضى از آنها به بعضى براى فريب (يكديگر) سخنان آراسته القا مىكنند و اگر پروردگار تو مىخواست چنين نمیکردند پس آنان را با آنچه به دروغ مىسازند واگذار.
(وَ لِتَصْغَیٰ إِلَیْهِ أَفْئِدَةُ الَّذِینَ لَا یُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ وَ لِیَرْضَوْهُ وَ لِیَقْتَرِفُوا مَا هُم مُّقْتَرِفُونَ)
۱۱۳ناصر مکارم شیرازی:
نتیجه (وسوسههاى شیاطین) این خواهد شد که دلهاى کسانى که به قیامت ایمان ندارند، به آنها متمایل گردد; و به آن راضى شوند; و هر گناهى که بخواهند، مرتکب شوند.
مهدی الهی قمشهای:
(تا بيازماييمشان) و تا به گفتار (فريبنده) آن اهريمنان آنان كه به آخرت ايمان نياورند دل سپرده و بدان خشنود باشند و تا آنچه مىتوانند به گناه و تبهكارى آلوده شوند.
حسین انصاریان:
و (ما به عنوان آزمایش بندگان از القای گفتار باطل توسط شیاطین انس و جن به یکدیگر مانع نشدیم) تا دلهای کسانی که به آخرت ایمان ندارند به آن القائات متمایل شود، و آن را بپسندد و (برای رسیدن به منتهای شقاوت که کیفر لجاجت و عناد آنان است) هر عمل زشتی را که بخواهند انجام دهند، نهایتاً انجام دهند.
محمدمهدی فولادوند:
و (چنين مقرر شده است) تا دلهاى كسانى كه به آخرت ايمان نمى آورند به آن (سخن باطل) بگرايد و آن را بپسندد و تا اينكه آنچه را بايد به دست بياورند به دست آورند.
(أَفَغَیْرَ اللَّهِ أَبْتَغِی حَکَمًا وَ هُوَ الَّذِی أَنزَلَ إِلَیْکُمُ الْکِتَابَ مُفَصَّلًا ۚ وَ الَّذِینَ آتَیْنَاهُمُ الْکِتَابَ یَعْلَمُونَ أَنَّهُ مُنَزَّلٌ مِّن رَّبِّکَ بِالْحَقِّ ۖ فَلَا تَکُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِینَ)
۱۱۴ناصر مکارم شیرازی:
(با این حال،) آیا غیر خدا را به داورى طلبم؟! در حالى که اوست که این کتاب آسمانى را، که همه چیز در آن بیان شده، به سوى شما فرستاده است; و کسانى که به آنها کتاب آسمانى داده ایم مىدانند این کتاب، بحق از طرف پروردگارت نازل شده; بنابراین، هرگز از تردیدکنندگان مباش.
مهدی الهی قمشهای:
آيا من غير خدا حاكم و داورى بجويم و حال آنكه او خدايى است كه كتابى (چون قرآن) كه همه چيز در آن بيان شده به شما فرستاد؟ و آنان كه به آنها كتاب فرستاديم (يهود و نصارى) مىدانند كه اين قرآن از خداى تو به حق بر تو فرستاده شده، پس در آن البته هيچ شك و ترديد راه مده.
حسین انصاریان:
آیا جز خدا حاکم و داوری بطلبم؟! در حالی که اوست که این کتاب آسمانی را که (همه معارف و احکام در آن) به تفصیل بیان شده به سوی شما نازل کرد؛ و اهل کتاب (به ویژه دانشمندان آنان) میدانند که این کتاب (قرآن) از سوی پروردگارت به درستی و راستی نازل شده؛ پس (در اینکه معجزه خواهی منکران و مخالفتهای اهل کتاب از روی حقیقت جویی نیست) از تردیدکنندگان مباش.
محمدمهدی فولادوند:
پس آيا داورى جز خدا جويم با اينكه اوست كه اين كتاب را به تفصيل به سوى شما نازل كرده است و كسانى كه كتاب (آسمانى) بديشان دادهايم مىدانند كه آن از جانب پروردگارت به حق فرو فرستاده شده است پس تو از ترديدكنندگان مباش.
(وَ تَمَّتْ کَلِمَتُ رَبِّکَ صِدْقًا وَ عَدْلًا ۚ لَّا مُبَدِّلَ لِکَلِمَاتِهِ ۚ وَ هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ)
۱۱۵ناصر مکارم شیرازی:
و کلام پروردگار تو، با صدق و عدل، به حدّ تمام حاصل شد; هیچ کس نمى تواند کلمات او را دگرگون سازد; و او شنونده داناست.
مهدی الهی قمشهای:
كلام خداى تو از روى راستى و عدالت به حد كمال رسيد و هيچ كس تبديل و تغيير آن كلمات نتواند كرد و او خداى شنوا و داناست.
حسین انصاریان:
و سخن پروردگارت از روی راستی و عدل کامل شد، سخنان او را تغییردهنده ای نیست؛ و او شنوا و داناست.
محمدمهدی فولادوند:
و سخن پروردگارت به راستى و داد سرانجام گرفته است و هيچ تغييردهنده اى براى كلمات او نيست و او شنواى داناست.
(وَ إِن تُطِعْ أَکْثَرَ مَن فِی الْأَرْضِ یُضِلُّوکَ عَن سَبِیلِ اللَّهِ ۚ إِن یَتَّبِعُونَ إِلَّا الظَّنَّ وَ إِنْ هُمْ إِلَّا یَخْرُصُونَ)
۱۱۶ناصر مکارم شیرازی:
و اگر از بیشتر کسانى که در روى زمین هستند اطاعت کنى، تو را از راه خدا گمراه مىکنند; (زیرا) آنها تنها از گمان پیروى مىنمایند، و تخمین و حدس (واهى) مىزنند.
مهدی الهی قمشهای:
و اگر پيروى از اكثر مردم روى زمين كنى تو را از راه خدا گمراه خواهند كرد، كه اينان جز از پى گمان (و هوا و هوس) نمىروند و جز انديشه باطل و دروغ چيزى در دست ندارند.
حسین انصاریان:
اگر از بیشتر مردم روی زمین پیروی کنی (و آرا و خواستههایشان را گردن نهی) تو را از راه خدا گمراه میکنند؛ آنان فقط از گمان و پندار (که پایه علمی و منطقی ندارد) پیروی میکنند، و تنها به حدس و تخمین تکیه میزنند.
محمدمهدی فولادوند:
و اگر از بيشتر كسانى كه در (اين سر)زمين مىباشند پيروى كنى تو را از راه خدا گمراه مىكنند آنان جز از گمان (خود) پيروى نمىكنند و جز به حدس و تخمين نمىپردازند.
(إِنَّ رَبَّکَ هُوَ أَعْلَمُ مَن یَضِلُّ عَن سَبِیلِهِ ۖ وَ هُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِینَ)
۱۱۷ناصر مکارم شیرازی:
پروردگارت کسانى را که از راه او گمراه گشته اند، بهتر مى شناسد; و همچنین کسانى را که هدایت یافتهاند.
مهدی الهی قمشهای:
محققا خداى تو خود داناتر است به حال آن كه از راه او گمراه است و آن كه به راه او هدايت يافته است.
حسین انصاریان:
یقیناً پروردگارت به کسی که از راه او گمراه می شود و نیز به راه یافتگان داناتر است.
محمدمهدی فولادوند:
بارى پروردگار تو به (حال) كسى كه از راه او منحرف مى شود داناتر است و او به (حال) راهيافتگان (نيز) داناتر است.
(فَکُلُوا مِمَّا ذُکِرَ اسْمُ اللَّهِ عَلَیْهِ إِن کُنتُم بِآیَاتِهِ مُؤْمِنِینَ)
۱۱۸ناصر مکارم شیرازی:
از (گوشت) آنچه نام خدا (هنگام ذبح) بر آن گفته شده، بخورید (و از غیر آن نخورید) اگر به آیات او ایمان دارید.
مهدی الهی قمشهای:
پس شما مؤمنان چنانچه به آيات خدا ايمان داريد از آنچه نام خدا بر آن ذكر شده تناول كنيد.
حسین انصاریان:
پس اگر به آیات خدا ایمان دارید، از آنچه (از گوشت حیوان حلال گوشتی) که (وقت ذبح شدن) نام خدا بر او برده شده بخورید (نه از ذبیحه گمراهان.)
محمدمهدی فولادوند:
پس اگر به آيات او ايمان داريد از آنچه نام خدا بر آن برده شده است بخوريد.