گزارش خطا
برای مشاهده معنا و شرح هر کلمه، بر روی آن کلیک کنید.
(أُحِلَّ لَکُمْ صَیْدُ الْبَحْرِ وَ طَعَامُهُ مَتَاعًا لَّکُمْ وَ لِلسَّیَّارَةِ ۖ وَ حُرِّمَ عَلَیْکُمْ صَیْدُ الْبَرِّ مَا دُمْتُمْ حُرُمًا ۗ وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذِی إِلَیْهِ تُحْشَرُونَ)
۹۶ناصر مکارم شیرازی:
صید دریایى و طعام آن براى شما و کاروانیان حلال است; تا (در حال احرام نیز) از آن بهره مند شوید; ولى تا زمانى که محرم هستید، شکار صحرایى براى شما حرام است; و از (نافرمانى) خدایى که به سوى او محشور مىشوید، بپرهیزید!
مهدی الهی قمشهای:
بر شما صيد دريا و طعام آن حلال گرديد تا شما و كاروانان از آن بهرهمند شويد، ولى صيد بيابان تا زمانى كه مُحرِم هستيد بر شما حرام است. و بترسيد از آن خدايى كه به سوى او محشور مىشويد.
حسین انصاریان:
برای بهره مند شدن شما و کاروانیان، شکار کردن از دریا و خوراکی آن (در حال احرام) بر شما حلال شد. و شکار صحرا و بیابان تا زمانی که مُحرم هستید، بر شما حرام است. و از خدایی که به سوی او گردآوری می شوید، پروا کنید.
محمدمهدی فولادوند:
صيد دريا و ماكولات آن براى شما حلال شده است تا براى شما و مسافران بهره اى باشد و(لى) صيد بيابان مادام كه محرم مىباشيد بر شما حرام گرديده است و از خدايى كه نزد او محشور مىشويد پروا داريد.
(جَعَلَ اللَّهُ الْکَعْبَةَ الْبَیْتَ الْحَرَامَ قِیَامًا لِّلنَّاسِ وَ الشَّهْرَ الْحَرَامَ وَ الْهَدْیَ وَ الْقَلَائِدَ ۚ ذَٰلِکَ لِتَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ یَعْلَمُ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَ مَا فِی الْأَرْضِ وَ أَنَّ اللَّهَ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ)
۹۷ناصر مکارم شیرازی:
خداوند، کعبه ـ بیت الحرام ـ را وسیلهاى براى استوارى و سامان بخشیدن به کار مردم قرار داده; و همچنین ماه حرام، و قربانیهاى بىنشان، و قربانیهاى نشاندار را; این گونه احکام بخاطر آن است که بدانید خداوند، آنچه در آسمانها و آنچه در زمین است، مىداند; و بدانید خدا بر هر چیزى داناست.
مهدی الهی قمشهای:
خدا كعبه را خانه حرام قرار داد براى نگهبانى مردم، و نيز ماه حرام را قرار داد و نيز هَدْى و قلائد (قربانى نشاندار و بىنشان) را قرار داد، تا بدانيد كه خدا به هر چه در آسمانها و زمين است آگاه است و خدا به همه چيز داناست.
حسین انصاریان:
خدا، (زیارتِ) کعبه، آن خانه با حرمت، و ماههای حرام، و قربانیهای بینشان، و قربانیهای نشان دار را وسیله قوام و برپایی (زندگی، معیشت و سامان دنیا و آخرت) مردم قرار داد. این (شرایع و احکام) برای آن است که بدانید یقیناً خدا آنچه را در آسمانها و آنچه را در زمین است میداند؛ و قطعاً خدا به همه چیز داناست.
محمدمهدی فولادوند:
خداوند (زيارت) كعبه بيت الحرام را وسيله به پا داشتن (مصالح) مردم قرار داده و ماه حرام و قربانیهاى بى نشان و قربانیهاى نشاندار را (نيز به همين منظور مقرر فرموده است) اين (جمله) براى آن است تا بدانيد كه خدا آنچه را در آسمانها و آنچه را در زمين است مى داند و خداست كه بر هر چيزى داناست.
(اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ شَدِیدُ الْعِقَابِ وَ أَنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِیمٌ)
۹۸ناصر مکارم شیرازی:
بدانید خدا داراى مجازات شدید، و (در عین حال) آمرزنده و مهربان است.
مهدی الهی قمشهای:
بدانيد كه خدا هم عِقابش بسيار سخت و دشوار است و هم خدا بسيار بخشنده و مهربان است.
حسین انصاریان:
بدانید مسلماً خدا (نسبت به نافرمانی بندگان) سخت کیفر، و (نسبت به طاعت آنان) بسیار آمرزنده و مهربان است.
محمدمهدی فولادوند:
بدانيد كه خدا سخت كيفر است و (بدانيد) كه خدا آمرزنده مهربان است.
(مَّا عَلَی الرَّسُولِ إِلَّا الْبَلَاغُ ۗ وَ اللَّهُ یَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَ مَا تَکْتُمُونَ)
۹۹ناصر مکارم شیرازی:
پیامبر وظیفهاى جز رساندن پیام ( الهى) ندارد; (و مسؤول اعمال شما نیست).و خداوند آنچه را آشکار مى کنید، و آنچه را پنهان مىدارید مى داند.
مهدی الهی قمشهای:
بر پيغمبر جز تبليغ (احكام الهى) وظيفهاى نيست، و خدا هر چه را آشكار داشته و يا پنهان داريد همه را مىداند.
حسین انصاریان:
بر عهده پیامبر جز رساندن (پیام خدا) نیست. و خدا آنچه را آشکار میکنید و آنچه را پنهان می دارید، میداند.
محمدمهدی فولادوند:
بر پيامبر ([خدا وظيفهاى) جز ابلاغ (رسالت) نيست و خداوند آنچه را آشكار و آنچه را پوشيده مىداريد مىداند.
(قُل لَّا یَسْتَوِی الْخَبِیثُ وَ الطَّیِّبُ وَ لَوْ أَعْجَبَکَ کَثْرَةُ الْخَبِیثِ ۚ فَاتَّقُوا اللَّهَ یَا أُولِی الْأَلْبَابِ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ)
۱۰۰ناصر مکارم شیرازی:
بگو «(هیچ گاه) ناپاک و پاک مساوى نیستند; هر چند فزونى ناپاکها، تو را به شگفتى اندازد. از (مخالفت) خدا بپرهیزید اى صاحبان خرد، تا رستگار شوید.»
مهدی الهی قمشهای:
بگو (اى پيغمبر) هرگز مردم پاک و ناپاک يكسان نخواهند بود هر چند (در جهان) بسيارىِ پليدان تو را به شگفت آرد. پس اى خردمندان از خدا بترسيد، باشد كه رستگار شويد.
حسین انصاریان:
بگو ناپاک و پاک (مانند کافر و مؤمن، معصیت و طاعت، حرام و حلال، و معیوب و سالم) یکسان نیستند؛ هر چند فراوانی ناپاکها تو را به شگفت آورد. پس ای صاحبان خرد! از خدا پروا کنید تا رستگار شوید.
محمدمهدی فولادوند:
بگو پليد و پاک يكسان نيستند هر چند كثرت پليد(ها) تو را به شگفت آورد پس اى خردمندان از خدا پروا كنيد باشد كه رستگار شويد.
(یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَسْأَلُوا عَنْ أَشْیَاءَ إِن تُبْدَ لَکُمْ تَسُؤْکُمْ وَ إِن تَسْأَلُوا عَنْهَا حِینَ یُنَزَّلُ الْقُرْآنُ تُبْدَ لَکُمْ عَفَا اللَّهُ عَنْهَا ۗ وَ اللَّهُ غَفُورٌ حَلِیمٌ)
۱۰۱ناصر مکارم شیرازی:
اى کسانى که ایمان آوردهاید! از چیزهایى که اگر براى شما آشکار گردد، شما را در رنج مىافکند، سؤال نکنید; و اگر به هنگام نزول قرآن، از آنها سؤال کنید، براى شما آشکار مىشود; خداوند آنها را (براى سهولت) نادیده گرفته است. و خداوند، آمرزنده و داراى حلم است.
مهدی الهی قمشهای:
اى اهل ايمان، هرگز از چيزهايى مپرسيد كه اگر فاش گردد شما را زشت و بد مىآيد و غمناک مىكند، و اگر پرسش آن را به هنگام نزول آيات قرآن واگذاريد براى شما (هر چه مصلحت است) آشكار مىگردد. خدا از عقاب سؤالات بىجاى شما درگذشت، و خدا بخشنده و بردبار است.
حسین انصاریان:
ای اهل ایمان! از احکام و معارفی (که شریعت اسلام از بیان آنها خودداری میکند و خدا هم به خاطر آسان گرفتن بر بندگانْ نهی و امری نسبت به آنها ندارد) مپرسید؛ که اگر برای شما آشکار شود، غمگینتان کند. و اگر هنگامی که قرآن نازل میشود از آنها بپرسید، برای شما روشن میشود. خدا از (اینکه شما را به) آن احکام و معارف (که باعث غم و اندوه شماست مُکلّف کند) گذشت کرد؛ و خدا بسیار آمرزنده و بردبار است.
محمدمهدی فولادوند:
اى كسانى كه ايمان آوردهايد از چيزهايى كه اگر براى شما آشكار گردد شما را اندوهناک مىكند مپرسيد و اگر هنگامى كه قرآن نازل مىشود در باره آنها سؤال كنيد براى شما روشن مىشود خدا از آن (پرسشهاى بیجا) گذشت و خداوند آمرزنده بردبار است.
(قَدْ سَأَلَهَا قَوْمٌ مِّن قَبْلِکُمْ ثُمَّ أَصْبَحُوا بِهَا کَافِرِینَ)
۱۰۲ناصر مکارم شیرازی:
جمعى از پیشینیان شما، از چنان امورى سؤال کردند; و سپس با آن به مخالفت برخاستند. (ممکن است شما هم چنین سرنوشتى پیدا کنید).
مهدی الهی قمشهای:
قومى پيش از شما هم سؤال از آن امور نمودند، آن گاه كه برايشان بيان شد به آن كافر شدند.
حسین انصاریان:
گروهی از پیشینیان شما از آن احکام و معارف پرسیدند، (چون برای آنان روشن شد، از اجرایش روی گرداندند) سپس به آن کافر شدند.
محمدمهدی فولادوند:
گروهى پيش از شما (نيز) از اين (گونه) پرسشها كردند آنگاه به سبب آن كافر شدند.
(مَا جَعَلَ اللَّهُ مِن بَحِیرَةٍ وَ لَا سَائِبَةٍ وَ لَا وَصِیلَةٍ وَ لَا حَامٍ ۙ وَ لَٰکِنَّ الَّذِینَ کَفَرُوا یَفْتَرُونَ عَلَی اللَّهِ الْکَذِبَ ۖ وَ أَکْثَرُهُمْ لَا یَعْقِلُونَ)
۱۰۳ناصر مکارم شیرازی:
خداوند هیچ گونه «بحیره» و «سائبه» و «وصیله» و «حام» قرار نداده است (اشاره به چهار نوع از حیوانات اهلى که در زمان جاهلیّت، استفاده از آنها را به عللى حرام مىدانستند; و این بدعت، در اسلام ممنوع شد.) ولى کسانى که کافر شدند، بر خدا دروغ مىبندند; و بیشتر آنها درک نمىکنند.
مهدی الهی قمشهای:
خدا براى بَحيره و سائبه و وصيله و حام (نام شتران و گوسفندانى كه مشركان با شرايط خاصى آزاد مىكردند) حكمى مقرّر نفرموده، ليكن كافران بر خدا دروغ مىبندند، چه آنكه بيشتر آنان عقل را به كار نمىبندند.
حسین انصاریان:
خدا هیچ حیوانی را به عنوان بحیره (ماده شتری که پنجمین حمل مادر خود باشد) و سائبه (شتری که ده ماده زاییده) و وصیله (گوسفند ماده ای که همزاد با بره نر است) و حام (شتر نری که ده شتر از او پدید آمده)، مقدس و ممنوع از تصرّف قرار نداده است. ولی کسانی که کفر ورزیدهاند (این امور را) بر خدا دروغ می بندند و بیشترشان اندیشه نمیکنند.
محمدمهدی فولادوند:
خدا (چيزهاى ممنوعى از قبيل) بحيره و سائبه و وصيله و حام قرار نداده است ولى كسانى كه كفر ورزيدند بر خدا دروغ مىبندند و بيشترشان تعقل نمىكنند.