• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شهدای کربلا (مقتل)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: آمار شهدای کربلا.


شهدای کربلا (مقتل)، از مباحث مرتبط با اطلاعات و گزارش‌های آماری در مورد واقعه کربلا است. تنوع قومی و اجتماعی یاران امام حسین (علیه‌السّلام) از ویژگی‌های شاخص واقعه کربلا است. این گروه متنوع، شامل بنی‌ هاشم، صحابه، موالی، زنان و برخی اصحاب خاص امام بودند که از مناطق مختلفی گرد هم آمده بودند. در خصوص تعداد دقیق شهدای کربلا، منابع تاریخی اعداد متفاوتی را ذکر کرده‌اند. با این حال، روایت ۷۲ شهید به دلیل تطابق با روایات اولیه، تعداد سرهای بریده شده و نتایج برخی پژوهش‌های تاریخی، به‌عنوان محتمل‌ترین گزینه مطرح می‌شود.

فهرست مندرجات

۱ - مقدمه
۲ - تفکیک شهدا بر اساس قبائل
       ۲.۱ - گزارش اول
       ۲.۲ - گزارش دوم
       ۲.۳ - گزارش سوم
۳ - شهدای بنی‌هاشم
۴ - شهدای صحابه
       ۴.۱ - انس بن حارث کاهلی
       ۴.۲ - عبدالرحمان بن عبدربه
       ۴.۳ - عبدالله بن یقطر
       ۴.۴ - عمار بن ابی سلامه
       ۴.۵ - مسلم بن عوسجه
       ۴.۶ - نعیم بن عجلان
       ۴.۷ - هانی بن عروه
۵ - شهدای موالی
       ۵.۱ - اسلم بن عمرو
       ۵.۲ - جون بن حوی
              ۵.۲.۱ - اختلاف در هویت
              ۵.۲.۲ - جون در عاشورا
              ۵.۲.۳ - شهادت
       ۵.۳ - رافع بن عبدالله
       ۵.۴ - زاهر بن عمرو کندی
       ۵.۵ - نصر بن ابی‌ نیزر
       ۵.۶ - واضح ترکی
       ۵.۷ - قارب بن عبدالله
       ۵.۸ - منجح بن سهم
       ۵.۹ - شوذب بن عبدالله
       ۵.۱۰ - شبیب غلام حارث
       ۵.۱۱ - سعد بن‌ عبدالله‌
       ۵.۱۲ - سعد بن حرث
       ۵.۱۳ - جابر بن حجاج
       ۵.۱۴ - سالم مولی عامر
       ۵.۱۵ - سالم مولی بنی مدینه
۶ - شهید زن کربلا
       ۶.۱ - ام وهب همسر عبدالله کلبی
       ۶.۲ - ام وهب مادر وهب نصرانی
       ۶.۳ - جمع‌بندی
۷ - پانویس
۸ - منبع


مشهورترین منابع تاریخی، تعداد شهدای کربلا را ۷۲ نفر ذکر کرده‌اند. ابومخنف به نقل از ضحاک بن عبدالله مشرقی، یاران امام حسین (علیه‌السّلام) را در روز عاشورا ۷۲ نفر (شامل ۳۲ سواره و ۴۰ پیاده) ثبت کرده است. این عدد علاوه بر اینکه در اکثر روایات اولیه آمده است، با تعداد سرهای بریده شده و نتایج برخی پژوهش‌های تاریخی نیز تطابق دارد. همچنین مشهورترین گزارش درباره، تعداد شهدای کربلا همین تعداد ۷۲ نفر است.
[۱۳] ابن سعد، محمد، «ترجمة الحسین و مقتله»، فصلنامه تراثنا، ش ۱۰، ص١٨٤.

یکی از وجوه بارز و قابل تامل واقعه کربلا، تنوع قومی، قبیله‌ای و جغرافیایی یاران امام حسین (علیه‌السلام) است. این تنوع، طیف گسترده‌ای از افراد را، از قبایل و مناطق مختلف در بر می‌گیرد بطوری که می‌توان یاران امام حسین (علیه‌السلام) را در چند دسته مانند بنی‌ هاشم، صحابه، موالی و غیره قرار داد. علاوه بر تنوع قبیله‌ای، یاران امام حسین (علیه‌السّلام) از مناطق جغرافیایی مختلفی گرد هم آمده بودند. برخی از آنان از مدینه، مکه همراه کاروان امام بودند و برخی دیگر از مناطق دورتر مانند کوفه خود را به امام حسین (علیه‌السّلام) رساندند. این تنوع قومی، اجتماعی و جغرافیایی بر عمق و گستردگی پیام قیام امام حسین (علیه‌السّلام) و ماندگاری و تاثیرگذاری آن بر جهان اسلام افزود و موجب خشم و تنفر مردم از امویان و رسوایی و سقوط حکومت اموی گردید.


یکی از موضوعات درخور توجه و شایسته بحث و بررسی، تفکیک یاران امام حسین (علیه‌السّلام) بر اساس قبیله‌هایشان است که نشان می‌دهد پیروان و علاقه‌مندان امام از چه قبایلی بوده‌اند و بیشتر آنان به کدام قبیله تعلق داشته‌اند. برخی از مورخان متقـدم و محققان معاصر، گزارش‌هایی در این زمینه نگاشته‌اند.

۲.۱ - گزارش اول

فضیل بن زبیر آمار ۹۷ نفره ذیل را درباره ترکیب قبیله‌ای شهدا آورده است: بنی‌هاشم: ۲۰ نفر (با احتساب امام و مسلم بـن عـقیـل)؛ بنی اسد بـن خزیمـه: ۵ نفر؛ بنی غفار بن ملیل بن ضمرة: ۳ نفر؛ بنی تمیم: ۲ نفر؛ بنی سعد بن بکر: ۱ نفر؛ بنی تغلب: ۴ نفر؛ قیس بن ثعلبه: ۲ نفر؛ عبدالقیس از بصره: ۷ نفر؛ انصار ( اوسی و خزرجی): ۶ نفر؛ بنی حارث بن کعب: ۱ نفر؛ بنی خثعم: ۸ نفر؛ طی: ۲ نفر؛ مراد: ۳ نفر؛ بنی شیبان بن ثعلبة: ۱ نفر؛ بنی حنیفه: ۱ نفر؛ جواب (جوان): ۲ نفر؛ صیدا: ۲ نفر؛ کلب: ۲ نفر؛ کنده: ۳ نفر؛ بجیله: ۴ نفـر؛ جهینه: ۳ نفر؛ آزد: ۴ نفر؛ همدان: ۱۰ نفر؛ حضرموت: ۱ نفر.
[۱۹] رسان، فضیل بن زبیر، «تسمیة من قتل مع الحسین»، فصلنامه تراثنا، ش ٢، ١٤٠٦ق، ص١٥٢-١٥٦.
حمید بن احمد محلی (٦٥٢ق) همین گزارش را با‌ اندکی تفاوت، نقل کرده است.
[۲۰] محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب ائمة الزیدیة، ج۱، ص۲۱۰-۲۱۲.


۲.۲ - گزارش دوم

یکی از محققان معاصر، فهرستی ۱۱۲ نفرهالبته مجموع آمارهای سماوی ۱۱۳ نفر می‌شود که یک نفر اضافی خود امام است. از ترکیب قبیلـه‌ای شهدای کربلا از آغـاز نهضت به این شرح آورده است: ‌هاشمیان و موالی ایشان (با احتساب مسلم بن عقیل): ٢٦ نفـر؛ اسدیان: ۷ نفر؛ همدانیان: ١٤ نفر؛ مذحجیان: ۸ نفر؛ انصار: ۷ نفر؛ بجلیان و خثعمیان: ۴ نفر؛کندیان: ۵ نفر؛ غفاریان: ۳ نفر؛ گلبیان: ۳ نفر؛ آزدیان: ۷ نفر؛ عبدیان: ۷ نفر؛ تیمیـان: ۷ نفر؛ طائیان: ۲ نفر؛ تغلبیان: ۵ نفر؛ جهنیان: ۳ نفر؛ تمیمیان: ۲ نفر؛ افراد متفرقه: ۳ نفر.

۲.۳ - گزارش سوم

محقق دیگری ترکیب ۷۲ نفره شهدای غیرهاشمی کربلا را از قبایل یمنی و نزاری این گونه بیان کرده است: از ٥٢ نفر یاران امام حسین (علیه‌السّلام)، ۳۴ نفر یمنی و ۱۸ نفـر نـزاری بودند. از این تعداد ۴ نفر از موالی بودند: ۲ نفر از وابستگان قبایل مضری و ۲ نفر از وابستگان قبایل یمنی؛ اما بایستی اینان را هم جزء قبایلی که بدان وابسته بودند برشمرد.
[۲۳] منتظر القائم، اصغر، نقش قبایل یمنی در حمایت از اهل بیت (قرن اول هجری)، ص۳۰۰.
از میان یمنی‌ها، ۱۰ نفر همدانی، ۷ نفر مذحجی، ۷ نفر از انصار، ۳ نفر ازدی، ۳ و ۲ نفر حمیری بودند و از هر یک از قبایل کنده، بجیله، کلب، طی، خزاعـه، حـضرمی و خثعم ۱ نفر در میان یاران امام حسین (علیه‌السّلام) بوده است. بنابراین بیشترین تعداد، از آن قبیلـه همدان است.
[۲۴] منتظر القائم، اصغر، نقش قبایل یمنی در حمایت از اهل بیت (قرن اول هجری)، ص۳۰۱.
از ۱۸ نفر شهدای نزاری نیز، ۵ نفر اسدی، ۵ نفر از ربیعه، ۴ نفر غفاری، ۳ نفر تمیمی و ۱ نفر فزاری بودند.
[۲۵] منتظر القائم، اصغر، نقش قبایل یمنی در حمایت از اهل بیت (قرن اول هجری)، ص۳۰۲.

هر چند در منابع، گزارش‌های مختلفی از آمار شهدای هر قبیله از یاران امام حسین (علیه‌السّلام) در روز عاشورا وجود دارد و نمی‌توان وجه جمع مناسبی میان این گزارش‌ها ارائه کرد اما به نظر می‌رسد تعداد شهدای بنی‌هاشم از سایر قبایل بیشتر باشد.


منابع آمار شهدای بنی‌هاشم را، بسیار متفاوت، و بین ۹ تا ۳۰ نفر نوشـتـه‌انـد. مشهورترین آماری که در بسیاری از منابع منعکس شده، ۱۷ نفر است.
[۲۶] ابن سعد، محمد، «ترجمة الحسین و مقتله»، فصلنامه تراثنا، ش۱۰، ص۱۹۶، ح ۳۰۵.
[۳۴] مستوفی، حمدالله، تاریخ گزیده، ص٢٦٥.
البته در بیشتر این منابع، تعداد بنی‌هاشم بدون احتساب امام حسین (علیه‌السّلام) ۱۷ نفر می‌شود. برخی از این نقل‌ها در قالب روایت از ائمه است همانند آنچه در کمال الدین شیخ صدوق و امالی شیخ طوسی نقل شده است.
در کهن‌ترین نص تاریخی، آمار شهدای بنی‌هاشم (با احتساب مسلم بن عقیل و‌ امام حسین (علیه‌السّلام)) ۲۰ نفر گزارش شـده اسـت.
[۳۷] رسانى زیدى، فضیل بن زبیر، «تسمیة من قتل مع الحسین، فصلنامه تراثنا، ش ٢، ١٤٠٦ق، ص١٤٩-١٥١.
آمارهای دیگر در‌ایـن بـاره چنین است:
بیش از ۱۰ نفـر، ١٤ نفـر،
[۴۳] مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب، ج۳، ص۷۱.
۱۶ نفـر، ۱۸ نفـر،
[۵۶] ر. ک: ابن سعد، محمد، «ترجمة الحسین و مقتله»، فصلنامه تراثنا، ش۱۰، ص۱۹۰.
۱۹ نفـر، ۲۱ نفـر، ۲۲ نفـر،
[۶۷] ابوالفرج اصفهانی، علی بن حسین، مقاتل الطالبیین، ص۹۵.
۲۳ نفر،
[۶۹] قرطبی، ابن عبدالبر، الاستیعاب، ج۱، ص٤٤٥.
٢٦ نفر،
[۷۰] وزیر، هادی بن ابراهیم، نهایة التنویه فی ازهاق التمویه، ص۱۲۸.
۲۷ نفر (با احتساب امام و مسلم بن عقیل) و ۳۰ نفر.
[۷۷] امین، سیدمحسن، اعیان الشیعه، ج۱، ص۶۱۰.
[۷۸] جعفریان، رسول، تاملی در نهضت عاشورا، ص١٤٢.



در میان یاران امام حسین (علیه‌السّلام) چند نفر از اصحاب پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) حضور داشتند و همین امر شاهد دیگری بر حقانیت و قداست بالای آن حضرت در جامعه آن روز است؛ اما مورخان، تعداد این افراد را یک گونه گزارش نکرده‌اند.
فضیل بن زبیر ۶ نفر،
[۷۹] کوفی، فضیل، «تسمیة من قتل مع الحسین»، فصلنامه تراثنا، ش ٢، ١٤٠٦ق، ص١٥٣-١٥٤.
مسعودی ۴ نفر،
[۸۰] مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج۳، ص۷۱.
و سماوی، از نویسندگان معاصر، ۵ نفر از شهدا را از اصحاب پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) معرفی کرده‌اند که مدرکی برای اثبات صحابی بودن برخی از آنان وجود ندارد. بـه هـر روی با بررسی منابع تاریخی و رجالی، نام شهیدان زیر را می‌توان در میان اصحاب یافت:

۴.۱ - انس بن حارث کاهلی

انس بْنِ حَرْث بْنِ نَبیه بْنِ کاهِل مشهور به انس بن حارث کاهلی، و انس بن کاهل اسدی منسوب به یکی از تیره‌های قبیله بنی‌اسد به نام کاهل و از اصحاب پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) و امام حسین (علیه‌السّلام) بود که در روز عاشورا به شهادت رسید. انس از صحابه پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) بود و در جنگ‌های بدر و حنین شرکت داشت.
انس بن حارث روایات بسیاری را از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نقل کرده که شیعه و سنی آن را در کتب خود گزارش کرده‌اند. از جمله احادیثی که از طریق انس روایت شده است، این سخن رسول خداست:

«انَّ ابنی هذا ـ یَعنِی الحُسَینَ (علیه‌السّلام) ـ یُقتَلُ بِاَرضٍ یُقالُ لَها: کَربَلاءُ، فَمَن شَهِدَ ذلِکَ مِنکُم فَلیَنصُرهُ. قالَ: فَخَرَجَ انَسُ بنُ الحارِثِ الی کَربَلاءَ، فَقُتِلَ مَعَ الحُسَینِ (علیه‌السلام).»

«فرزندم- اشاره به امام حسین (علیه‌السلام)- در سرزمینی به نام کربلا کشته می‌شود، هر کس تا آن هنگام زنده بود و او را درک کرد باید یاری ‌اش کند».
انس که ساکن کوفه بود؛ طبق گفته بلاذری پس از خروج از کوفه در قصر بنی ‌مقاتل، خدمت آن حضرت رسید و با ادای سوگند اظهار داشت که هدف وی از خروج از کوفه آن بوده است که همانند عبیدالله بن حر به نفع هیچ کدام امام (علیه‌السلام) و یا دشمنان) وارد جنگ نشود؛ و در ادامه افزود: «-ولی- خداوند یاری کردن تو را در قلب من افکند و به من جرات بخشید تا در این راه با تو همگام باشم.» امام حسین (علیه‌السلام) به وی نوید هدایت و امنیت داد و او را با خود همراه ساخت. او در کربلا ماموریت یافت تا پیام امام حسین (علیه‌السلام) را به عمر سعد برساند و به او‌اندرز دهد، شاید به خود آید. انس در روز عاشورا همچون دیگر یاران امام حسین (علیه‌السلام) پس از کسب اجازه از محضر آن حضرت عازم میدان جنگ شد و پس از کارزاری سخت و کشتن چهارده یا هجده تن از سپاهیان دشمن به درجه رفیع شهادت نایل آمد. در زیارت ناحیه مقدسه و رجبیّه از وی چنین یاد شده است:

«السَّلامُ عَلی‌ انَسِ بْنِ الکاهِلِ الْاَسَدی‌.»



۴.۲ - عبدالرحمان بن عبدربه

‌عبدالرحمن بن عبدربّه خَزْرَجی (منسوب به خزرج)، یکی از دو طایفه بزرگ مدینه از صحابه پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و از یاران امام علی (علیه‌السّلام) بود و یکی از شهدای کربلا است. وی را از راویان حدیث غدیر ذکر کرده‌اند.
عبدالرحمن، از شخصیت‌های بارز کوفه بود که در آنجا از مردم برای امام حسین (علیه‌السّلام) بیعت می‌ گرفت. و روز عاشورا به میدان جنگ شتافت و در نبرد نخست و به قولی پس از نماز ظهر به فیض شهادت نایل گشت.

۴.۳ - عبدالله بن یقطر

عبدالله بن یقْطُر (یقطین) یا (بقطر) از صحابه پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) (البته ابن حجر تصریح به صحابی بودن وی نکرده است؛ بلکه گفته است که عبدالله هم سن و سال حسین بن علی بوده است. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که او احتمالاً در کودکی پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را درک کرده است.) و یکی از شهدای کربلا است. مادر وی دایه امام حسین (علیه‌السّلام) بود و از وی نگهداری می‌کرد، از این‌رو وی را رضیع الحسین (همشیر حسین (علیه‌السلام)) نامیده‌اند.
هنگامی که امام حسین (علیه‌السّلام) به منزلگاه زباله رسید، پیش از آن که از کشته شدن مسلم بن عقیل (علیه‌السّلام) با خبر شود عبدالله را به سوی مسلم فرستاد، ولی وی توسط حُصین بن تمیم -در قادسیه‌- دستگیر و نزد ابن زیاد فرستاده شد. ابن زیاد فرمان داد او را از بالای قصر به زمین افکندند و به این ترتیب به شهادت رسید.
وقتی خبر شهادت فرزند یقطر به امام حسین (علیه‌السّلام) رسید خطبه‌ای خواند ضمن آن چنین فرمود: ‌ای مردم، شیعیان ما رهایمان کردند و مسلم، هانی، قیس بن مُسهر و -عبدالله‌- یقْطر کشته شدند. هر کسی از شما می‌خواهد باز گردد چنین کند. مردمی که به طمع دنیا همراه آن حضرت شده بودند از چپ و راست متفرق شدند و فقط یارانی ماندند که از حجاز همراه آن حضرت آمده بودند. در زیارت رجبیه بر وی چنین درود فرستاده شده است:

«السَّلامُ عَلی‌ عَبْدِالله بْنِ یقْطُر رَضِیعِ الحُسَین.»



۴.۴ - عمار بن ابی سلامه

عمّار بن ابی ‌سلامةدالانی (منسوب به بنی دالان، تیره‌ای از همدان از قبایل یمن که در کوفه سکنی داشتند.) از صحابه پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و از یاران امام علی (علیه‌السّلام) و امام حسین (علیه‌السّلام) و از شهدای کربلا است.
عمّار در اردوگاه‌ « نُخَیلِه» در صدد قتل عبیدالله بن زیاد برآمد ولی موفق نشد. سرانجام با ظرافت خاصی از کوفه خارج شد و به امام حسین (علیه‌السّلام) پیوست و در رکاب آن حضرت در حمله نخست سپاه عمر سعد، به شهادت رسید. در زیارت ناحیه درباره او می‌خوانیم:

«السَّلامُ عَلی عَمّارِ بْنِ ابی‌ سَلامَةِ الدَّالانی‌.»



۴.۵ - مسلم بن عوسجه

ابو حجلمسلم بن عوسجه اسدی، صحابی پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)، امام علی، امام حسن (علیهماالسلام) و از یاران امام حسین (علیه‌السلام) و از شهدای کربلا است. مسلم بن عوسجه پس از ورود مسلم بن عقیل به کوفه، به یاری‌اش شتافت و از مردم برای حمایت از امام حسین (علیه‌السلام) بیعت گرفت او هم‌چنین، کار خرید سلاح، دریافت کمک‌های مردمی و فرماندهی جنگجویان طایفه مذحج و بنی اسد را بر عهده داشت.
مسلم بن عوسجه پس از پراکنده شدن کوفیان و شهادت مسلم بن عقیل و‌ هانی بن عروه، خود را از دید سربازان عبیدالله مخفی ساخت و شبانه همراه خانواده خود از کوفه خارج گردید و در شب هفتم یا هشتم محرّم به سپاه امام حسین (علیه‌السلام) پیوست. او در شب عاشورا در پاسخ امام حسین (علیه‌السلام) که از یاران خود خواسته بود تا برای رفتن یا ماندن تصمیم بگیرند گفت: به خدا قسم اگر هفتاد مرتبه مرا بکشند، بسوزانند، ریز ریز کنند و دوباره زنده شوم هرگز از تو دست بر نمی‌دارم و جانم را فدای تو خواهم کرد، چگونه در راه تو کشته نشوم در حالی که این تنها برای یک‌بار است و عزّتی جاودانه دارد؟ در روز عاشورا مسلم بن عوسجه سرسختانه به نبرد با دشمن پرداخت و پس از چندی به شهادت رسید. بر اساس گزارش برخی منابع او ولین کشته از یاران امام حسین (علیه‌السّلام) بود.
در زیارت ناحیه مقدسه از او چنین یاد شده است:

«السلامُ علی مُسْلِم بْنِ عَوْسَجةِ الاسَدی.... وَ کنْتَ اوّلُ مَنْ شَرَی نَفْسَه و اوَّلُ شهیدٍ شَهِدَالله...»

«سلام بر تو‌ای مسلم فرزند عوسجه اسدی... تو نخستین فداکار و شهید راه خدا بودی...».

۴.۶ - نعیم بن عجلان

نُعیم (نعمان) بن عِجلان، از اصحاب رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و از یاران امام حسین (علیه‌السلام) و از شهدای کربلا است.
زمانی که امام حسین (علیه‌السّلام) به سوی عراق حرکت کرد نعیم بن عجلان از کوفه خارج شد و خود را به امام (علیه‌السّلام) رساند. او پیوسته همراه امام (علیه‌السّلام) بود تا این که در روز عاشورا در جریان حمله نخست به شهادت رسید. در زیارت ناحیه و رجبیّه درباره او می‌خوانیم:

«السَّلامُ عَلی نُعَیْمِ بْنِ الْعِجلانِ الْانْصاری‌.»



۴.۷ - هانی بن عروه

‌هانی ‌بن عروة، از اصحاب رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و حضرت علی (علیه‌السلام) و از قاریان و بزرگان کوفه به شمار می‌رفت.با ورود عبیدالله بن زیاد به شهر کوفه، مسلم برای ادامه فعالیت‌هایش، منزل مختار را ترک کرد و وارد منزل‌هانی بن عروه شد که به نظر می‌رسید، امنیتش از جاهای دیگر بیشتر بود.
پس از شهادت مسلم بن عقیل، عبید الله بن زیاد دستور داد تا‌هانی را در بازار شهر، محلی که گوسفندان را خرید و فروش می‌کردند، ببرند و گردنش را بزنند. سرانجام هـانـی بن عروه در روز ترویه (هشتم ذی الحجه) سال شصتم هجری در حالی که نود و چند سال از عمر شریف او می‌گذشت، به شهادت رسید.
امام حسین (علیه‌السلام) از شنیدن خبر شهادت مسلم و‌ هانی متاثر و‌اندوهگین شد شدند و برای آن دو دعا کردند و سپس کلمه استرجاع راخواندند.


فضیل بن زبیر شمار شهیدانی را که از موالی امام حسین (علیه‌السّلام) بوده‌اند ۳ نفر،
[۲۲۰] بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۴۰۵.
[۲۲۱] رسان، فضیل بن زبیر، «تسمیة من قبل مع الحسین»، فصلنامه تراثنا، ش٢، ١٤٠٦ق، ص١٥٢.
و ابن سعد و طبری ۲ نفر نوشته‌اند.
[۲۲۲] ابن سعد، محمد، «ترجمة الحسین و مقتله»، فصلنامه تراثنا، ش۱۰، ص۱۸۶.
فضیل ۱ نفر از شهدا را هم غلام حمزه بن عبدالمطلب معرفی کرده است.
[۲۲۴] رسان، فضیل بن زبیر، «تسمیة من قتل مع الحسین»، فصلنامه تراثنا، ش ٢، ١٤٠٦ق، ص١٥٢.

ابن شهر آشوب در این باره می‌نویسد: ۱۰ نفر از موالی حسین (علیه‌السّلام) و ۲ نفر از مـوالی امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) در کربلا شهید شدند.
یکی از محققان، تعداد موالی شهید را ۱۵ نفر، و محقق دیگری ۴ نفر نوشته است.
[۲۲۷] منتظر القائم، اصغر، نقش قبایل یمنی در حمایت از اهل بیت، ص۳۰۰.
گویا این اختلاف در آمار به علت بی‌توجهی مورخان عرب به شان و جایگـاه مـوالی بوده است، از این نظر قول ابن شهر آشوب که احصای کامل را نشان می‌دهد موجه به نظر می‌رسد.

۵.۱ - اسلم بن عمرو

بنابر گزارش مورخان متاخر اسلم بن عمرو، از موالیان امام حسین (علیه‌السّلام) و پدرش از ترکان ایران بود. اسلم همراه با کاروان اباعبدالله الحسین (علیه‌السلام) به کربلا می‌آید و در روز عاشورا به مصاف دشمن رفته و در میدان چنین رجز می‌خواند:
امیری حُسَینٌ و نِعمَ الاَمیرُسُرورُ فُؤادِ البَشیرِ النَّذیرِ

«امیر من، حسین است و چه نیکوسالاری است، مایه شادمانی دل رسول خدا است!».
البته خوارزمی که از مقتل‌نویسان متقدم است نیز، درباره جوانی تُرک، سخن به میان می‌آورد، بدون این‌که نام او را ذکر کند: «پس جوانی تُرک برای نبرد به میدان می‌آید که قاری قرآن کریم است و به زبان عربی آگاه است و او از موالی و بستگان به حسین بن علی است... او می‌جنگد، مجروح می‌شود و به زمین می‌افتد. امام حسین (علیه‌السلام) بر سر بالین وی آمد. او چشم گشود و با دیدن حضرت تبسمی کرد و آن‌گاه به سوی پروردگار خویش شتافت».

۵.۲ - جون بن حوی

در منابع از جون با عنوان‌های مختلفی چون «حویّ» «جون» «جوین» «حرّه» یا «حریره» «جون بن حریّ» و «جوین بن ابی مالک» یاد شده است.

۵.۲.۱ - اختلاف در هویت

برخی منابع جون را غلام اباذر غفاری می‌دانند که پس از وفات ابوذر در سال ۳۲ هجری جون به مدینه برگشت و در خدمت امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) و سپس در خدمت امام حسن (علیه‌السلام) و امام حسین (علیه‌السلام) در آمد. ( امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) او را از فضل بن عباس بن عبدالمطلب به مبلغ ۱۵۰ دینار خریداری نمود، و به ابوذر هدیه کرده بود.) جون همراه امام حسین (علیه‌السلام) از مدینه به کربلا آمد و در زمره یاران آن حضرت قرار گرفت. در شب عاشورا که امام (علیه‌السلام) سلاح خویش را اصلاح می‌کرد، وی در کنار امام بود. این در حالی است که [[فضیل بن زبیر]. ] و شیخ طوسی، جوین بن مالک را غیر از جون غلام ابوذر دانسته‌اند. در زیارت ناحیه از جون چنین یاد شده است:

«السَّلامُ عَلی جُونِ بْنِ حَرِیّ مَوْلی ابی‌ ذَرِ الْغَفّارِیِّ.»



۵.۲.۲ - جون در عاشورا

جون روز عاشورا از امام اجازه نبرد خواست، اما امام به او اجازه نداد، و فرمود: من به تو اذن می‌دهم که از این سرزمین بروی و جان خود را حفظ کنی، زیرا تو همراه ما آمدی تا به عافیت و خوشی برسی، پس در گرفتاری ما خود را مبتلا مساز. جون گفت: ‌ای پسر پیغمبر آیا سزاوار است که من در زمان خوشی و نعمت نان‌خور شما باشم، ولی در سختی‌ها شما را تنها بگذارم؟ درست است که بوی بد، نژاد پست و رنگ سیاه دارم، ولی شما بر من منّت بگذار و مرا به آسایش جاویدان بهشتی برسان تا بدنم خوشبو، نژادم شریف، و رویم سفید شود. نه، هرگز! به خدا قسم از شما دور نمی‌شوم تا این‌که خون سیاه خویش را با خون پاک شما درآمیزم! و به این ترتیب امام به او اجازه نبرد داد. جون در میدان نبرد چنین رجز می‌خواند:
کَیْفَ یَریَ الْفجَّارُ ضَرْبَ الاَسْوَدِبِالْمُشْرِفِی الْقاطِعِ الْمُهَنَّدِ

«چگونه می‌بینند گنهکاران، ضربت شمشیر مشرفی هندی و برّان غلام سیاه را.»
بِالسَّیْفِ صَلْتاً عَنْ بَنی‌ مُحَمَّدٍاَذُبُّ عَنْهُمْ بِاللِّسانِ وَالْیَدِ

«که با دست و زبان از فرزندان پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) دفاع می‌کنم؟»
اَرْجُو بِذاکَ الْفَوْزَ عِنْدَ الْمَوْرِدِمِنَ الالهِ الْواحِدِ الْمُوَحَّدِ

«امید به شفاعت و نجات از یگانه شفیع نزد خدای یکتا (رسول اکرم) دارم.»

۵.۲.۳ - شهادت

به گفته برخی از معاصرین جون ۲۵ تن از دشمن را به هلاکت رساند، سپس خود به شهادت رسید.
امام (علیه‌السلام) در کنار او ایستاد و گفت: «خدایا صورتش را سفید گردان، بوی او را پاکیزه و خوشبو گردان، او را با محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) محشور کن و میان او و خاندان پیامبر آشنایی برقرار ساز.» امام باقر (علیه‌السلام) از پدرش امام زین‌العابدین (علیه‌السلام) نقل می‌کند که پس از گذشت ده روز از شهادت جون، بدن او بوی مشک می‌داد.

۵.۳ - رافع بن عبدالله

بنابر گزارش برخی منابع رافع بن عبدالله، یکی از وابستگان قبیله شَنُوئَة و از شهیدان کربلا است. بر اساس گفته برخی کتاب‌های تاریخی متاخر، رافع، وابسته به قبیله ازد و همراه مسلم ازدی است. روز عاشورا به اردوی امام حسین (علیه‌السلام) می‌پیوندد. «مسلم ازدی» کمی پیش از ظهر عاشورا به شهادت می‌رسد. رافع بعد از نماز ظهر و پس از شهادت « حبیب بن مظاهر»، پس از به هلاکت رساندن شماری از سپاهیان دشمن، به شرف شهادت نایل گردید.

۵.۴ - زاهر بن عمرو کندی

زاهر بن عمرو کندی، آزادشده « عمرو بن حمق خزاعی» و یکی از شهدای کربلا است. « محمد بن سنان زاهری»، محدث معروف شیعی، از نسل اوست. البته برخی منابع نام وی را «زاهد» گفته‌اند. زاهر در سال شصتم هجری در موسم حجّ به محضر امام حسین (علیه‌السلام) شرفیاب شد و همراه آن حضرت به کربلا آمد، و روز عاشورا، در حمله نخست افتخار شهادت یافت.
در زیارت منسوب به ناحیه مقدسه و زیارت رجبیه بر وی چنین درود فرستاده شده است:

«السَّلامُ عَلی زَاهِرٍ مَولَی‌ عَمْروِ بْنِ الْحمق.»



۵.۵ - نصر بن ابی‌ نیزر

از دیگر افرادی که در برخی کتاب‌های تاریخی با عنوان «ابناء بعض ملوک الاعاجم‌» (نوادگان پادشاهان عجم) نام برده‌اند، نصر بن ابی‌نیزر است.
وی از خدمت‌گزاران و یاران امام علی، امام حسن و امام حسین (علیهم‌السّلام) به شمار می‌رفت. نصر جنگجویی شجاع بود. او جزء سواره نظام لشکر امام حسین (علیه‌السّلام) محسوب می‌شد تا این که اسبش پی شد، پس پیاده به نبرد پرداخت تا این که در راه دفاع از مولای خویش شربت شهادت نوشید. برخی از منابع شهادت او را در جریان حمله نخست بیان کرده‌اند.

۵.۶ - واضح ترکی

واضح ترکی یکی از یاران امام حسین (علیه‌السلام) بود و در کربلا در رکاب ایشان به شهادت رسید. برخی منابع او را غلام حر بن یزید ریاحی و خوارزمی و دیگران او را از موالیان امام حسین (علیه‌السّلام) دانسته‌اند.
او از مردان شجاع و قاریان قرآن و عالم به زبان عرب به شمار می‌آمد. بر اساس گزارش برخی منابع او پس از کشتن هفتاد نفر از سپاهیان دشمن، بر اثر جراحاتی که بر او وارد شد بر زمین افتاد. در آن حال به امام حسین (علیه‌السّلام) استغاثه کرد و از او مدد طلبید. امام (علیه‌السّلام) با شتاب خود را به بالین او رساند و او را در آغوش کشیده و صورت به صورتش نهاد. واضح که در حال جان دادن بود. از روی شوق به خود می‌بالید و می‌گفت: چه کسی همانند من است در حالی که پسر رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) صورتش را بر صورتم گذارده است، سپس روحش از قفس تن بیرون رفت و به ملکوت اعلی پیوست.

۵.۷ - قارب بن عبدالله

قارب بن عبدالله دُئِلی از یاران امام حسین (علیه‌السلام) یکی از شهدای موالی کربلا است. برخی وی را دیلمی نیز گفته‌اند.
قارب از یاران باوفای امام حسین (علیه‌السلام) بود، پدرش عبدالله بن ارَیْقِطْ یا ارَیْقِدْ دُئلی لیثی هنگام هجرت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و آله‌وسلم) از مکه به مدینه راه‌بلدی آن حضرت را بر عهده داشت. مادرش فُکَیْهِة - کنیز امام حسین (علیه‌السلام)و در خدمت رباب، همسر آن حضرت بود. حضرت امام حسین (علیه‌السلام) فکیهه را به همسری عبدالله بن اریقط درآورد و قارب حاصل این ازدواج بود. از این رو وی را غلام امام حسین (علیه‌السلام) به شمار آورده‌اند.
قارب و مادرش فکیهه همراه کاروان حسینی از مدینه به کربلا آمدند و او در رکاب امام (علیه‌السّلام) نبرد کرد تا اینکه سرانجام در پیش ظهر عاشورا و در جریان حمله نخستین به شهادت رسید. در زیارت ناحیه مقدسه از وی نامی برده شده است آن‌جا که امام جواد (علیه‌السّلام) در این زیارت می‌فرمایند:

«السَّلامُ عَلی قارِبٍ مَولَی الحُسَینِ بنِ عَلِیٍّ.»



۵.۸ - منجح بن سهم

منجح بن سهم، غلام امام حسین (علیه‌السلام) از شهدای موالی کربلا است.منجح در روز عاشورا شجاعانه جنگید و سرانجام نیز به دست حسان بن بکر حنظلی به شهادت رسید. در زیارت شهدا ویژه ماه رجب می‌خوانیم:

«السَّلامُ عَلی مُنجِحٍ مَولَی الحُسَینِ بنِ عَلِیٍّ.»



۵.۹ - شوذب بن عبدالله

شوذب بن عبدالله همدانی، طبق برخی نقل‌ها غلام عابس بن ابی شبیب شاکری بوده که در کربلا به شهادت رسیده است. شوذب، مردی عابد، مخلص و از کسانی بود که برای شیعیان کوفه از امام علی (علیه‌السلام)، حدیث نقل می‌کرد. او همچنین جنگجوی نام‌آوری بود که در جنگ‌های سه‌گانه امام علی (علیه‌السلام) یعنی جمل، صفین و نهروان شرکت کرد.
[۳۳۴] موسوی زنجانی، ابراهیم، وسیلة الدارین، ج۱، ص۱۵۴.

در روز عاشورا پس از شهادت حنظلة بن سعد شبامی، عابس بن ابی شبیب شاکری به همراه شوذب بن عبدالله، از هم پیمانان و وابستگان بنی شاکر، به حضور امام حسین رسیدند. عابس به شوذب گفت: ‌ای شوذب چه تصمیمی گرفته‌ای؟ (می‌خواهی چه کنی؟) شوذب گفت: چه می‌کنم؟! به همراه تو در رکاب فرزند دختر رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) می‌جنگم تا کشته شوم. عابس گفت: گمان من هم همین بود، اما نخست نزد ابی عبدالله برو (و از او اجازه بگیر تا تو جزء یاران او گردی) و او ( جهاد و شهادت) تو را مانند دیگر یاران خود، به حساب خدا بگذارد، و من هم تو را به حساب خدا بگذارم (تا اجری ببرم)؛ زیرا در این ساعت اگر کس دیگری با من بود، که از تو به من نزدیک‌تر بود، دوست می‌داشتم برود و جلوی چشمانم به شهادت برسد، تا او را به حساب خدا بگذارم (و اجری ببرم) امروز روزی است که هر قدر می‌توانیم، باید به دنبال اجر و پاداش باشیم؛ زیرا بعد از این روز، دیگر جای عمل نیست، و فقط حساب است.
شوذب نزد امام حسین (علیه‌السّلام) رفت و بر امام (علیه‌السّلام) سلام کرد و (پس از کسب اجازه) به میدان رفت و دلاورانه جنگید و پس از به هلاکت رسانیدن گروهی از دشمن خود نیز به فیض بزرگ شهادت نایل گشت.
در زیارت ناحیه مقدسه امام (علیه‌السّلام) و رجبیّه از وی چنین یاد شده است:

«السَّلامُ عَلی شَوذَبٍ مَولی شاکِرٍ.»

و

«السَّلامُ عَلی سُوَیدٍ مَولی شاکِرٍ.»



۵.۱۰ - شبیب غلام حارث

سیره‌نویسان و مقتل‌نگاران پیشین از وی نامی به میان نیاورده‌اند. تنها برخی از متاخرین، وی را فرزند عبدالله بن شَکَل بن حی بن جدْیه و از اصحاب پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) دانسته و می‌نویسند: «شَبیب از کوفیان نامدار و با فضیلت بود که در جنگ ‌های جمل، صفّین و نهروان شرکت کرد و در رکاب امام علی (علیه‌السّلام) شمشیر زد.»
شَبیب همراه سیف بن حارث و مالک بن عبدالله به کربلا آمد و در روز عاشورا به فیض شهادت نایل گشت.
[۳۴۵] موسوی زنجانی، ابراهیم، وسیلة الدارین، ج۱، ص۱۵۵.
در زیارت ناحیه بر او چنین درود فرستاده شده است:

«السَّلامُ عَلی شَبیبِ بنِ الحارِثِ بنِ سَریعٍ.»



۵.۱۱ - سعد بن‌ عبدالله‌

سعد بن عبدالله غلام عمر (عمرو) بن خالد اسدی صیداوی و از شهیدان کربلا است. شیخ طوسی او را در شمار اصحاب امام حسین (علیه‌السّلام) ذکر کرده است. وی فردی بزرگوار، بلندهمت و شریف بود. در کوفه زندگی می‌کرد و پس از شهادت مسلم بن عقیل (علیه‌السّلام) همراه مولایش و چند نفر دیگر از شیعیان برای یاری امام حسین (علیه‌السّلام) از کوفه خارج شد و در « عذیب الهجانات» به آن حضرت پیوست. در آن هنگام، کاروان امام (علیه‌السّلام) در محاصره لشکر حرّ قرار داشت. حرّ خواست مانع پیوستن اینان به امام حسین (علیه‌السّلام) شود، اما با حمایت قاطعانه امام از آنها، از تصمیم خود منصرف شد.
سعد و همراهانش روز عاشورا، در آغاز کارزار به دشمن حمله بردند و در جریان نبرد، در محاصره آنان قرار گرفتند. حضرت عباس (علیه‌السّلام) به یاریشان شتافت و آنان را، که مجروح بودند، از محاصره رهانید. هنوز به خیمه‌ها نرسیده بودند که دشمن بار دیگر به آنها نزدیک شد. آنان نیز وارد جنگ شدند و در ادامه نبرد همگی در یک جا به شهادت رسیدند. پس از شهادت سعد و همراهانش، امام حسین (علیه‌السّلام) چندین بار برای آنان طلب رحمت کرد.
در زیارت ناحیه نام غلام عمر بن خالد صیداوی، سعید ذکر شده و چنین آمده است:

«السَّلامُ عَلی عُمَرَ بْنِ خالِدِ الصِّیْداوی، السَّلامُ عَلی سَعید مَوْلاهُ.»

«سلام بر عمر بن خالد صیداوی، سلام بر سعید غلام او.» ولی در زیارت رجبیه از سعید به عنوان غلام عمرو بن خلف یاد شده است:

«السَّلامُ عَلی عَمروِ بْنِ خَلَفٍ و سَعید مَوْلاهُ.»

«سلام بر عمرو بن خلف و غلام او سعید.»

۵.۱۲ - سعد بن حرث

برای «سعد» در مآخذ کهن، به عنوان صحابی امام حسین (علیه‌السّلام) و شهید کربلا نام و نشانی ذکر نشده است. تنها شماری از منابع متاخّر، او را از موالی و اصحاب امام حسین (علیه‌السّلام) دانسته‌ و گفته‌اند که با آغاز نهضت حسینی، با آن حضرت به مکه و از آنجا به کربلا آمد و در پیکار روز عاشورا به شهادت رسید.

۵.۱۳ - جابر بن حجاج

جابر بن حجاج بن رئاب النّعمان بن سنان بن عبید بن عدی، غلام عامر بن نهشل تیمی از بنی تیم الله ثعلبه است. وی فردی شجاع و دلاور بود که در روز عاشورا در کربلا حضور یافت و پیش از ظهر، در حمله نخست به فیض شهادت نایل آمد.
مامقانی گوید: وی از جمله کسانی بود که در کوفه با مسلم (علیه‌السّلام) بیعت کرد و پس از شهادت او میان قبیله خویش پنهان شد، و پس از آگاهی بر ورود امام حسین (علیه‌السلام) به کربلا به لشکر عمرسعد پیوست و همراه آنها عازم کربلا شد و در آنجا به صف یاران امام ‌حسین (علیه‌السلام) پیوست.

۵.۱۴ - سالم مولی عامر

سالم مولی عامر بن مسلم یکی از شهدای موالی کربلا است. وی همراه مولایش، عامر بن مسلم، و جمعی از شیعیان بصره به یاری امام حسین (علیه‌السّلام) شتافت. در مکه به جمع یاران آن حضرت پیوست و با آنها به کربلا آمد، و روز عاشورا در هنگامه نبرد به درجه رفیع شهادت نایل گردید.
از وی در زیارت منسوب به ناحیه مقدسه چنین یاد شده است:

«السَّلامُ عَلی سالِم مَولَی‌ عامِرِ بْنِ مُسْلِمٍ.»



۵.۱۵ - سالم مولی بنی مدینه

سالم فرزند عمرو بن عبدالله بن ثابت بن نعمان بن امیة بن امرؤالقیس بن ثعلبه، غلام بنی ‌مدینه کلبی است. او سوارکار و از شیعیان شجاع کوفه بود.
هنگام ورود حضرت مسلم (علیه‌السّلام) به کوفه با ایشان بیعت کرد، ولی پس از تنها ماندن آن بزرگوار، او و جمعی دیگر از شیعیان کوفه توسط کثیر بن شهاب دستگیر شدند. امّا سالم متواری و در میان طایفه خود مخفی شد. چون خبر ورود امام حسین (علیه‌السّلام) به کربلا را شنید، به یاری سیّدالشهدا (علیه‌السّلام) و یارانش شتافت. و در روز عاشورا در جمع برادران شهیدش جای گرفت. برخی از مورّخان معاصر، وی را از شهیدان حمله نخست دانسته ‌اند. .
در زیارت منسوب به ناحیه مقدّسه امام (علیه‌السّلام) از او چنین یاد شده است:

«السَّلامُ عَلی سالِمٍ مَولَی ابنِ المَدَنِیَّةِ الکَلبِیِ.»




ام وهب، نام یکی یا دو تن از زنان حاضر در کربلا بوده است. شخصیت این بانوی شجاع در منابع تاریخی آشفته گزارش شده است. به همین جهت برخی از مورخان در ذکر ماجرای وهب بن عبدالله بن حباب و عبدالله بن عمیر دچار خلط شده‌اند. بعضی تنها یک ‌ام‌وهب را ذکر کرده و داستان او را صورت آمیخته به هم آورده‌اند؛ به همین سبب هویت این بانوی شجاع در منابع تاریخی با ابهاماتی گزارش شده است. با اتکا به شواهد تاریخی معتبر، به نظر می‌رسد که دو زن با کنیه "ام وهب" در واقعه کربلا حضور داشته‌اند و این دو نفر با هم متفاوت‌اند. شاید علت خلط مبحث، نام ‌ام‌ وهب باشد که هر دو به این کنیه معروف بودند.

۶.۱ - ام وهب همسر عبدالله کلبی

یکی از زنان مکنی به کنیه ام وهب، همسر ابو وهب، عبدالله بن عُمَیر کلبی؛ از اصحاب امیرالمؤمنین و امام حسین (علیهماالسلام) است. او پس از شهادت همسرش بر بالین او حاضر شد و توسط رستم غلام شمر به شهادت رسید. منابع تاریخی شهادت وی را چنین گزارش داده‌اند:
پس از شهادت عبدالله بن عمیر توسط هانی بن ثبیت حضرمی و بکیر بن حَی تَمیمی همسر عبدالله از خیمه بیرون آمد و به طرف همسرش رفت و بالای سر وی نشست تا خاک از چهره وی پاک بنماید؛ در آن حال می‌گفت: بهشت بر تو مبارک باد. شمر به غلامش رستم گفت: با عمود خیمه بر سر وی بکوب. او با عمود خیمه سر وی را شکافت؛ که درجا جان سپرد.

۶.۲ - ام وهب مادر وهب نصرانی

ا‌ز دیگر زنان حاضر در کربلا ام‌ وهب، مادر وَهْب بن حباب (جناب) کلبی بود که به همراه پسر و عروسش به کربلا وارد شده بود. او زنی مسیحی بود که به همراه فرزندش وهب، خدمت امام حسین (علیه‌السلام) آمد و مسلمان شد.
پس از شهادت وهب، دشمنان سر او را از بدن جدا کردند و سپس آن را به سمت اردوگاه امام (علیه‌السلام) پرتاب کردند. ‌ام وهب، سر فرزند را برداشت و آن را به سمت دشمن انداخت. سر وهب به مردی از سپاه دشمن اصابت کرد و او را کشت. سپس ‌ام وهب شمشیری برداشت و به سوی میدان شتافت. امام او را مورد خطاب قرار داد و فرمود: «ام وهب (برگرد و) جای خود بنشین؛ خداوند جهاد را از شما زنان برداشته است. همانا تو و فرزندت، همراه جدم رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) در بهشت خواهید بود».
در روایتی دیگر آمده که وهب پس از مدتی مبارزه به اسارت دشمن درآمد و به دستور عمر بن سعد گردن زده شد. سر مطهر او را به سمت اردوگاه امام (علیه‌السلام) پرتاب کردند، پس مادر وهب سر او را برداشت و بوسید و سپس سر را به سوی دشمن پرتاب کرد و آن‌گاه عمود خیمه‌ای را برداشت و به سوی دشمن حمله برد و دو تن از آنان را کشت. امام (علیه‌السلام) به او فرمود: «ای‌ام وهب برگرد خداوند جهاد را از شما زنان برداشته است. همانا تو و فرزندت، همراه جدم رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) در بهشت خواهید بود؛ به‌درستی که خداوند جهاد را از شما زنان برداشته است». او بازگشت در حالی که می‌گفت: «پروردگارا امیدم را ناامید مکن». امام (علیه‌السلام) فرمود: «خداوند امیدت را ناامید نخواهد کرد؛ همانا تو و فرزندت، با رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) محشور خواهید بود».
از آنجا که برخی متون مربوط به وَهْب، مشابهت‌ها و مشترکاتی با متون مربوط به عبداللّه بن عُمَیر دارند؛ همین باعث شده تا برخی محقّقان، معتقد شوند که وَهْب نصرانی، وجودِ خارجی نداشته و در واقع، همان عبداللّه بن عُمَیر است که نامش بر اثر خلط، شخص یا اشخاص دیگری پدید آمده‌اند در حالی که تفاوت‌های فاحشی هم بین این دو ماجرا وجود دارد. بنابراین، ضمن آن که سخن برخی محقّقان، مبنی بر دو نفر بودن آنها امکان دارد و دلایل بر یک نفر بودن آنها در حدّ اطمینان‌آوری نیست و دو نفر بودن آنها، بعید نیست، بویژه بحث نصرانی بودن وَهْب که در برخی منابع آمده، با عبد اللّه بن عُمَیر که از یارانِ نامی امام حسین (علیه‌السّلام) است، به هیچ وجه، قابل جمع نیست.

۶.۳ - جمع‌بندی

بنابراین تنها زن شهید در کربلا «ام وهب» همسر عبدالله بن عمیر کلبی بوده است. وی پس از شهادت همسرش بر بالین او حاضر شد و توسط رستم غلام شمر به شهادت رسید.


۱. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص٤٢٢.    
۲. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد، ج۲، ص۹۵.    
۳. ابن اعثم، احمد، کتاب الفتوح، ج۵، ص۱۰۱.    
۴. تمیمی مغربی، قاضی نعمان، شرح الاخبار، ج۳، ص۱۵۵.    
۵. رازی، ابن مسکویه، تجارب الامم، ج۲، ص۷۵.    
۶. طبری، محمد بن جریر، دلائل الامامة، ص۱۷۸.    
۷. نیشابوری، ابن فتال، روضة الواعظین، ص١٨٤.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری باعلام الهدی، ج۱، ص۴۵۷.    
۹. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین، ج۲، ص۶.    
۱۰. ابن جوزی، عبدالرحمن، المنتظم فی تاریخ الملوک و الامم، ج۵، ص۳۳۹.    
۱۱. سبط ابن جوزی، یوسف، تذکره الخواص، ج۲، ص۱۶۰.    
۱۲. ابن کثیر، اسماعیل، البدایة و النهایة، ج۸، ص۱۹۲.    
۱۳. ابن سعد، محمد، «ترجمة الحسین و مقتله»، فصلنامه تراثنا، ش ۱۰، ص١٨٤.
۱۴. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۴۵۵.    
۱۵. رازی، ابن مسکویه، تجارب الامم، ج۲، ص۸۱.    
۱۶. طبرسی، فضل بن حسن، تاج الموالید، ص۳۱.    
۱۷. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین، ج۲، ص٤٤.    
۱۸. ابن کثیر، اسماعیل، البدایة و النهایة، ج٨، ص٢٠٥.    
۱۹. رسان، فضیل بن زبیر، «تسمیة من قتل مع الحسین»، فصلنامه تراثنا، ش ٢، ١٤٠٦ق، ص١٥٢-١٥٦.
۲۰. محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب ائمة الزیدیة، ج۱، ص۲۱۰-۲۱۲.
۲۱. سماوی، محمد، ابصار العین فی انصار الحسین، ص۲۲۹.    
۲۲. سماوی، محمد، ابصار العین فی انصار الحسین، ص٤٩-٢١٨.    
۲۳. منتظر القائم، اصغر، نقش قبایل یمنی در حمایت از اهل بیت (قرن اول هجری)، ص۳۰۰.
۲۴. منتظر القائم، اصغر، نقش قبایل یمنی در حمایت از اهل بیت (قرن اول هجری)، ص۳۰۱.
۲۵. منتظر القائم، اصغر، نقش قبایل یمنی در حمایت از اهل بیت (قرن اول هجری)، ص۳۰۲.
۲۶. ابن سعد، محمد، «ترجمة الحسین و مقتله»، فصلنامه تراثنا، ش۱۰، ص۱۹۶، ح ۳۰۵.
۲۷. خلیفة بن خیاط، تاریخ خلیفة بن خیاط، ص۱۷۹.    
۲۸. صدوق، محمد بن علی، کمال الدین و تمام النعمة، ص۳.    
۲۹. صدوق، محمد بن علی، الامالی، ص۶۹۵.    
۳۰. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد، ج٢، ص١٢٦-١٢٥.    
۳۱. طوسی، محمد بن حسن، الامالی، ص١٦٢.    
۳۲. طبری، ابوجعفر، بشارة المصطفی، ص٢٧٦.    
۳۳. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین، ج۲، ص۵۳.    
۳۴. مستوفی، حمدالله، تاریخ گزیده، ص٢٦٥.
۳۵. ابن کثیر، اسماعیل، البدایة و النهایة، ج۸ ص٢٠٥.    
۳۶. حنبلی، ابن عماد، شذرات الذهب، ج۱، ص٢٧٤.    
۳۷. رسانى زیدى، فضیل بن زبیر، «تسمیة من قتل مع الحسین، فصلنامه تراثنا، ش ٢، ١٤٠٦ق، ص١٤٩-١٥١.
۳۸. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۳۸۹.    
۳۹. ابن جوزی، عبدالرحمن، المنتظم، ج۵، ص۳۴۰.    
۴۰. عسقلانی، ابن حجر، تهذیب التهذیب، ج۲، ص۳۵۳.    
۴۱. اصفهانی، ابونعیم، حلیة الاولیاء، ج۳، ص۱۳۸.    
۴۲. ابن عساکر، علی بن حسن، تاریخ دمشق، ج۴۱، ص۳۸۶.    
۴۳. مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب، ج۳، ص۷۱.
۴۴. اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمة، ج۲، ص٣١٤.    
۴۵. ابوعمرو، خلیفه بن خیاط، تاریخ خلیفه بن خیاط، ص۱۷۹.    
۴۶. طبرانی، ابوالقاسم، المعجم الکبیر، ج۳، ص۱۱۸.    
۴۷. ابن عبدربه، احمد، العقد الفرید، ج۵، ۱۳۲.    
۴۸. علوی عمری، علی بن محمد، المجدی فی انساب الطالبیین، ص۱۹۶.    
۴۹. ابن عساکر، علی بن حسن، ترجمة الامام الحسین من تاریخ مدینة دمشق، ص۳۵۰.    
۵۰. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین، ج۲، ص٥٢.    
۵۱. ذهبی، شمس الدین، تاریخ الاسلام، ج۵، ص۵.    
۵۲. ذهبی، شمس الدین، تاریخ الاسلام، ج۵، ص١٤.    
۵۳. ابن کثیر، اسماعیل، البدایة و النهایة، ج۸ ص١٨٤.    
۵۴. ابن کثیر، اسماعیل، البدایة و النهایة، ج۸ ص٢٠٥.    
۵۵. حنبلی، ابن عماد، شذرات الذهب، ج۱، ص٢٧٤.    
۵۶. ر. ک: ابن سعد، محمد، «ترجمة الحسین و مقتله»، فصلنامه تراثنا، ش۱۰، ص۱۹۰.
۵۷. صدوق، محمد بن علی، عیون اخبار الرضا (علیه‌السّلام) ج۲، ص٢٦٨.    
۵۸. صدوق، محمد بن علی، الامالی، ص۱۹۲.    
۵۹. طبرسی، فضل بن حسن‌، تاج الموالید، ص۳۲.    
۶۰. نویری، شهاب‌الدین، نهایة الارب فی فنون الادب، ج۲۰، ص۴۶۷.    
۶۱. طبری، عمادالدین، کامل بهایی، ج۲، ص۳۷۲.    
۶۲. تمیمی مغربی، قاضی نعمان، شرح الاخبار، ج۳، ص۱۶۸.    
۶۳. سبط ابن جوزی، یوسف، تذکرة الخواص، ص۲۲۹.    
۶۴. هیتمی، ابن حجر، الصواعق المحرقة، ج۲، ص۵۷۷.    
۶۵. سبط ابن جوزی، یوسف، تذکرة الخواص، ص۲۲۹.    
۶۶. هیتمی، ابن حجر، الصواعق المحرقة، ج۲، ص۵۷۷.    
۶۷. ابوالفرج اصفهانی، علی بن حسین، مقاتل الطالبیین، ص۹۵.
۶۸. دولابی، محمد بن احمد، الذریة الطاهرة، ص۱۳۳-۱۳۴.    
۶۹. قرطبی، ابن عبدالبر، الاستیعاب، ج۱، ص٤٤٥.
۷۰. وزیر، هادی بن ابراهیم، نهایة التنویه فی ازهاق التمویه، ص۱۲۸.
۷۱. ابن شهر آشوب، محمد بن علی، مناقب آل ابی طالب، ج۴، ص۱۱۲.    
۷۲. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین، ج۲، ص۵۳.    
۷۳. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۴۵، ص٦٢-٦٣.    
۷۴. طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد، ص۷۸۲.    
۷۵. ابن مشهدی، ابوعبدالله، المزار الکبیر، ص٤٧٤.    
۷۶. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۴۵، ص۶۳.    
۷۷. امین، سیدمحسن، اعیان الشیعه، ج۱، ص۶۱۰.
۷۸. جعفریان، رسول، تاملی در نهضت عاشورا، ص١٤٢.
۷۹. کوفی، فضیل، «تسمیة من قتل مع الحسین»، فصلنامه تراثنا، ش ٢، ١٤٠٦ق، ص١٥٣-١٥٤.
۸۰. مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج۳، ص۷۱.
۸۱. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۲۲۱.    
۸۲. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۹.    
۸۳. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۱۱، ص۲۲۷.    
۸۴. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل، ج۱، ص۲۶.    
۸۵. بخاری، محمد بن اسماعیل، تاریخ الکبیر، ج۲، ص۳۰.    
۸۶. طوسی، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ص۹۹.    
۸۷. حلی، ابن نما، مثیرالاحزان، ص۶۳.    
۸۸. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۳۴۶.    
۸۹. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۸.    
۹۰. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۷۱.    
۹۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۹۸، ص۲۷۲.    
۹۲. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۹.    
۹۳. مقرم، عبد الرزاق، مقتل الحسین، ص۲۵۲.    
۹۴. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۱۱، ص۲۳۰.    
۹۵. مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین، ص۲۵۳.    
۹۶. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ص۳۷۷.    
۹۷. ابن عبدالبر، یوسف، الاستیعاب، ج۱، ص۱۱۲.    
۹۸. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابه، ج۱، ص۱۴۶.    
۹۹. عسقلانی، ابن حجر، الاصابه فی تمییز الصحابه، ج۱، ص۲۷۱.    
۱۰۰. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۹.    
۱۰۱. بخاری، محمد بن اسماعیل، تاریخ کبیر، ج۲، ص۳۰.    
۱۰۲. ابن حبان، محمد، الثقات، ج۴، ص۴۹.    
۱۰۳. ابن عبدالبر، یوسف، الاستیعاب، ج۱، ص۱۱۲.    
۱۰۴. ابن عساکر، علی بن حسین، تاریخ مدینة دمشق، ج۱۴، ص۲۲۳.    
۱۰۵. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابه، ج۱، ص۱۲۲.    
۱۰۶. صفدی، خلیل بن ایبک، الوافی بالوفیات، ج۹، ص۲۳۹.    
۱۰۷. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة، ج۱، ص۲۷۰.    
۱۰۸. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۹.    
۱۰۹. مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین، ص۲۵۲-۲۵۳.    
۱۱۰. ابن اثیر،عزالدین، اسد الغابه، ج۱، ص۱۲۳.    
۱۱۱. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۷۵.    
۱۱۲. محلاتی، ذبیح الله، فرسان الهیجاء، ج۱، ص۶۰.    
۱۱۳. ابن شهرآشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۵۱.    
۱۱۴. صدوق، محمد بن علی، الامالی، ص۲۲۵.    
۱۱۵. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ص۳۷۸.    
۱۱۶. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۳۴۶.    
۱۱۷. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۸.    
۱۱۸. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۴۰۵.    
۱۱۹. طوسی، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ص۲۱.    
۱۲۰. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۴، ص۷۸.    
۱۲۱. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الملهوف، ج۱، ص۱۵۴- ۱۵۵.    
۱۲۲. حلی، ابن نما، مثیرالاحزان، ج۱، ص۳۹.    
۱۲۳. کوفی، فضیل، تسمیة من قتل مع الحسین، ج۱، ص۲۷.    
۱۲۴. سمعانی، عبدالکریم، الانساب، ج۵، ص۱۱۹.    
۱۲۵. طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ج۱، ص۱۰۳.    
۱۲۶. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۷۷.    
۱۲۷. کوفی، فضیل، تسمیة من قتل مع الحسین، ج۱، ص۲۷.    
۱۲۸. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۵۷.    
۱۲۹. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابه، ج۳، ص۴۶۵.    
۱۳۰. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۵۷.    
۱۳۱. شمس الدین، محمد مهدی، انصار الحسین، ج۱، ص۹۷.    
۱۳۲. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۷۷.    
۱۳۳. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۵۷-۱۵۸.    
۱۳۴. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۷۸.    
۱۳۵. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۷۸.    
۱۳۶. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابه، ج۳، ص۳۰۷.    
۱۳۷. ابن اثیر، عزالدین، الکامل فی التاریخ، ج۴، ص۴۲.    
۱۳۸. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۳۹۸.    
۱۳۹. ابصار العین، محمد بن طاهر سماوی، ج۱، ص۹۳.    
۱۴۰. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۵، ص۸.    
۱۴۱. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۳۲.    
۱۴۲. طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ج۱، ص۱۰۳.    
۱۴۳. مفید، محمد بن نعمان، ارشاد، ج۲، ص۷۰.    
۱۴۴. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۳۹۸.    
۱۴۵. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۹۳-۹۴.    
۱۴۶. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۳۹۸.    
۱۴۷. مفید، محمد بن نعمان، ارشاد، ج۲، ص۷۰-۷۱.    
۱۴۸. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۶۸-۱۶۹    
۱۴۹. کوفی، فضیل، تسمیة من قتل، ج۱، ص۲۶.    
۱۵۰. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۳۹۸.    
۱۵۱. طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ج۱، ص۱۰۳.    
۱۵۲. مفید، محمد بن نعمان، ارشاد، ج۲، ص۷۰-۷۱.    
۱۵۳. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۹۶.    
۱۵۴. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۹۳-۹۴.    
۱۵۵. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال، ج۳، ص۳۴۶.    
۱۵۶. کوفی، فضیل، تسمیة من قتل، ج۱، ص۳۰.    
۱۵۷. شمس‌ الدین، محمد مهدی، انصار الحسین، ج۱، ص۱۰۱.    
۱۵۸. کحاله، رضا، معجم قبایل العرب، ج۳، ص۱۲۲۵.    
۱۵۹. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة، ج۵، ص۱۰۷.    
۱۶۰. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۶۰.    
۱۶۱. طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ج۱، ص۱۰۳.    
۱۶۲. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۸۰.    
۱۶۳. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۶۰.    
۱۶۴. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال، ج۳، ص۷۹.    
۱۶۵. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۵، ص۱۰۷.    
۱۶۶. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۰۷.    
۱۶۷. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابة، ج۴، ص۳۹۶.    
۱۶۸. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۰۸.    
۱۶۹. شمس‌الدین، محمد مهدی، انصار الحسین، ص۱۰۸.    
۱۷۰. محلاتی، ذبیح‌الله، فرسان الهیجاء، ج۲، ص۱۵۶.    
۱۷۱. محلاتی، ذبیح‌ الله، فرسان الهیجاء، ج۲، ص۱۵۶.    
۱۷۲. زرکلی، خیر‌ الدین، الاعلام، ج۷، ص۲۲۲.    
۱۷۳. محلاتی، ذبیح‌الله، فرسان الهیجاء، ج۲، ص۱۵۶.    
۱۷۴. ابن اثیر، عزالدین، الکامل فی التاریخ، ج۴، ص۳۰.    
۱۷۵. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الطبری، ج۴، ص۲۷۵.    
۱۷۶. شمس‌الدین، محمد مهدی، انصار الحسین، ص۱۰۸.    
۱۷۷. نویری، احمد بن عبد الوهاب، نهایة الارب فی فنون الادب، ج۲۰، ص۳۹۷.    
۱۷۸. دینوری، احمد بن داود، الاخبار الطوال، ص۲۳۸.    
۱۷۹. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۰۹.    
۱۸۰. ابن اثیر، عزالدین، الکامل فی التاریخ، ج۴، ص۵۸.    
۱۸۱. ابن مسکویه، احمد بن محمد، تجارب الامم و تعاقب الهمم، ج۲، ص۷۵.    
۱۸۲. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الطبری، ج۴، ص۳۱۸۹.    
۱۸۳. نویری، احمد بن عبد الوهاب، نهایة الارب فی فنون الادب، ج۲۰، ص۴۳۵.    
۱۸۴. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین، ج۱، ص۳۵۰.    
۱۸۵. ابن اعثم، احمد، الفتوح، ج۵، ص۹۵.    
۱۸۶. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد ج۲، ص۹۲.    
۱۸۷. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۴، ص۳۹۳.    
۱۸۸. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۴۳۵.    
۱۸۹. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۹۳.    
۱۹۰. ابن کثیر، اسماعیل، البدایة و النهایه، ج۸، ص۱۸۲.    
۱۹۱. سید بن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج۲، ص۵۷۵.    
۱۹۲. مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۶۹.    
۱۹۳. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۲۸، ص۳۲۱.    
۱۹۴. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابه، ج۴، ص۵۵۸.    
۱۹۵. نمازی شاهرودی، علی، مستدرکات علم رجال الحدیث، ج۸، ص۸۶.    
۱۹۶. طوسی، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ج۱، ص۱۰۶.    
۱۹۷. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۵۸.    
۱۹۸. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۶۰.    
۱۹۹. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال، ج۳، ص۷۷.    
۲۰۰. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۳۹.    
۲۰۱. هانی ابن حزم، علی بن احمد، جمهرة انساب العرب، ص۴۰۶.    
۲۰۲. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۴۲۶.    
۲۰۳. مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین، ج۱، ص۱۵۱.    
۲۰۴. دینوری، ابوحنیفه، اخبار الطوال، ج۱، ص۲۳۳.    
۲۰۵. ابن‌عبد ربه، احمد بن محمد، العقد الفرید، ج۵، ص۱۲۷.    
۲۰۶. اندلسی، ابن‌حزم، جمهرة الانساب العرب، ج۱، ص۴۰۶.    
۲۰۷. دینوری، ابن‌قتیبه، الامامة والسیاسه، ج۲، ص۴.    
۲۰۸. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۶، ص۴۴۵.    
۲۰۹. زرکلی، خیر الدین، الاعلام، ج۸، ص۶۸.    
۲۱۰. ابن سعد، محمد، الطبقات الکبری، ص۴۵۸.    
۲۱۱. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۴۲.    
۲۱۲. ابن سعد، محمد، الطبقات الکبری، خامسة۱، ص۴۶۰.    
۲۱۳. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۶، ص۴۴۵.    
۲۱۴. دینوری، ابوحنیفه، اخبار الطوال، ج۱، ص۲۴۷-۲۴۸.    
۲۱۵. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد، ج۲، ص۷۴.    
۲۱۶. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۳۹۷.    
۲۱۷. ابن اعثم، احمد، الفتوح، ج۵، ص۶۴.    
۲۱۸. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۳۹۸.    
۲۱۹. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۶، ص٤٤٥.    
۲۲۰. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۴۰۵.
۲۲۱. رسان، فضیل بن زبیر، «تسمیة من قبل مع الحسین»، فصلنامه تراثنا، ش٢، ١٤٠٦ق، ص١٥٢.
۲۲۲. ابن سعد، محمد، «ترجمة الحسین و مقتله»، فصلنامه تراثنا، ش۱۰، ص۱۸۶.
۲۲۳. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۴۶۹.    
۲۲۴. رسان، فضیل بن زبیر، «تسمیة من قتل مع الحسین»، فصلنامه تراثنا، ش ٢، ١٤٠٦ق، ص١٥٢.
۲۲۵. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج٤، ص۱۲۲.    
۲۲۶. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۲۲۱-۲۲۲.    
۲۲۷. منتظر القائم، اصغر، نقش قبایل یمنی در حمایت از اهل بیت، ص۳۰۰.
۲۲۸. امین عاملی‌، سیدمحسن، اعیان الشیعة، ج‌۳، ص۳۰۳.    
۲۲۹. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۵.    
۲۳۰. حسینی حائری، سیدعبدالمجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین (علیه‌السلام) و اصحابه‌، ‌ص ۴۷۰.    
۲۳۱. مقرّم، عبدالرزاق‌، مقتل الحسین (علیه‌السلام)، ص۲۴۹.    
۲۳۲. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۶.    
۲۳۳. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین (علیه‌السلام)، ج‌۲، ص۲۸.    
۲۳۴. بلاذری، احمد بن‌ یحیی‌، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۸۵.    
۲۳۵. بلاذری، احمد بن‌ یحیی‌، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۸۵.    
۲۳۶. ابن اعثم، احمد، الفتوح، ج۵، ص۱۰۸.    
۲۳۷. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم والملوک، ج۵، ص۴۲۰.    
۲۳۸. ابوالفرج اصفهانی، علی بن حسین، مقاتل الطالبیین، ص۱۱۳.    
۲۳۹. طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ص۹۹.    
۲۴۰. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الملهوف علی قتلی الطفوف، ص۱۶۳.    
۲۴۱. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین، ج۲، ص۲۳.    
۲۴۲. حلی، ابن نما، مثیرالاحزان، ص۶۳.    
۲۴۳. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد، ج۲، ص۹۳.    
۲۴۴. ابن شهرآشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۵۲.    
۲۴۵. کاشفی، ملاحسین، روضة الشهداء، ج۱، ص۳۸۱.    
۲۴۶. ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۸.    
۲۴۷. ابن شهرآشوب، محمد بن علی، مناقب آل ابی‌طالب (علیهم‌السّلام)، ج۳، ص۲۵۲.    
۲۴۸. طوسی، محمد بن حسن، الرجال، ص۹۹.    
۲۴۹. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۱۶، ص۳۱۴.    
۲۵۰. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۴۲۰.    
۲۵۱. مفید، محمد بن محمد، الارشاد، ج۲، ص۹۳.    
۲۵۲. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیه من قتل مع الحسین، ص۲۷.    
۲۵۳. شیخ طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ص۹۹.    
۲۵۴. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۸.    
۲۵۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۷۱.    
۲۵۶. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین (علیه‌السلام)، ج۲، ص۲۳.    
۲۵۷. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۴۵، ص۲۳.    
۲۵۸. ابن شهرآشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی‌طالب (علیهم‌السّلام)، ج۳، ص۲۵۲.    
۲۵۹. بلاذری، احمد بن‌ یحیی‌، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۹۶.    
۲۶۰. ابن اعثم، احمد، الفتوح، ج۵، ص۱۰۸.    
۲۶۱. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین، ج۲، ص۲۳.    
۲۶۲. موسوی مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین (علیه‌السلام)، ص۲۵۲.    
۲۶۳. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل مع الحسین، ص۲۶.    
۲۶۴. سید ابن طاووس، علی بن موسی، ملهوف علی قتلی الطفوف، ص۱۶۳.    
۲۶۵. حلی، ابن نما، مثیر الاحزان، ص۶۳.    
۲۶۶. محدث قمی، عباس، نفس ‌المهموم، ص۲۶۳.    
۲۶۷. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۴۵، ص۲۳.    
۲۶۸. محدث قمی، عباس، نفس المهموم، ص۲۶۴.    
۲۶۹. سماوی، محمد، ابصارالعین فی انصار الحسین (علیه‌السلام)، ص۱۷۷.    
۲۷۰. موسوی مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین (علیه‌السلام)، ص۲۵۲.    
۲۷۱. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۸۵.    
۲۷۲. حسینی حائری، سیدعبدالمجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین (علیه‌السلام) و اصحابه‌، ‌ص ۴۷۸.    
۲۷۳. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل مع الحسین، ج۱، ص۳۰.    
۲۷۴. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۸۵.    
۲۷۵. امین، سیدمحسن، اعیان الشیعة، ج۱، ص۶۰۶.    
۲۷۶. حسینی حائری، سیدعبدالمجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین (علیه‌السلام) و اصحابه‌، ‌ص ۴۷۸.    
۲۷۷. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل‌ ابی‌طالب (علیه‌السلام)، ج۳، ص۲۰۶.    
۲۷۸. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج‌۴۵، ص۶۴.    
۲۷۹. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین (علیه‌السلام)، ص۱۵۵.    
۲۸۰. امین عاملی‌، سیدمحسن، اعیان الشیعة، ج‌۳، ص۴۱-۴۲.    
۲۸۱. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۷۳.    
۲۸۲. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۷۳.    
۲۸۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۷۲.    
۲۸۴. ابن عساکر، علی بن حسن، تاریخ مدینة دمشق، ج۴۵، ص۵۰۲-۵۰۳.    
۲۸۵. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۲۸، ص۳۰-۳۱.    
۲۸۶. سماوی، محمد، ابصارالعین، ج۱، ص۱۷۳.    
۲۸۷. ابن شهرآشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۶۰.    
۲۸۸. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۹.    
۲۸۹. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۳۴۶.    
۲۹۰. عسقلانی، ابن حجر، احمد بن علی، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج‌۷، ص۳۴۳.    
۲۹۱. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۷.    
۲۹۲. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۸.    
۲۹۳. تستری، محمدتقی، قاموس الرجال، ج۱۰، ص۳۴۹.    
۲۹۴. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۸.    
۲۹۵. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۸.    
۲۹۶. ابن‌شهرآشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۵۳.    
۲۹۷. مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین (علیه‌السّلام)، ص۲۳۷.    
۲۹۸. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین (علیه‌السّلام)، ج۲، ص۲۴.    
۲۹۹. بحرانی، عبدالله، العوالم الامام الحسین (علیه‌السّلام)، ص۲۷۳.    
۳۰۰. بحرانی، عبدالله، العوالم الامام الحسین (علیه‌السّلام)، ص۲۷۳.    
۳۰۱. امین، محسن، اعیان الشیعه، ج۳، ص۳۰۳.    
۳۰۲. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۴۵.    
۳۰۳. ابن‌ شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۵۳.    
۳۰۴. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین (علیه‌السّلام)، ج۲، ص۲۴.    
۳۰۵. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۴۵.    
۳۰۶. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۵۳.    
۳۰۷. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل مع الحسین، ص۲۶.    
۳۰۸. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۴، ص۵.    
۳۰۹. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۴، ص۲۴.    
۳۱۰. جمعی از نویسندگان، ذخیرةالدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین علیه‌السلام، ص۳۲۷.    
۳۱۱. جمعی از نویسندگان، ذخیرةالدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین (علیه‌السلام)، ص۳۲۷.    
۳۱۲. سماوی، محمد، ابصارالعین فی انصار الحسین (علیه‌السلام)، ص۹۶.    
۳۱۳. جمعی از نویسندگان، ذخیرةالدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین (علیه‌السلام)، ص۳۲۷.    
۳۱۴. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۶.    
۳۱۵. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل مع الحسین، ص۲۶.    
۳۱۶. بحرانی، عبدالله، عوالم العلوم و المعارف و الاحوال من الایات و الاخبار و الاقوال، ص۳۳۷.    
۳۱۷. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۶۹.    
۳۱۸. امین، محسن، اعیان الشیعه، ج۱، ص۶۰۶.    
۳۱۹. طوسی، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ج۱، ص۱۰۵.    
۳۲۰. طوسی، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ج۱، ص۱۰۵.    
۳۲۱. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل مع الحسین، ص۲۶.    
۳۲۲. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۴۶۹.    
۳۲۳. ابن حبان، ابوحاتم، الثقات، ج۲، ص۳۱۰.    
۳۲۴. ابن اثیر، ابوالحسن، الکامل فی التاریخ، ج۴، ص۹۳.    
۳۲۵. ابن سعد، محمد، ترجمة الامام الحسین (علیه‌السلام)، ج۱، ص۷۷.    
۳۲۶. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۳۲۷-۳۲۸.    
۳۲۷. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل مع الحسین، ص۲۶.    
۳۲۸. الاقبال بالاعمال الحسنه، ابن طاووس، علی بن موسی، ج۳، ص۷۶.    
۳۲۹. الاقبال بالاعمال الحسنه، ابن طاووس، علی بن موسی، ج۳، ص۳۴۶.    
۳۳۰. کاشفی، ملاحسین، روضة الشهدا، ج۱، ص۳۸۲.    
۳۳۱. شمس الدین، محمدمهدی، انصار الحسین (علیه‌السلام)، ج۱، ص۹۴.    
۳۳۲. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۴۶.    
۳۳۳. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۲۹.    
۳۳۴. موسوی زنجانی، ابراهیم، وسیلة الدارین، ج۱، ص۱۵۴.
۳۳۵. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد، ج۲، ص۱۰۵.    
۳۳۶. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۴، ص۳۳۸.    
۳۳۷. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل مع الحسین، ج۱، ص۳۰.    
۳۳۸. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل ‌الحسین علیه‌السلام، ج۲، ص۲۶.    
۳۳۹. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری، ج۱، ص۴۶۴.    
۳۴۰. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۹.    
۳۴۱. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۳۴۶.    
۳۴۲. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۴۷.    
۳۴۳. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة، ج۳، ص۳۰۵.    
۳۴۴. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۴۸.    
۳۴۵. موسوی زنجانی، ابراهیم، وسیلة الدارین، ج۱، ص۱۵۵.
۳۴۶. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۳۳.    
۳۴۷. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۳۴، ص۳۳۸-۳۳۹.    
۳۴۸. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۳۰، ص۳۴۹.    
۳۴۹. شمس الدین، محمدمهدی، انصار الحسین (علیه‌السلام)، ص۹۰.    
۳۵۰. طوسی، محمد بن حسن، الرجال، ج۱، ص۱۰۱.    
۳۵۱. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۱۷.    
۳۵۲. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۴، ص۳۴۰.    
۳۵۳. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۴، ص۳۴۰.    
۳۵۴. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۱۷.    
۳۵۵. ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۹.    
۳۵۶. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۳۴۵.    
۳۵۷. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۳۰، ص۲۷۰.    
۳۵۸. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۹۶.    
۳۵۹. امین، محسن، اعیان الشیعة، ج۱، ص۶۰۶.    
۳۶۰. امین، محسن، اعیان الشیعه، ج۷، ص۲۲۱.    
۳۶۱. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل مع الحسین، ص۲۸.    
۳۶۲. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۹۳.    
۳۶۳. امین، محسن، اعیان الشیعه، ج۱، ص۵۶    
۳۶۴. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۹۳.    
۳۶۵. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۱۴، ص۲۴-۲۵.    
۳۶۶. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل مع الحسین، ج۱، ص۲۷.    
۳۶۷. امین، محسن، اعیان الشیعه، ج۷، ص۱۸۱.    
۳۶۸. امین، محسن، اعیان الشیعة، ج۱، ص۶۰۶.    
۳۶۹. خوئی، ابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج۹، ص۳۴.    
۳۷۰. شمس الدین، محمدمهدی، انصار الحسین (علیه‌السلام)، ج۱، ص۸۹.    
۳۷۱. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۸.    
۳۷۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۷۲.    
۳۷۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۰۱، ص۲۷۳.    
۳۷۴. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۳۱.    
۳۷۵. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۳۱.    
۳۷۶. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۸۲.    
۳۷۷. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۳۰، ص۸۹.    
۳۷۸. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۸۲.    
۳۷۹. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۳۱.    
۳۸۰. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۳۰، ص۸۹-۹۰.    
۳۸۱. امین، محسن، اعیان الشیعة، ج۱، ص۶۰۶.    
۳۸۲. خوئی، ابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج۴، ص۳۴.    
۳۸۳. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۳۱.    
۳۸۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۷۲.    
۳۸۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۰۱، ص۲۷۳.    
۳۸۶. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۴۳۰.    
۳۸۷. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین (علیه‌السلام)، ج۲، ص۱۶.    
۳۸۸. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۱۲- ۱۳.    
۳۸۹. سماوی، محمد بن طاهر، ابصار العین، ج۱، ص۱۷۹- ۱۸۱.    
۳۹۰. ابن شهر آشوب، محمد بن علی، مناقب آل ابی‌طالب، ج۳، ص۲۶۰.    
۳۹۱. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۴۳۸.    
۳۹۲. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۹۴.    
۳۹۳. سماوی، محمد بن طاهر، ابصار العین، ج۱، ص۱۷۹-۱۸۱.    
۳۹۴. ذخیرة الدارین، جمعی از نویسندگان، ج۱، ص۲۰۳- ۲۰۵.    
۳۹۵. محلاتی، ذبیح الله، فرسان الهیجاء، ج۱، ص۲۵۳.    
۳۹۶. ابن طاووس، علی بن موسی، الملهوف، ص۱۰۵.    
۳۹۷. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین (علیه‌السلام)، ج۲، ص۱۶.    
۳۹۸. صدوق، محمد بن علی، الامالی، ص۲۲۵.    
۳۹۹. فتال نیشابوری، محمد بن حسن، روضة الواعظین، ج۱، ص۱۸۷.    
۴۰۰. بحرانی، عبدالله، العوالم الامام الحسین (علیه‌السلام)، ص۱۷۰.    
۴۰۱. مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۱۸.    
۴۰۲. بحرانی، عبدالله، العوالم الامام الحسین (علیه‌السلام)، ص۲۶۱.    
۴۰۳. محمدی ری‌شهری، محمد، دانشنامه امام حسین (علیه‌السلام) بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ، ج۶، ص۳۸۰.    
۴۰۴. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۴۳۸.    
۴۰۵. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۹۴.    
۴۰۶. سماوی، محمد بن طاهر، ابصار العین، ج۱، ص۱۷۹-۱۸۱.    
۴۰۷. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۲۰۳- ۲۰۵.    
۴۰۸. محلاتی، ذبیح الله، فرسان الهیجاء، ج۱، ص۲۵۳.    



• پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۲، ص۴۸۲-۴۹۵.






جعبه ابزار