• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شهدای صحابه در کربلا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: آمار شهدای کربلا.


شهدای صحابه در کربلا، از مباحث مرتبط با اطلاعات و گزارش‌های آماری در مورد واقعه کربلا است. بر اساس گزارش منابع مختلف تعدادی از شهدای لشکر امام حسین (علیه‌السّلام) از اصحاب پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) بوده‌اند؛ اما مورخان تعداد این افراد را یک گونه گزارش نکرده‌اند. در بررسی منابع تاریخی و رجالی، نام صحابه زیر را می‌توان در میان شهدای کربلا یافت: انس بن حارث کاهلی، عبدالرحمان بن عبدربه انصاری، عبدالله بن یقطر، عمار بن ابی سلامه، مسلم بن عوسجه اسدی، نعیم بن عجلان انصاری و هانی بن عروه مرادی.



در میان یاران امام حسین (علیه‌السّلام) چند نفر از اصحاب پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) حضور داشتند و همین امر شاهد دیگری بر حقانیت و قداست بالای آن حضرت در جامعه آن روز است؛ اما مورخان، تعداد این افراد را یک گونه گزارش نکرده‌اند.
فضیل بن زبیر ۶ نفر،
[۱] کوفی، فضیل، «تسمیة من قتل مع الحسین»، فصلنامه تراثنا، ش ٢، ١٤٠٦ق، ص١٥٣-١٥٤.
مسعودی ۴ نفر،
[۲] مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج۳، ص۷۱.
و سماوی، از نویسندگان معاصر، ۵ نفر از شهدا را از اصحاب پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) معرفی کرده‌اند که مدرکی برای اثبات صحابی بودن برخی از آنان وجود ندارد. بـه هـر روی با بررسی منابع تاریخی و رجالی، نام شهیدان زیر را می‌توان در میان اصحاب یافت:

۱.۱ - انس بن حارث کاهلی

انس بْنِ حَرْث بْنِ نَبیه بْنِ کاهِل مشهور به انس بن حارث کاهلی، و انس بن کاهل اسدی منسوب به یکی از تیره‌های قبیله بنی‌اسد به نام کاهل و از اصحاب پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) و امام حسین (علیه‌السّلام) بود که در روز عاشورا به شهادت رسید. انس از صحابه پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) بود و در جنگ‌های بدر و حنین شرکت داشت.
انس بن حارث روایات بسیاری را از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نقل کرده که شیعه و سنی آن را در کتب خود گزارش کرده‌اند. از جمله احادیثی که از طریق انس روایت شده است، این سخن رسول خداست:

«انَّ ابنی هذا ـ یَعنِی الحُسَینَ (علیه‌السّلام) ـ یُقتَلُ بِاَرضٍ یُقالُ لَها: کَربَلاءُ، فَمَن شَهِدَ ذلِکَ مِنکُم فَلیَنصُرهُ. قالَ: فَخَرَجَ انَسُ بنُ الحارِثِ الی کَربَلاءَ، فَقُتِلَ مَعَ الحُسَینِ (علیه‌السلام).»

«فرزندم- اشاره به امام حسین (علیه‌السلام)- در سرزمینی به نام کربلا کشته می‌شود، هر کس تا آن هنگام زنده بود و او را درک کرد باید یاری ‌اش کند».
انس که ساکن کوفه بود؛ طبق گفته بلاذری پس از خروج از کوفه در قصر بنی ‌مقاتل، خدمت آن حضرت رسید و با ادای سوگند اظهار داشت که هدف وی از خروج از کوفه آن بوده است که همانند عبیدالله بن حر به نفع هیچ کدام امام (علیه‌السلام) و یا دشمنان) وارد جنگ نشود؛ و در ادامه افزود: «-ولی- خداوند یاری کردن تو را در قلب من افکند و به من جرات بخشید تا در این راه با تو همگام باشم.» امام حسین (علیه‌السلام) به وی نوید هدایت و امنیت داد و او را با خود همراه ساخت. او در کربلا ماموریت یافت تا پیام امام حسین (علیه‌السلام) را به عمر سعد برساند و به او‌اندرز دهد، شاید به خود آید. انس در روز عاشورا همچون دیگر یاران امام حسین (علیه‌السلام) پس از کسب اجازه از محضر آن حضرت عازم میدان جنگ شد و پس از کارزاری سخت و کشتن چهارده یا هجده تن از سپاهیان دشمن به درجه رفیع شهادت نایل آمد. در زیارت ناحیه مقدسه و رجبیّه از وی چنین یاد شده است:

«السَّلامُ عَلی‌ انَسِ بْنِ الکاهِلِ الْاَسَدی‌.»



۱.۲ - عبدالرحمان بن عبدربه

‌عبدالرحمن بن عبدربّه خَزْرَجی (منسوب به خزرج)، یکی از دو طایفه بزرگ مدینه از صحابه پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و از یاران امام علی (علیه‌السّلام) بود و یکی از شهدای کربلا است. وی را از راویان حدیث غدیر ذکر کرده‌اند.
عبدالرحمن، از شخصیت‌های بارز کوفه بود که در آنجا از مردم برای امام حسین (علیه‌السّلام) بیعت می‌ گرفت. و روز عاشورا به میدان جنگ شتافت و در نبرد نخست و به قولی پس از نماز ظهر به فیض شهادت نایل گشت.

۱.۳ - عبدالله بن یقطر

عبدالله بن یقْطُر (یقطین) یا (بقطر) از صحابه پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) (البته ابن حجر تصریح به صحابی بودن وی نکرده است؛ بلکه گفته است که عبدالله هم سن و سال حسین بن علی بوده است. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که او احتمالاً در کودکی پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را درک کرده است.) و یکی از شهدای کربلا است. مادر وی دایه امام حسین (علیه‌السّلام) بود و از وی نگهداری می‌کرد، از این‌رو وی را رضیع الحسین (همشیر حسین (علیه‌السلام)) نامیده‌اند.
هنگامی که امام حسین (علیه‌السّلام) به منزلگاه زباله رسید، پیش از آن که از کشته شدن مسلم بن عقیل (علیه‌السّلام) با خبر شود عبدالله را به سوی مسلم فرستاد، ولی وی توسط حُصین بن تمیم -در قادسیه‌- دستگیر و نزد ابن زیاد فرستاده شد. ابن زیاد فرمان داد او را از بالای قصر به زمین افکندند و به این ترتیب به شهادت رسید.
وقتی خبر شهادت فرزند یقطر به امام حسین (علیه‌السّلام) رسید خطبه‌ای خواند ضمن آن چنین فرمود: ‌ای مردم، شیعیان ما رهایمان کردند و مسلم، هانی، قیس بن مُسهر و -عبدالله‌- یقْطر کشته شدند. هر کسی از شما می‌خواهد باز گردد چنین کند. مردمی که به طمع دنیا همراه آن حضرت شده بودند از چپ و راست متفرق شدند و فقط یارانی ماندند که از حجاز همراه آن حضرت آمده بودند. در زیارت رجبیه بر وی چنین درود فرستاده شده است:

«السَّلامُ عَلی‌ عَبْدِالله بْنِ یقْطُر رَضِیعِ الحُسَین.»



۱.۴ - عمار بن ابی سلامه

عمّار بن ابی ‌سلامةدالانی (منسوب به بنی دالان، تیره‌ای از همدان از قبایل یمن که در کوفه سکنی داشتند.) از صحابه پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و از یاران امام علی (علیه‌السّلام) و امام حسین (علیه‌السّلام) و از شهدای کربلا است.
عمّار در اردوگاه‌ « نُخَیلِه» در صدد قتل عبیدالله بن زیاد برآمد ولی موفق نشد. سرانجام با ظرافت خاصی از کوفه خارج شد و به امام حسین (علیه‌السّلام) پیوست و در رکاب آن حضرت در حمله نخست سپاه عمر سعد، به شهادت رسید. در زیارت ناحیه درباره او می‌خوانیم:

«السَّلامُ عَلی عَمّارِ بْنِ ابی‌ سَلامَةِ الدَّالانی‌.»



۱.۵ - مسلم بن عوسجه

ابو حجلمسلم بن عوسجه اسدی، صحابی پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)، امام علی، امام حسن (علیهماالسلام) و از یاران امام حسین (علیه‌السلام) و از شهدای کربلا است. مسلم بن عوسجه پس از ورود مسلم بن عقیل به کوفه، به یاری‌اش شتافت و از مردم برای حمایت از امام حسین (علیه‌السلام) بیعت گرفت او هم‌چنین، کار خرید سلاح، دریافت کمک‌های مردمی و فرماندهی جنگجویان طایفه مذحج و بنی اسد را بر عهده داشت.
مسلم بن عوسجه پس از پراکنده شدن کوفیان و شهادت مسلم بن عقیل و‌ هانی بن عروه، خود را از دید سربازان عبیدالله مخفی ساخت و شبانه همراه خانواده خود از کوفه خارج گردید و در شب هفتم یا هشتم محرّم به سپاه امام حسین (علیه‌السلام) پیوست. او در شب عاشورا در پاسخ امام حسین (علیه‌السلام) که از یاران خود خواسته بود تا برای رفتن یا ماندن تصمیم بگیرند گفت: به خدا قسم اگر هفتاد مرتبه مرا بکشند، بسوزانند، ریز ریز کنند و دوباره زنده شوم هرگز از تو دست بر نمی‌دارم و جانم را فدای تو خواهم کرد، چگونه در راه تو کشته نشوم در حالی که این تنها برای یک‌بار است و عزّتی جاودانه دارد؟ در روز عاشورا مسلم بن عوسجه سرسختانه به نبرد با دشمن پرداخت و پس از چندی به شهادت رسید. بر اساس گزارش برخی منابع او ولین کشته از یاران امام حسین (علیه‌السّلام) بود.
در زیارت ناحیه مقدسه از او چنین یاد شده است:

«السلامُ علی مُسْلِم بْنِ عَوْسَجةِ الاسَدی.... وَ کنْتَ اوّلُ مَنْ شَرَی نَفْسَه و اوَّلُ شهیدٍ شَهِدَالله...»

«سلام بر تو‌ای مسلم فرزند عوسجه اسدی... تو نخستین فداکار و شهید راه خدا بودی...».

۱.۶ - نعیم بن عجلان

نُعیم (نعمان) بن عِجلان، از اصحاب رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و از یاران امام حسین (علیه‌السلام) و از شهدای کربلا است.
زمانی که امام حسین (علیه‌السّلام) به سوی عراق حرکت کرد نعیم بن عجلان از کوفه خارج شد و خود را به امام (علیه‌السّلام) رساند. او پیوسته همراه امام (علیه‌السّلام) بود تا این که در روز عاشورا در جریان حمله نخست به شهادت رسید. در زیارت ناحیه و رجبیّه درباره او می‌خوانیم:

«السَّلامُ عَلی نُعَیْمِ بْنِ الْعِجلانِ الْانْصاری‌.»



۱.۷ - هانی بن عروه

‌هانی ‌بن عروة، از اصحاب رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و حضرت علی (علیه‌السلام) و از قاریان و بزرگان کوفه به شمار می‌رفت.با ورود عبیدالله بن زیاد به شهر کوفه، مسلم برای ادامه فعالیت‌هایش، منزل مختار را ترک کرد و وارد منزل‌هانی بن عروه شد که به نظر می‌رسید، امنیتش از جاهای دیگر بیشتر بود.
پس از شهادت مسلم بن عقیل، عبید الله بن زیاد دستور داد تا‌هانی را در بازار شهر، محلی که گوسفندان را خرید و فروش می‌کردند، ببرند و گردنش را بزنند. سرانجام هـانـی بن عروه در روز ترویه (هشتم ذی الحجه) سال شصتم هجری در حالی که نود و چند سال از عمر شریف او می‌گذشت، به شهادت رسید.
امام حسین (علیه‌السلام) از شنیدن خبر شهادت مسلم و‌ هانی متاثر و‌اندوهگین شد شدند و برای آن دو دعا کردند و سپس کلمه استرجاع راخواندند.


۱. کوفی، فضیل، «تسمیة من قتل مع الحسین»، فصلنامه تراثنا، ش ٢، ١٤٠٦ق، ص١٥٣-١٥٤.
۲. مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج۳، ص۷۱.
۳. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۲۲۱.    
۴. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۹.    
۵. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۱۱، ص۲۲۷.    
۶. حسینی جلالی، محمدرضا، تسمیة من قتل، ج۱، ص۲۶.    
۷. بخاری، محمد بن اسماعیل، تاریخ الکبیر، ج۲، ص۳۰.    
۸. طوسی، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ص۹۹.    
۹. حلی، ابن نما، مثیرالاحزان، ص۶۳.    
۱۰. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۳۴۶.    
۱۱. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۸.    
۱۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۷۱.    
۱۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۹۸، ص۲۷۲.    
۱۴. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۹.    
۱۵. مقرم، عبد الرزاق، مقتل الحسین، ص۲۵۲.    
۱۶. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۱۱، ص۲۳۰.    
۱۷. مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین، ص۲۵۳.    
۱۸. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ص۳۷۷.    
۱۹. ابن عبدالبر، یوسف، الاستیعاب، ج۱، ص۱۱۲.    
۲۰. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابه، ج۱، ص۱۴۶.    
۲۱. عسقلانی، ابن حجر، الاصابه فی تمییز الصحابه، ج۱، ص۲۷۱.    
۲۲. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۹.    
۲۳. بخاری، محمد بن اسماعیل، تاریخ کبیر، ج۲، ص۳۰.    
۲۴. ابن حبان، محمد، الثقات، ج۴، ص۴۹.    
۲۵. ابن عبدالبر، یوسف، الاستیعاب، ج۱، ص۱۱۲.    
۲۶. ابن عساکر، علی بن حسین، تاریخ مدینة دمشق، ج۱۴، ص۲۲۳.    
۲۷. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابه، ج۱، ص۱۲۲.    
۲۸. صفدی، خلیل بن ایبک، الوافی بالوفیات، ج۹، ص۲۳۹.    
۲۹. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة، ج۱، ص۲۷۰.    
۳۰. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۹۹.    
۳۱. مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین، ص۲۵۲-۲۵۳.    
۳۲. ابن اثیر،عزالدین، اسد الغابه، ج۱، ص۱۲۳.    
۳۳. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۷۵.    
۳۴. محلاتی، ذبیح الله، فرسان الهیجاء، ج۱، ص۶۰.    
۳۵. ابن شهرآشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۵۱.    
۳۶. صدوق، محمد بن علی، الامالی، ص۲۲۵.    
۳۷. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ص۳۷۸.    
۳۸. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۳۴۶.    
۳۹. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال بالاعمال الحسنه، ج۳، ص۷۸.    
۴۰. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۴۰۵.    
۴۱. طوسی، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ص۲۱.    
۴۲. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۴، ص۷۸.    
۴۳. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الملهوف، ج۱، ص۱۵۴- ۱۵۵.    
۴۴. حلی، ابن نما، مثیرالاحزان، ج۱، ص۳۹.    
۴۵. کوفی، فضیل، تسمیة من قتل مع الحسین، ج۱، ص۲۷.    
۴۶. سمعانی، عبدالکریم، الانساب، ج۵، ص۱۱۹.    
۴۷. طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ج۱، ص۱۰۳.    
۴۸. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۷۷.    
۴۹. کوفی، فضیل، تسمیة من قتل مع الحسین، ج۱، ص۲۷.    
۵۰. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۵۷.    
۵۱. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابه، ج۳، ص۴۶۵.    
۵۲. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۵۷.    
۵۳. شمس الدین، محمد مهدی، انصار الحسین، ج۱، ص۹۷.    
۵۴. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۷۷.    
۵۵. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۵۷-۱۵۸.    
۵۶. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۷۸.    
۵۷. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۷۸.    
۵۸. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابه، ج۳، ص۳۰۷.    
۵۹. ابن اثیر، عزالدین، الکامل فی التاریخ، ج۴، ص۴۲.    
۶۰. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۳۹۸.    
۶۱. ابصار العین، محمد بن طاهر سماوی، ج۱، ص۹۳.    
۶۲. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۵، ص۸.    
۶۳. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۳۲.    
۶۴. طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ج۱، ص۱۰۳.    
۶۵. مفید، محمد بن نعمان، ارشاد، ج۲، ص۷۰.    
۶۶. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۳۹۸.    
۶۷. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۹۳-۹۴.    
۶۸. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۳۹۸.    
۶۹. مفید، محمد بن نعمان، ارشاد، ج۲، ص۷۰-۷۱.    
۷۰. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۶۸-۱۶۹    
۷۱. کوفی، فضیل، تسمیة من قتل، ج۱، ص۲۶.    
۷۲. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۵، ص۳۹۸.    
۷۳. طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ج۱، ص۱۰۳.    
۷۴. مفید، محمد بن نعمان، ارشاد، ج۲، ص۷۰-۷۱.    
۷۵. جمعی از نویسندگان، ذخیرة الدارین، ج۱، ص۴۹۶.    
۷۶. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۹۳-۹۴.    
۷۷. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال، ج۳، ص۳۴۶.    
۷۸. کوفی، فضیل، تسمیة من قتل، ج۱، ص۳۰.    
۷۹. شمس‌ الدین، محمد مهدی، انصار الحسین، ج۱، ص۱۰۱.    
۸۰. کحاله، رضا، معجم قبایل العرب، ج۳، ص۱۲۲۵.    
۸۱. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة، ج۵، ص۱۰۷.    
۸۲. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۶۰.    
۸۳. طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ج۱، ص۱۰۳.    
۸۴. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۸۰.    
۸۵. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۶۰.    
۸۶. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال، ج۳، ص۷۹.    
۸۷. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۵، ص۱۰۷.    
۸۸. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۰۷.    
۸۹. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابة، ج۴، ص۳۹۶.    
۹۰. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۰۸.    
۹۱. شمس‌الدین، محمد مهدی، انصار الحسین، ص۱۰۸.    
۹۲. محلاتی، ذبیح‌الله، فرسان الهیجاء، ج۲، ص۱۵۶.    
۹۳. محلاتی، ذبیح‌ الله، فرسان الهیجاء، ج۲، ص۱۵۶.    
۹۴. زرکلی، خیر‌ الدین، الاعلام، ج۷، ص۲۲۲.    
۹۵. محلاتی، ذبیح‌الله، فرسان الهیجاء، ج۲، ص۱۵۶.    
۹۶. ابن اثیر، عزالدین، الکامل فی التاریخ، ج۴، ص۳۰.    
۹۷. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الطبری، ج۴، ص۲۷۵.    
۹۸. شمس‌الدین، محمد مهدی، انصار الحسین، ص۱۰۸.    
۹۹. نویری، احمد بن عبد الوهاب، نهایة الارب فی فنون الادب، ج۲۰، ص۳۹۷.    
۱۰۰. دینوری، احمد بن داود، الاخبار الطوال، ص۲۳۸.    
۱۰۱. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۰۹.    
۱۰۲. ابن اثیر، عزالدین، الکامل فی التاریخ، ج۴، ص۵۸.    
۱۰۳. ابن مسکویه، احمد بن محمد، تجارب الامم و تعاقب الهمم، ج۲، ص۷۵.    
۱۰۴. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الطبری، ج۴، ص۳۱۸۹.    
۱۰۵. نویری، احمد بن عبد الوهاب، نهایة الارب فی فنون الادب، ج۲۰، ص۴۳۵.    
۱۰۶. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین، ج۱، ص۳۵۰.    
۱۰۷. ابن اعثم، احمد، الفتوح، ج۵، ص۹۵.    
۱۰۸. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد ج۲، ص۹۲.    
۱۰۹. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۴، ص۳۹۳.    
۱۱۰. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۴۳۵.    
۱۱۱. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۳، ص۱۹۳.    
۱۱۲. ابن کثیر، اسماعیل، البدایة و النهایه، ج۸، ص۱۸۲.    
۱۱۳. سید بن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج۲، ص۵۷۵.    
۱۱۴. مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۶۹.    
۱۱۵. مامقانی، عبدالله، تنقیح المقال، ج۲۸، ص۳۲۱.    
۱۱۶. ابن اثیر، عزالدین، اسد الغابه، ج۴، ص۵۵۸.    
۱۱۷. نمازی شاهرودی، علی، مستدرکات علم رجال الحدیث، ج۸، ص۸۶.    
۱۱۸. طوسی، محمد بن حسن، رجال الطوسی، ج۱، ص۱۰۶.    
۱۱۹. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۵۸.    
۱۲۰. ابن شهر آشوب، ابوجعفر، مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۶۰.    
۱۲۱. سید ابن طاووس، علی بن موسی، الاقبال، ج۳، ص۷۷.    
۱۲۲. سماوی، محمد، ابصار العین، ج۱، ص۱۳۹.    
۱۲۳. هانی ابن حزم، علی بن احمد، جمهرة انساب العرب، ص۴۰۶.    
۱۲۴. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۴۲۶.    
۱۲۵. مقرم، عبدالرزاق، مقتل الحسین، ج۱، ص۱۵۱.    
۱۲۶. دینوری، ابوحنیفه، اخبار الطوال، ج۱، ص۲۳۳.    
۱۲۷. ابن‌عبد ربه، احمد بن محمد، العقد الفرید، ج۵، ص۱۲۷.    
۱۲۸. اندلسی، ابن‌حزم، جمهرة الانساب العرب، ج۱، ص۴۰۶.    
۱۲۹. دینوری، ابن‌قتیبه، الامامة والسیاسه، ج۲، ص۴.    
۱۳۰. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۶، ص۴۴۵.    
۱۳۱. زرکلی، خیر الدین، الاعلام، ج۸، ص۶۸.    
۱۳۲. ابن سعد، محمد، الطبقات الکبری، ص۴۵۸.    
۱۳۳. سماوی، محمد، ابصار العین، ص۱۴۲.    
۱۳۴. ابن سعد، محمد، الطبقات الکبری، خامسة۱، ص۴۶۰.    
۱۳۵. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۶، ص۴۴۵.    
۱۳۶. دینوری، ابوحنیفه، اخبار الطوال، ج۱، ص۲۴۷-۲۴۸.    
۱۳۷. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد، ج۲، ص۷۴.    
۱۳۸. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۳۹۷.    
۱۳۹. ابن اعثم، احمد، الفتوح، ج۵، ص۶۴.    
۱۴۰. طبری، محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج۵، ص۳۹۸.    
۱۴۱. عسقلانی، ابن حجر، الاصابة فی تمییز الصحابة، ج۶، ص٤٤٥.    



• پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۲، ص۴۹۲-۴۹۳.






جعبه ابزار