• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تاریخچه تکیه‌ها

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





تاریخچه تکیه‌ها، از مباحث مرتبط با تاریخچه عزاداری برای امام حسین (علیه‌السّلام) است. «تکیه» در اصطلاح عبارت است از حسینیه‌هایی که در آن روضه می‌خوانند، یا در آن تعزیه‌خوانی و روضه‌خوانی برگزار می‌کنند، و جمع آن «تکایا» است. تاریخ دقیق شکل‌گیری تکیه معلوم نیست؛ ولی درباره چگونگی شکل‌گیری آن گفته‌اند تکیه‌ها در آغاز محل اجتماع دراویش و فقرایی بود که در آنجا اقامت داشتند اما رفته‌رفته تکیـه تبدیل به محلی برای عزاداری شد و از زمان ناصرالدین شاه به بعد، تکیه‌ها به طور رسمی محـل اجرای برنامه‌های عزاداری و نمایش‌های مذهبی شدند.



«تکیه» در لغت به معنای «پشت به چیزی گذاشتن» است و مجازاً پشت و پناه را گویند و به همین لحاظ، به جایی که فقرا را پناه دهند تکیه گفته می‌شود. امروزه در اصطلاح عبارت است از حسینیه‌هایی که در آن روضـه می‌خوانند، یا در آن تعزیـه‌خـوانی و روضه‌خوانی برگزار می‌کنند، و جمع آن «تکایا» است.
[۱] دهخدا، علی اکبر، لغت نامه، ج ۱۵، ص ۸۸۵-۸۸۶.
این گونه اماکن، علاوه بر آنکه حرمت و قداست ویژه‌شان، احکام مخصوص مساجد را ندارند. بنابراین محدودیت حضور در آن مثل مسجد نیست.
[۲] محدثی، جواد، فرهنگ عاشورا، ص ۱۱۷.

تاریخ دقیق شکل‌گیری تکیه معلوم نیست؛ ولی درباره چگونگی شکل‌گیری آن گفته‌اند تکیه‌ها در آغاز محل اجتماع دراویش و فقرایی بود که رایگان و به طور موقت
در آنجا اقامت داشتند. محافظان و نگهبانان آن (تکیه‌داران) از جوانمردان بودند و آداب و رسومی خاص داشتند که در فتوت‌نامه‌ها آمده است. رفته رفته تکیـه تبدیل به محلی برای عزاداری شد و از زمان ناصرالدین شاه به بعد، تکیه‌ها به طور رسمی محـل اجرای برنامه‌های عزاداری و نمایش‌های مذهبی شدند.
[۳] ر.ک:محدثی، جواد، فرهنگ عاشورا، ص ۱۱۷-۱۱۸.



۱. دهخدا، علی اکبر، لغت نامه، ج ۱۵، ص ۸۸۵-۸۸۶.
۲. محدثی، جواد، فرهنگ عاشورا، ص ۱۱۷.
۳. ر.ک:محدثی، جواد، فرهنگ عاشورا، ص ۱۱۷-۱۱۸.



• پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۲، ص۴۱۴.






جعبه ابزار