• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ابوالولید عبادة بن صامت انصاری خزرجی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ابوالولید عبادة بن صامت انصاری خزرجی، صحابی پیامبر اسلام، یکی از انصار و از حاضران در بیعت عقبه بود که در جنگ بدر و دیگر نبردها شرکت کرد. او عهده‌دار منصب قضاوت در شام گردید و سرانجام به سال ۳۴ هجری قمری درگذشت.



ابوالولید، عبادة بن صامت بن قیسِ انصاریِ خزرجی، از صحابه انصار و یکی از نقبای عقبه بود. در جنگ بدر و دیگر نبردها شرکت کرد و هنگامی که عمروعاص وارد مصر شد، در سپاه او بود.


مقوقس، فرمانروای مصر، از عمرو بن عاص خواست که هیاتی را برای مذاکره با او بفرستد و او ده تن را فرستاد که عبادة بن صامت در شمار آنان بود. عمرو بن عاص او را به عنوان سخنگوی آن جمع، تعیین کرد. عباده سیه چرده بود، به همین دلیل هنگامی که با مقوقس مواجه شد، مقوقس به سبب چهره سیاهش از او هراسید و گفت: این سیاه را از من دور کنید و کسی دیگر را برای سخن با من بفرستید.
همگی گفتند: این سیاه صاحب‌نظرتر از همه ما و بزرگ ما و بهتر از ما و مقدم بر ماست. عباده آن‌چنان سخن گفت که مقوقس را به شگفتی آورد؛ از این‌رو، عباده را احترام کرد و به نزدیک خود خواند و او را اکرام کرد.


عمر بن خطاب او را برای قضاوت به شام فرستاد، اما چون نسبت به بذل و بخشش‌ها و مخارج معاویه عیب‌جویی کرد، معاویه به درشتی با او سخن گفت. عباده به او گفت: به خدا سوگند با تو در یک سرزمین زندگی نخواهم کرد و از این‌رو به مدینه آمد. عمر به او گفت: چه شد که آمدی؟ عباده او را از جریان امر مطلع کرد. عمر گفت: به جایگاه خود باز گرد؛ زیرا خداوند سرزمینی را که تو و امثال تو در آن نباشید، از نیکی دور می‌کند. آن‌گاه به معاویه نوشت: هیچ‌گونه تسلطی بر عباده نداری.
[۱] زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۴، ص۳۰.






عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۱۶۰.





جعبه ابزار