• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

گرداندن سرهای شهدا در کوفه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




یکی از مصائب رنج‌آور در جریان واقعه عاشورا و شهادت امام حسین (علیه‌السّلام)، گرداندن سر مطهر امام حسین (علیه‌السّلام) و سرهای سایر شهدا در کوچه‌های کوفه بود. به گزارش مقاتل و تاریخ‌نویسان به دستور ابن زیاد سر مطهر امام حسین (علیه‌السّلام) و سرهای سایر شهدای کربلا در کوچه‌های کوفه گردانده شد.



ابن زیاد به پندار خود، برای آنکه قدرت، شوکت و پیروزی خود را به رخ کوفیان بکشد و خیال شورش بر ضد یزید را از سر دیگر مخالفان حکومت بیرون کند، دستور داد سر امام حسین (علیه‌السّلام) را در کوچه‌های کوفه بگردانند.


ابومخنف می‌گوید: «صبح که شد، ابن زیاد سر امام حسین (علیه‌السّلام) را فرستاد تا در همه کوچه‌های کوفه و قبایل آن بگردانند». (منابع دیگر نیز به این جریان اشاره کرده‌اند. )
عمادالدین طبری نوشته است: «روز دیگر [ابن زیاد] بگفت تا سر امام حسین (علیه‌السّلام) را بر نیزه کرده و بگردانیدند در جمله کوچه‌ها و قبایل و صد هزار خلق در نظاره آن سر جمع شدند، بعضی به تعزیت و بعضی به تهنیت».
به روایت بلعمی، سرهای دیگر شهدا را نیز در کوفه گرداندند: «و چون روز برآمد، سرهای شهدا، گِرد کوچه‌ها و محله‌های کوفه بر آوردند و باز به در قصر دارالاماره آوردند...».
[۷] بلعمی، محمد بن محمد، تاریخ نامه طبری، ج۴، ص۷۱۴.



شیخ طوسی نیز خبری را درباره پیشگویی متقابل میثم تمار و حبیب بن مظاهر از مهار فرجام زندگی و چگونگی شهادتشان آورده است که بر اساس آن، میثم در این‌باره به حبیب می‌گوید که سرش در کوفه گردانده خواهد شد.


۱. شیخ مفید، الارشاد، ج۲، ص۱۱۷.    
۲. اربلی، کشف الغمة، ج۲، ص۲۷۹.    
۳. طبری، تاریخ الامم و الملوک، ج۴، ص۳۵۱.    
۴. بلاذری، انساب الاشراف، ج۳، ص۲۱۲.    
۵. سید ابن طاووس، الملهوف علی قتلی الطفوف، ص۲۰۳.    
۶. عمادالدین طبری، کامل بهایی، ج۲، ص۳۵۹.    
۷. بلعمی، محمد بن محمد، تاریخ نامه طبری، ج۴، ص۷۱۴.
۸. شیخ طوسی، اختیار معرفة الرجال، ج۱، ص۲۹۲، ح ۱۳۳.    



• پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۲، ص۶۷-۶۸.






جعبه ابزار