• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ولایت ولی بر اموال کودک (حقوق)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



طبق بیان قانون مدنی، در کلیّه امور مربوط به اموال و حقوق مالی مولّی علیه، ولّی، وصّی، قیّم و امین، نماینده قانونی کودک هستند. و در کلیه مسائل مالی کودک به نفع و مصلحت کودک امور را اداره می‌کنند.



طبق ماده ۱۱۸۳ قانون مدنی «در کلیّه امور مربوط به اموال و حقوق مالی مولّی علیه، ولّی، نماینده قانونی او می‌باشد».
و مقصود از نماینده قانونی، کسی است که قانون، او را نماینده قرار می‌دهد؛ بدون آن‌که منوب‌عنه در انتخاب او مداخله داشته باشد. نمایندگان قانونی عبارتند از: ولّی، وصّی، قیّم و امین که در موارد معیّنی به نمایندگی از طرف دیگری، اعمالی را انجام می‌دهد و نتیجه آن اعمال برای آن‌ها می‌باشد. قیّم و امین اگرچه از طرف دادگاه به‌عنوان نمایندگی محجور منصوب می‌گردند و پس از قبول، دارای سمت مزبور می‌شوند، ولی دادگاه با اجازه قانون، این سمت را به آن‌ها می‌دهد، بدون آن‌که منوب‌عنه مداخله داشته باشد.
[۱] امامی، سیدحسن، حقوق مدنی، ج۵، ص۲۱۴-۲۱۵.


بنابراین ولیّ قهری (پدر و جدّ پدری) می‌تواند اموال منقول و غیرمنقول محجور را بفروشد، مواد (۸۱ و ۸۳ قانون امور حسبی) اسناد و اشیای قیمتی مولّی علیه را نزد دیگری ودیعه گذارد و پول را به بانک بسپارد، (ماده ۸۴) و نیز حق دارد دعوی مربوط به مولیّ علیه را به صلح خاتمه دهد (ماده ۱۲۴۲ قانون مدنی) اموال او را به رهن گذارد یا معامله‌ای کند که در نتیجه آن، مدیونِ مولّی علیه شود (ماده ۱۲۴۱ قانون مدنی) برای او قرض بگیرد و در خرید و فروش با او طرف معامله شود.
[۲] کاتوزیان، ناصر، حقوق مدنی- خانواده، ج۲، ص۲۱۶.



۱. امامی، سیدحسن، حقوق مدنی، ج۵، ص۲۱۴-۲۱۵.
۲. کاتوزیان، ناصر، حقوق مدنی- خانواده، ج۲، ص۲۱۶.



انصاری، قدرت‌الله، احکام و حقوق کودکان در اسلام، ج۲، ص۲۶، برگرفته از بخش «فصل نهم ولایت بر اموال کودک (اداره اموال کودک توسط اولیا)»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۱۱/۲۰.    


رده‌های این صفحه : حقوق کودکان | مباحث حقوقی | ولایت




جعبه ابزار