• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ولایة الامر فی عصر الغیبة (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



« ولاية الأمر في عصر الغيبة( بحث فقهي استدلالي يتناول أهم التساؤلات التّي تثار حول ولاية الأمر في عصر غيبة الإمام المنتظر)» تأليف آيت الله سید کاظم حسینی حائری ، به بحث درباره اثبات ولایت فقیه در عصر غيبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف پرداخته و در تلاش است ادله عقلى و شرعى ولايت فقیه جامع‌الشرايط را در عصر غیبت تبيين نمايد. اين كتاب براى دومين بار توسط مجمع الفكر الإسلامى، منتشر شده است. منابع مورد استفاده مؤلف در پاورقى معرفى شده و فهرستى تفصيلى از مندرجات كتاب در پايان آن ارائه گرديده است.



آيت الله سيد كاظم حسينى حائرى در سال ۱۳۱۷ شمسى در شهر کربلا ديده به جهان گشود . او در سن پنج سالگى در خدمت مادر خود به فراگيرى دانش پرداخت و پس از دو سال براى تحصيل علوم حوزوى تحت تعليم و تربيت پدر قرار گرفت و تمامى سطح را در نزد وى به پايان رساند. در سن هفده سالگى در درس خارج آية اللّه العظمى سید محمود شاهرودی حاضر شد و نزديك به هجده سال از درس فقه و اصول ايشان بهره برد. در همين بين با آية اللّه العظمى سید محمد باقر صدر آشنا شد و حدود چهارده سال در فقه و اصول، فلسفه و اقتصاد از محضر وى بهره برد. در جمادی الاولی سال ۱۳۹۴ قمرى از عراق به ایران مهاجرت كرد و تا كنون در حوزه علمیه قم بهتدريس خارج فقه و اصول اشتغال دارد .



پاسخ به شبهات موجود در زمينه حکومت اسلامی و شئون ولی فقیه در زمان غيبت و بيان اختيارات اوست.



نگارنده نخست مقدمه نسبتاً مفصلى در مورد شبهات مورد نظر در باب ادله فقهى ولایت فقیه ارائه نموده و سپس وظائف و اختيارات ولىفقيه و شرايط او را بررسى مى‌نمايد. روش بحث وى فقه استدلالی است.
[۱] ولاية الأمر في عصر الغيبة، سيد كاظم حسينى حائرى، ج۱، ص ۷.




در ابتداى كتاب مقدمه‌اى مفصل از ناشر كتاب درباره كليات مسئله ولايت فقیه و اهميت موضوع و ويژگى‌هاى اين كتاب بيان گرديده است.
[۲] ولاية الأمر في عصر الغيبة، سيد كاظم حسينى حائرى، ج۱، ص۱۲ .
در ادامه برخى از شبهات مربوط به تشكيل حكومت اسلامى در عصر غیبت مطرح و شبهاتى مانند عدم امكان پيروزى حق بر باطل در عصر غيبت بنابر برخى از روايات، و مساوى بودن امت‌ها و عدم وجود قدرت بر اجراى احكام شرعى پاسخ داده شده است. پس از بيان حكمت غيبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف ، احاديث منحصر بودن جهاد به زمان ظهور امام عصر، به عنوان دلايل مخالفين تشكيل حكومت اسلامى در عصر غيبت مورد تجزيه و تحليل و نقد قرار گرفته است.
[۳] ولاية الأمر في عصر الغيبة، سيد كاظم حسينى حائرى، ج۱، ص۴۵ .

نگارنده فقيه را رئيس دولت اسلامى در عصر غيبت مى‌داند و دلايل فقهى مربوط به آن را ارائه مى‌نمايد.
وى در بخش‌هاى بعدى كتاب به اختيارات ولى فقيه در عصر غيبت از جمله اداره امور حسبیه ، مرجعيت فقهى و صدور احکام ولایی اشاره كرده و ادله فقهى آنها را بيان مى‌كند. وى فقاهت را شرط اِعمال ولایت دانسته و از منظرى روايى به اين موضوع نگريسته و از لحاظ سندى و دلالى روايات اين مسئله را بررسى كرده است.
[۴] ولاية الأمر في عصر الغيبة، سيد كاظم حسينى حائرى، ج۱، ص۸۷ .

وى همچنين ميزان انتخاب مردم در نظام ولايت فقيه و مشخص شدن ولىفقيه با انتخاب مردم و ادله آن را بيان و مشروعيت بیعت با او را به عنوان انتخاب كردن بررسى نموده و ديدگاه شورا براى انتخاب فقيه را باطل و معتقد است بعد از احراز شرايط، انتخاب ولىفقيه ترجيح دارد.
[۵] ولاية الأمر في عصر الغيبة، سيد كاظم حسينى حائرى، ج۱، ص۲۱۰ .



۱. ولاية الأمر في عصر الغيبة، سيد كاظم حسينى حائرى، ج۱، ص ۷.
۲. ولاية الأمر في عصر الغيبة، سيد كاظم حسينى حائرى، ج۱، ص۱۲ .
۳. ولاية الأمر في عصر الغيبة، سيد كاظم حسينى حائرى، ج۱، ص۴۵ .
۴. ولاية الأمر في عصر الغيبة، سيد كاظم حسينى حائرى، ج۱، ص۸۷ .
۵. ولاية الأمر في عصر الغيبة، سيد كاظم حسينى حائرى، ج۱، ص۲۱۰ .



نرم افزار جامع فقه أهل البيت عليهم السلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی



رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب فقهی شیعه




جعبه ابزار