• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

منشا باروری ابرها

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



منشا باروری ابرها، مسأله‌ایست که در برخی از آیات قرآن به آن اشاره شده است و طبق نظام توحیدی قرآن، منشأ حقیقی باروری ابرها به وسیله بادها، خداوند است.



خدا، منشا به هم پیوستن و تلقیح و باروری ابرها به وسیله بادها:
«و ارسلنا الریـح لوقح فانزلنا من السمآء مآء...؛ و بادها را بارداركننده فرستاديم و از آسمان آبى نازل كرديم پس شما را بدان سيراب نموديم و شما خزانه‌دار آن نيستيد» (به مقتضای فای تفریع، باردار شدن ابرها به وسیله بادها است. «لواقح» را جمع «ملقح» نیز دانسته‌اند؛ طبرسی، «لواقح» را به «ملقحات» (باردارکننده) تفسیر کرده است.


خداوند، منشا پیدایش ابرهای باران‌زا:
«الم یروا کم اهلکنا من قبلهم من قرن مکنهم فی الارض ما لم نمکن لکم وارسلنا السمآء علیهم مدرارا..؛ آيا نديده‌اند كه پيش از آنان چه بسيار امت‌ها را هلاك كرديم (امت‌هايى كه) در زمین به آنان امكاناتى داديم كه براى شما آن امكانات را فراهم نكرده‌ايم و (باران‌هاى) آسمان را پى در پى بر آنان فرو فرستاديم و رودبارها از زير (شهرهاى) آنان روان ساختيم پس ايشان را به (سزاى) گناهانشان هلاك كرديم و پس از آنان نسل‌هاى ديگرى پديد آورديم.»
«و یـقوم استغفروا ربکم... یرسل السمآء علیکم مدرارا..؛ و اى قوم من از پروردگارتان آمرزش بخواهيد سپس به درگاه او توبه كنيد (تا) از آسمان بر شما بارش فراوان فرستد و نيرويى بر نيروى شما بيفزايد و تبهكارانه روى بر مگردانيد.»
«هو الذی... ینشئ السحاب الثقال؛ اوست كسى كه برق را براى بيم و امید به شما مى‌نماياند و ابرهاى گرانبار را پديدار مى‌كند.»
«فقلت استغفروا ربکم انه کان غفارا• یرسل السماء علیکم مدرارا؛ و گفتم از پروردگارتان آمرزش بخواهيد كه او همواره آمرزنده است• (تا) بر شما از آسمان باران پى در پى فرستد.»


۱. حجر/سوره۱۵، آیه۲۲.    
۲. ابن عاشور، محمد طاهر، التحریر والتنویر، ج۱۴، ص۳۷.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۶، ص۵۱۳.    
۴. انعام/سوره۶، آیه۶.    
۵. هود/سوره۱۱، آیه۵۲.    
۶. رعد/سوره۱۳، آیه۱۲.    
۷. نوح/سوره۷۱، آیه۱۰ -۱۱.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۲، ص۵۱، برگرفته از مقاله «منشا باروری ابرها».    


رده‌های این صفحه : ابر | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار