• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مرشد عباس بن حسین زریری اصفهانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مرشد عباس بن حسین زریری اصفهانی، از نقّالان و شاهنامه‌خوانان معاصر اصفهان بوده است.



مرشد عباس زریری فرزند حسین، از مشاهیر نقّالان و شاهنامه‌خوانان معاصر اصفهان بوده است. وی در سال ۱۳۲۷ق (مطابق ۱۲۸۸ش) در محلّه مستهلک اصفهان متولّد شد. در کودکی بر اثر قحطی پدر و مادر و بستگان خود را از دست داد و برای امرار معاش به شغل‌های مختلفی روی آورد. در جوانی به نقّالی در قهوه‌خانه‌های اصفهان پرداخت و کم‌کم شهرت و مهارت زیادی یافت، تا جایی که از شهرهای دیگر برای شاهنامهخوانی از او دعوت می‌شد. او روایات نقالان قدیم از شاهنامه و سایر کتاب‌های اساطیری ایران را که سینه‌به‌سینه به دوره او رسیده بود از حفظ داشت و با بیانی گیرا و جذّاب در جمع کثیر مستمعین حاضر در قهوه‌خانه‌ها با حرکات دست و پا و عصا روایت می‌کرد و صحنه‌های رزم و بزم را برای حاضرین مُجَسّم می‌ساخت. از داستان‌های زیبای شاهنامه رزم رستم و سهراب بود که در نقالی به سهراب‌کشان ختم می‌شد و پس از بیان آن، مرشد شاهنامه‌خوان به ماجرای عاشورا و شهادت جوان رعنای امام حسین (علیه‌السّلام) حضرت علی اکبر (علیه‌السّلام) گریز می‌زد و مجلس را به گریه می‌آورد.
مرشد عباس طومارهایی از روایت نقّالان قدیم از داستان‌های شاهنامه گردآوری کرده بود که از میان آنها «داستان رستم و سهراب» با تصحیح و ویرایش دکتر جلیل دوستخواه، ادیب و شاهنامه پژوه معاصر، در سال ۱۳۶۹ش به چاپ رسید.


مرشد عباس در ۳۰ تیر ۱۳۵۰ش در سن ۶۲ سالگی در اصفهان درگذشت و در تکیه زرگرها در تخت فولاد اصفهان به خاک سپرده شد. بر سر مزار او بقعه کوچکی بنا کردند.
[۱] زریری، عباس، داستان رستم و سهراب، روایت نقّالان: مقدمه، ص۴۴۳.
[۲] تخت فولاد یادگار تاریخ: خطّی.



۱. زریری، عباس، داستان رستم و سهراب، روایت نقّالان: مقدمه، ص۴۴۳.
۲. تخت فولاد یادگار تاریخ: خطّی.



مهدوی، سیدمصلح‌الدین، اعلام اصفهان، ج۴، ص۴۵.    






جعبه ابزار