• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قرائات و قراء

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



قرائات و قراء به شاخه‌ای از علوم قرآنی ؛ پیرامون شیوه‌ها، انواع و شرایط قرائت و طبقات قرا و اصول قرائات آنها اطلاق می‌شود.



یکی از مباحث تاریخی در علوم قرآنی «شناسایی قرائات و قراء» است. در این شاخه از مباحث علوم قرآنی، زندگانی و شرح حال قاریان و نیز شیوه‌های قرائت آنان بررسی و نیز از قرائت‌های صحیح، آحاد، متواتر ، ارکان صحت قرائات ، طبقات قراء و… نیز سخن گفته می‌شود.


در میان علوم اسلامی ، اولین علمی که تکون یافت علم قرائت و پس از آن علم تفسیر بود. علم قرائت مربوط به لفظ قرآن است که چگونه خوانده شود، و علم تفسیر مربوط به مفاهیم و معانی کلام الله مجید است.
در علم قرائت، اصول و قواعد وقف و وصل و مد و تشدید و ادغام و غیره بیان می‌شود. بعلاوه بعضی از کلمات قرآن کریم که به شکلهای مختلف قرائت شده است، شکل‌های مختلف قرائت آنها بیان می‌شود.


صحابه قرآن را از پیغمبر اکرم می‌آموختند. رسول اکرم بعضی از صحابه را مستقیما تعلیم می‌دادند و سپس آنان را مامور تعلیم برخی دیگر می‌کردند. تابعین که عصر رسول اکرم را درک نکرده بودند قرآن را از صحابه آموختند. در همین وقت بود که گروهی متخصص قرائت و تعلیم صحیح قرآن به وجود آمد و عامه مسلمانان که در این هنگام زیاد شده بودند و با حرص و ولع شدید به تعلم قرآن رو کرده بودند، به این متخصصان رو می‌آوردند. این متخصصان کیفیت قرائت خود را از ائمه یا از صحابه روایت می‌کردند و هر کدام به نوبه خود شاگردان و متخصصانی تربیت می‌کردند که در کتب تواریخ و تراجم ضبط شده است.
[۱] حجتی، محمد باقر، ۱۳۱۱ -، پژوهشی درتاریخ قرآن کریم، ص(۳۰۹-۳۸۳).



۱. حجتی، محمد باقر، ۱۳۱۱ -، پژوهشی درتاریخ قرآن کریم، ص(۳۰۹-۳۸۳).



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله«قرائات و قراء».    



جعبه ابزار