• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فرائد فوائد الفکر فی الإمام المهدی المنتظر(کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«فرائد فوائد الفکر فی الامام المهدی المنتظر»،معروف به «فرائد فوائد الفکر» اثر شیخ مرعی بن یوسف المقدس الحنبلی است که به زبان عربی و در یک جلد، تالیف شده است. نگارنده روایات و اخبار پراکنده و راجح درباره مهدویت را از محدثین و علمای بزرگ نقل کرده و درصدد جمع آن‌ها برآمده است.
وی می‌گوید: این عبارات را به بهترین نظم و ترتیب کنار هم نگاشتم. این کتابی است که از لحاظ ترتیب زیبای مطالب و نقل صحیح آن‌ها، نظیر ندارد.



مطالب کتاب در هفت باب جمع آوری شده است. هر یک از ابواب، با گروهی از روایات شروع شده و در ادامه، مؤلف به بررسی آن‌ها می‌پردازد و در صورت اختلاف، نظر خود را بیان کرده و ادله آن را مورد بحث قرار می‌دهد.


نگارنده در باب اول، حقیقت ظهور حضرت مهدی علیه‌السّلام را بیان کرده و در باب دوم و سوم، نام و اوصاف و علامات ظهور آن بزرگوار را بیان می‌کند. در باب چهارم، چگونگی بیعت و محل آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته و محل خروج آن حضرت نیز بیان می‌شود.
باب پنجم، درباره فتنه‌های قبل و بعد از ظهور و باب ششم، در همراهی حضرت عیسی علیه‌السّلام با آن بزرگوار است. نویسنده در باب هفتم، کتاب پیرامون وفات و مدت حکومت آن حضرت، روایات را دسته بندی کرده و ارائه می‌دهد.
محقق این مجموعه در ابتدای کتاب، مباحث تمهیدی به صورت پراکنده و شبهاتی مرتبط با مهدویت را طرح کرده و به آن‌ها پاسخ داده است. در حقیقت نیمی از کتاب، اضافاتی است که او به مطالب نگارنده افزوده است.
محقق، درصدد حل مساله مهدویت برآمده و سعی می‌کند از خلال روایات شیعه و سنی ، حقیقت مهدویت را به دست بیاورد. او معتقد است که شیعه از راه اعتدال خارج شده. گروهی از آن‌ها به قدری این مساله را انکار کرده‌اند که حتی احادیث صحیح را نیز رد کرده‌اند و گروه دیگر نیز آن قدر در اثبات این مساله، مبالغه کرده‌اند که احادیث موضوع و حکایات جعلی را نیز قبول کرده‌اند.
در این میان، اهل سنت نیز بین دو گروه صدق و کذب سرگردان و حیران ماندند تا جایی که دامنه این اختلاف و شبهه به کتاب‌ها، مجلات و... رسید.
محقق این اثر، ادعا می‌کند که کتاب حاضر، مباحث بیهوده و کهنه ندارد و وقت مخاطب را ضایع نمی‌کند. او معتقد است که هر تالیفی باید، نکته‌ای جدید را به مخاطب القاء کند.


اگر چه کتاب جاری ترجمه نشده است، لیکن «سامی الغریری» آن را تحقیق کرده و بر آن حاشیه زده است.
فهرست نگاری کتاب نیز به صورت دقیق انجام گرفته است. فهرست آیات و روایات و همچنین فهرست منابع در این کتاب درج شده است.
از آنجایی که این اثر، تحقیق شده و بر آن حاشیه زده‌اند، لذا از نظر پاورقی بسیار غنی و گسترده است. ارجاعات به مصادر روایی به صورت گسترده در پاورقی‌ها لحاظ شده است. اختلاف نسخه‌ها نیز با دقت درج شده و مصحح ارجاعات را به صورت دقیق در پاورقی‌ها بیان کرده است.


کتابخانه مهدویت،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار