• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

غلامرضا طاهر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«غلامرضا طاهر»، در سال ۱۳۰۷ ش، در شهرضا متولد شد.



وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدرسه خیام شهرضا در محضر علی صهبا و ملا محمدباقر فرزانه به پایان رسانید و پس از پایان دوره متوسطه به دانشگاه الهیات تهران راه یافت و در سال ۱۳۳۷ در رشته معقول و منقول با مدرک لیسانس از این دانشگاه فارغ التحصیل شد.
پیشرفت او در تحصیل به قدری چشمگیر بود که رئیس دانشگاه از او برای تدریس در دانشگاه دعوت کرد، اما وی به دلیل علاقه فراوان به زادگاه مادری خویش و خدمت به مردمش، این دعوت را قبول نکرد و راهی زادگاهش شد.
وی به مدت ۳۰ سال به عنوان دبیر در دبیرستان‌های شهرضا به تدریس مشغول بود و علاوه بر آن از سال ۱۳۵۳ به دانشگاه اصفهان دعوت شد و تا سال ۱۳۵۷ با آن دانشگاه همکاری می‌کرد.
از آنجایی که وی اهل مطالعه مستمر و تحقیق بود، نقدهای دقیق و مقالات عالمانه خویش را در مجلات ادبی آن زمان، چون یغما و راهنمای کتاب و یادنامه‌های بزرگان به ثبت رساند تا آنجا که استاد حبیب یغمایی ، مدیر مجله با آن همه ذوق و طبع لطیف، از قلم استاد طاهر استفاده می‌کند و می‌گوید: «استاد طاهر در ادب و زبان عربی و فارسی بی نظیر است». پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز در مجلات آینده و پژوهش نامه آستان قدس رضوی ، در جامعه ی دانشگاهیان به عنوان محققی دقیق، شهرت یافت.
شهرت او باعث گشت تا دکتر خانلری، شرایط انتقال وی را از آموزش و پرورش به بنیاد فرهنگ ایران فراهم آورد، ولی او تنها دو روز در آن بنیاد به سر برد و چون روحیه خود را با حال و هوای تهران مساعد ندید آنجا را ترک کرد و باز به زادگاه خود برگشت.

۱.۱ - تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی

پس از تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز ایشان در دانشگاه‌های واحد دهاقان، نجف آباد، شهرضا و دانشگاه پیام نور شهرضا فعالیت علمی و آموزشی خود را ادامه داد.
استاد، هم زمان با تدریس، به کارهای تحقیقاتی در زمینه زبان شناسی قرآن و حدیث و یادگیری زبان‌های خارجه پرداخت؛ به گونه‌ای که بر زبان عربی ، انگلیسی، یونانی و سریانی تسلط یافت. مطالعات و تحقیقات دقیق ایشان را در تفسیر قرآن مجید، احادیث و در لغت شناسی و نقد باید مغتنم شمرد.
از عوامل مهم توفیق استاد طاهر در عرصه تحقیق و تصحیح متون، همت بلند و یاری بی دریغ مرحوم ایرج افشار بود؛ چراکه تهیه اکثر نسخ خطی مصححات استاد و آسان کردن مراحل چاپ آن‌ها به همت و پایمردی ایشان میسر می‌شد. در سال ۷۶ در پی ارسال کتاب « المختارات » استاد طاهر که به صورت مشترک با استاد مرحوم ایرج افشار نگاشته شده بود به دانشگاه الازهر مصر ، از او خواسته شد برای همکاری به دانشگاه مذکورعزیمت کند، اما وی با توجه به شرایط خاص زندگی از این کار اجتناب کرد.

دریغا که استاد طاهر در ۲۹ شهریور ۱۳۷۷ دچار عارضه سکته مغزی شدند و از آن زمان به بعد زبانشان از تکلم افتاده بود و دست راست و پای چپشان کمتر توان حرکت و فرمان بری داشت، اما در این زمان هم دست از تحقیق و پژوهش برنداشت و با کمک همسرش به تصحیح کتاب فرهنگ لغات یونانی پرداخت.
وی در سال ۷۳ عنوان محقق نمونه کشوری را کسب کرد و در سال ۷۵ به عنوان بازنشسته نمونه کشوری انتخاب شد.
استاد طاهر پس از سال ۸۳ زندگی و تحمل ۱۳ سال بیماری، سرانجام در اردیبهشت سال ۱۳۹۰ درشهرضا بدرود حیات گفت.


۱. تصحیح « قانون ادب »، لغت نامه عربی به فارسی، تالیف حبیش تفلیسی- از دانشمندان قرن ششم- در سه جلد؛
۲. تصحیح « لطایف الحقایق » تالیف خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی در دو جلد؛
۳. تالیف فرهنگ لغات طبی یونانی در کتاب‌های فارسی؛
۴. ترجمه رمان « اللقاء » به قلم میخائیل نعیمه به فارسی؛
۵. ترجمه رمان «الیوم الاخیر» به قلم میخائیل نعیمه؛
۶. ترجمه پنج داستان کوتاه از عربی به فارسی؛
۷. این آثار، جز چهل (حدودا) مقاله و نقد وزینی است که در نشریات مختلف ادبی و یادنامه‌ها از ایشان به چاپ رسیده است.



نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).




جعبه ابزار