• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

غاسق (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





غاسِق (به کسر سین) یکی از مفردات به کار رفته در قرآن کریم، به معنای شب تاريك، ماه گرفته شده و هجوم كننده با ضرر است.



غاسِق: را شب تاريك، ماه گرفته شده و هجوم كننده با ضرر گفته‌اند.


(قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ • مِنْ شَرِّ ما خَلَقَ • وَ مِنْ شَرِّ غاسِقٍ‌ إِذا وَقَبَ‌)(بگو: «پناه مى‌برم به پروردگار سپیده صبح • از شرّ آنچه آفريده است).
در نهایه و کشّاف هست: عایشه گويد: رسول خدا (صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) دست مرا گرفت و به ماه اشاره كرده فرمود: «تَعَوَّذِي بِاللَّهِ مِنْ شَرِّ هَذَا فَإِنَّهُ‌ الْغَاسِقُ‌ إِذا وَقَبَ‌ وَ وُقُوبُهُ دُخُولُهُ فى الْكُسُوفِ وَ اسْوِدَادُهُ».


ناگفته نماند: «الفلق» اعمّ و شامل هر شكافته شده است و نيز (مِنْ شَرِّ ما خَلَقَ‌) اعمّ و شامل همه مخلوقات است، بايد غاسِقٍ‌ را نيز اعمّ گرفت، تا در رديف ما قبل بوده باشد، چنانكه‌ (النَّفَّاثاتِ‌) در مابعد نيز اعمّ است. لزومى ندارد كه آنرا شب تاريك معنى كنيم و اگر شب و غيره بالخصوص مراد بود، لازم بود «الغاسق» گفته شود؛ بهتر است آنرا هاجم با ضرر، چنانكه طبرسی فرموده، يا هاجم مخفى، معنى كنيم، زيرا غسق به معنى تاريكى است و آن توأم با پنهانى و خفا است و از مطلق غاسق به خدا پناه برده نشده، بلكه با قيد (إِذا وَقَبَ‌) ميليونها دردها، ميكروبها، سرطانها، طاعونها، تصادفات، ضررها و غيره هست كه همه مخفى و بى‌خبر به انسان هجوم می‌كنند و انسان آنوقت متوجه می‌شود، كه وارد شده و كار خود را كرده‌اند. جلوگيرى از آنها فقط با پناه بردن به خداست، كه قادر بر دفع همه آنهاست. معنى آیات چنين ميشود: «بگو پناه مي‌برم به پروردگار فلق (مخلوق) از شرّ هر آنچه آفريده و از شرّ مهاجم پنهانى كه داخل شود».


۱. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۵، ص۹۸.    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۶۰۶.    
۳. طریحی نجفی، مجمع البحرین، ج۵، ص۲۲۲.    
۴. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج۷، ص۲۲۱.    
۵. فلق/سوره۱۱۳، آیه۱-۳.    
۶. مکارم شیرازی، ترجمه قرآن، ص۶۰۴.    
۷. زمخشری، کشاف، ج۴، ص۸۲۱.    
۸. ابن اثیر، مجدالدین، النهایه فی غریب الحدیث والاثر، ج۳، ص۳۶۶.    
۹. طبرسی، مجمع البیان، ج۱۰، ص۸۶۶.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله "غاسق"، ج۵، ص۹۸.    






جعبه ابزار