• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علی بن اسداللّه اسفرجانی اصفهانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



علی بن اسداللّه اسفرجانی اصفهانی، از هنرمندان معاصر اصفهان بوده است.



علی اسفرجانی فرزند اسداللّه، از هنرمندان معاصر، در سال ۱۲۹۹ش در اصفهان به دنیا آمد. پدرش ذوق و علاقه بسیاری به هنر داشت و در گردآوری و شناسایی نُسَخ قدیمی و مرقعّات صاحب سلیقه بود و مجموعه‌ای که فراهم آورده بود شوق و انگیزه او را به هنر خصوصا نقاشی و تذهیب برانگیخت.


وی نزد عموی هنرمندش عباس اسفرجانی سوخت و معرّق را آموخت و پس از انتقال پدر به تهران در سال ۱۳۱۳ش، به مدرسه صنایع قدیمه رفت. همچنین در این زمان اصول و فنون مینیاتور را از هادی تجویدی و قواعد و قوانین هنر تذهیب را از علی درودی آموخت. پس از آن برای طراحی تمبر و برچسب‌های دولتی به چاپخانه مجلس دعوت شد.


او پس از ۷ سال کار در این مکان به اتّفاق برادرش دستگاه چاپ و گراورسازی را وارد کشور کرد و در حوزه چاپ نیز از مهارت‌های متعددی که داشت بهره برد.
او حتّی در ۷۵ سالگی روزانه ۴ ساعت کار می‌کرد. از این هنرمند توانا بیش از ۲۲ اثر در زمینه سوخت و معرّق، ۴ مینیاتور در ابعاد بزرگ شامل بزم خسرو و شیرین، رستم و سهراب، خیام و دلداده، سلطان محمود غزنوی و مراسم انتخاب شعراء. همچنین ۱۳ تابلوی کوچک از اشعار حافظ و سعدی به جای مانده است.


از آثار او نمایشگاه‌های متعددی برپا شده است؛ از جمله نمایشگاه «فستیوال هنر ایران» در «دوسلدورف» آلمان (۱۳۷۰ش)، نمایشگاه در کاخ موزه سعدآباد (۱۳۷۱ش)، نمایشگاه موزه معاصر (سال ۱۳۷۲) و نمایشگاه موزه هنرهای ملّی ایران (۱۳۷۲ش).


وی سرانجام در سپیده دم ۲۴ دی ۱۳۸۴ش چشم از جهان فرو بست.
[۱] مجله «بخارا»، شماره ۴۶، آذر و دی ۱۳۸۴، ص۴۰۹-۴۱۱.



۱. مجله «بخارا»، شماره ۴۶، آذر و دی ۱۳۸۴، ص۴۰۹-۴۱۱.



مهدوی، سیدمصلح‌الدین، اعلام اصفهان، ج۴، ص۳۶۶.    






جعبه ابزار